Rehber Delid işlemi soru-cevap ve uygulanışı

Q:A gibi ilerlemek ile beraber detaylandıracağız.

Evet, hızlı giriş oldu OC ve soğutma 5 bölüm ile sizdeyiz bu bölüm delid muhabbeti yapacağız.

Q:A tarzında olacak.

Q: soru.
A: cevap.

Q: Delid neden yapılır?
A: Intel fiyatları ucuzlatmak adına işlemci arasında artık sıvı metal macun kullanmıyor bu yüzden işlemci IHS kapağını açıp manuel olarak sıvı macun uygulamaya delid diyoruz.

Q: Delid zararlı mı?
A: Hayır, düzgün yapılırsa faydalı.

Q: Delid AMD için geçerli mi?
A: Hayır, AMD zaten macun uyguluyor.

Q: Delid yanlış yapılırsa ne olur?
A: İşlemci kısa devre yapar bozulur veya çalışmaz hale gelir.

Basit soru cevapları geçtikten sonra şimdi delid işlemi nasıl yapılır anlatalım:

1-Kapak açma aracı.
image.jpeg

Öncelikle işlemci kapağı IHS açmamız lazım bu iş için bize bir açma aracı lazım.

Neşter olabilir ama tavsiye değildir.

2-Macun uygulanışı.
image.jpeg

Gördüğünüz gibi kapağı açtık şimdi macunu süreceğiz ama sürmeden önce işlemci üstündeki devreleri şeffaf oje veya bir korucu ile yalıtın, çünkü sıvı metal macun iletkendir. Ayrıca, macun çok az sürüyoruz ve kağıt gibi dikkatlice yayıyoruz.

Bundan sonra kapağı conta silikonu ile yapıştırıp kapatıyoruz.

Üstüne ağırlık koyabilir veya kapak kapatma cihazı kullanabilirsiniz.

Delid yaparken dikkatli olun işlemciniz zarar görebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
@SideWinder Sıvı metal için demiştim hocam.

Aynı mağazada vardır sanırım, Aliexpress'te yok yok. Hatta dikkatimi çekti, bakır ISH bile var. Yani sıvı metal + bakır IHS ile daha da fazla kazanç elde edebilirsiniz, eğer direct die soğutma yapmayacaksanız.

@SideWinder AMD bazı APU'larda lehim yerine termal macun kullanmıştı. AM4 uyumlu kitler de var. Ne kadar tehlikeli de olsa bazı insanlar lehimi kaldırıp sıvı metal sürmüşler ancak fark kesinlikle değmeyecek derecede.

Kesinlikle. Zaten lehimli işlemcileri delid etmek büyük bir risk. Zira iyi ısıtamazsan, ya da tam kaydıramazsan, direkt silikon yongayı parçalayabilirsin.

Der8auer bunun testlerini hem Intel hem de AMD için yapmıştı. Lehimli bir işlemciye delid yapılmasına gerek yok. Yani böyle direct-die tipi soğutma yapacaksan ya da IHS'yi bakır bir IHS ile değiştireceksen yapılır belki ama o bile işin extrem tarafına giriyor.

Bana göre Yeni bir işlemciye, garanti süresi boyunca da delid yapılmamalı. 2 kere garanti yoluyla işlemci değiştirmiş birisi olarak, garantisi olan bir işlemciye ne olursa olsun delid yapmayın. Çünkü işlemciler bozulamaz gibi görünseler bile bozulabiliyorlar.

Benim bu delid işleminde merak ettiğim bir şey var. Mükemmel bir delid yaptık ve sıcaklığı 10- 20 derece düşürdük diyelim. O.C. yaptığımız zaman sonuçta voltaj veriyoruz. Peki bu transistörler o voltajı kaldırabilir mi ?

Isı sonuçta sadece CCD'nin yüzeyinde oluşmuyor. Bu çekirdeklerin, transistörlerin kendisi ısınıyor. Bunları kaldıramayacağı bir ısıya maruz bırakıp transistörleri patlattıktan sonra CCD yüzeyini soğutmak saçma değil mi ? Üstelik bir de yeni 3D V-cache gibi teknolojiler ısıya, voltaja karşı hassas.

Üreticiler üç beş kuruş kazanacak diye kalitesiz macun kullandıklarını sanmıyorum. Kullandıkları macun işlemcinin sınırlarını düşününce yeterli geliyor demek ki. Yoksa bu adamlar manyak mı milyonlarca dolar harcayıp 3- 5 performans artışı için yeni nesiller mimariler çıkartsın ? Basar 5 dolarlık kaliteli macunu veya sıvı metali rakibini ezer geçer, haksız mıyım ?

Delid işlemi bana göre zararlı bir işlem. Çünkü Voltaj- Isı- Frekans üçlüsü arasındaki dengeyi bozuyor. Çünkü siz soğuttum sanarken içerdeki komponentlerin iç ısısını sürekli sınırın üstünde sabit tutuyorsunuz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı