Çözüldü Dell G15 5510 Game Shift nasıl açılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Blackfyrex

Kilopat
Katılım
15 Aralık 2012
Mesajlar
73
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, İncehesap'tan i5 10200H ve RTX 3050 özelliklerine sahip bir laptop aldım, fakat bir problem mevcut. Bana gelen laptopta F9 tuşunun üzerinde herhangi bir ikon bulunmamakta, bildiğin F9 tuşu boş yani, fakat resimlerde, F9 Tuşunun üzerinde Game Shift teknolojisi için dizayn edilen özel bir G tuşu bulunmakta. Oyundayken normalde FN + bu G tuşuna basarak Game Shift moduna geçiyorsunuz, bu sayede fanlar boostlanıyor ve işlemcinin sıcaklığı büyük bir ölçüde azalıyor, fakat bende bu tuş bulunmadığı için bu moda geçemiyorum ve oyundayken işlemci 95 derecelerde geziyor.

Dell'in Power Manager yazılımından sıcaklık kısmına girdiğimde "Dengeli" seçeneğinden "Soğuk" seçeneğine alıyorum ve işlemcinin sıcaklığını 85 derecelere düşürebiliyorum, fakat bu seçenek ekran kartı ve işlemcinin gücünden kısıp bu gücü fanlara aktardığı için FPS kaybı yaşıyorum. İşe yaramasına yarıyor da 10-15'lik bir FPS kaybı yaşamak istemiyorum. Game Shift'e geçebilsem "Soğuk" seçeneğine almak durumunda kalmam, bu sayede FPS kaybı yaşamadan işlemcinin sıcaklığını düşürebilirim ama geçemiyorum. İşin garip yani bilgisayarda Game Shift teknolojisi mevcut, fakat sırf tuş olmadığı için bu teknolojiye geçiş yapamayacak mıyım şimdi? Yardımınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Alienware command Center ve OC Center programını kurunca içerisinde kendi fan hızını ve kaç derecede sıcaklığına karşın fan devrini ayarlayabiliyorsun. Windows Türkçe dil seçeneği var ise program açılışta mail hesabı problemi var. Ama kullanabiliyorsunuz yine de. Windows İngilizce dil seçeneği kurulumu yaparsan bu hata ile karşılaşmıyorsun. Ben bir kere denemek için Windows üzerinde F9 tuşuna bastım, Command Center üzerinden Game Shift açıldı ibaresi geldi. Ama oyunda denemedim.

Bu arada not olarak aynı model ben de var. Fakat hiç 80-81 dereceden yukarı göstermedi Cyberpunk oynarken. Başka denemedim gerçi ama.
Alienware command Center ve OC Center programını kurunca içerisinde kendi fan hızını ve kaç derecede sıcaklığına karşın fan devrini ayarlayabiliyorsun. Windows Türkçe dil seçeneği var ise program açılışta mail hesabı problemi var. Ama kullanabiliyorsunuz yine de. Windows İngilizce dil seçeneği kurulumu yaparsan bu hata ile karşılaşmıyorsun. Ben bir kere denemek için Windows üzerinde F9 tuşuna bastım, Command Center üzerinden Game Shift açıldı ibaresi geldi. Ama oyunda denemedim.

Bu arada not olarak aynı model ben de var. Fakat hiç 80-81 dereceden yukarı göstermedi Cyberpunk oynarken. Başka denemedim gerçi ama.
 
Son düzenleme:
Çözüm
Evet, Alienware Command Center programını ''Belki Game Shift tuşunu başka bir tuşa atarsam Game Shift problemini çözebilirim.'' umuduyla yüklemeye çalıştım, bu programı yüklemem sayesinde hem klavyenin rengini, hem de fan ayarlarını vs. de değiştirebileceğimi düşünüyordum fakat sürekli Microsoft mailinize giriş yapın diye spam atıyor. Hayır, giriş yapıyorum, yüklü olan şeyi tekrar yüklüyor sonra programı kapatıp açıyor sonra tekrar giriş yap diyor, tekrar giriş yapınca halihazırda yüklü olan gerekli programları tekrar yüklüyor ve bu döngüde çalışmaya devam ediyor. Aptalca bir şey, sinir oldum. Dell'in sitesinden servis etiketimi girip aynı programı indirmeye çalıştım, gidiyorum işletim sisteminde Windows 10 64 bit seçeneğini seçiyorum, bana driver olarak verdiği Alienware programı da sadece 32 bitte çalışıyor, 64 bit seçeneği yok. O zaman gösterme daha iyi, niye gösteriyorsun? Madem gösteriyorsun o zaman işletim sistemini niye seçtim ben? O kadar araştırdım internette, gerek İngilizce olsun gerek Türkçe olsun bir şey bulamamıştım. Çözümünden bahsettiğiniz için çok teşekkür ederim. Windows'a İngilizce dil paketi seçeneğini yüklüyorum şimdi, sonuçları aktaracağım.
 
Tamamdır, deneyeceğim. Yalnız Cyberpunk 2077'de hiçbir ayar yapılı değilken mi 80-81 derece aldınız? Game Shift açık değilken, Alienware programında fanların ayarını yapmamışken? Ben laptopu ilk aldığımda hiçbir ayar yapmadan Shadow Warrior 2'yi denedim, 90-95 derecelerde çalıştı. Sonra dediğim gibi soğutmaya geçtiğimde FPS kaybıyla 85 derecede çalışıyordu. Belki Shadow Warrior 2 işlemciye yük bindiren bir oyundur, bilemedim. Zaten Shadow Warrior 2 gibi o kadar da yeni olmayan bir oyunda bu kadar yüksek bir derecede çalışması hoşuma gitmemişti, ''acaba hata mı yaptım bu laptopu alarak?'' diye düşünmüştüm.
 
Hiçbir ayar yapmadan, 20210827_142410.jpg

Yalnızca F9 tuşuna bastığım zaman fanlar daha hızlı dönüyor ve bildirim olarak performans moduna alınmıştır ibaresi çıkıyor. Ve fanlar en yüksek devirde dönmeye başladığı zamanda aynı sıcaklık değerlerinde kalıyor. Sabit olarak 80, 81 ve 82 dereceye çıkıyor. Anlık yükselmeler nadir oluyor. O da maksimum 88 e çıkmış görünüyor Afterburner'da.

Ayrı bir ekran bağladığımda da aynı durum. Sıcaklıklar 75 de biraz duruyor daha sonra 79-80 derecelerde sabitleniyor. Laptop un hava delikleri tamamen kapalı, altında herhangi bir yükseklik ile hava alması söz konusu değil. Akşama doğru Valorant testi de yapacağım.
 
Çok iyiymiş aldığınız değerler, fakat Game Shift ile yine de aynı değerlerde kalmanız şaşırtıcı. Benim problemim ise gitti, İngilizceye aldıktan sonra Alienware programı çok düzgün bir şekilde çalışmaya başladı, oradan da her şeyi halledebiliyorum zaten. Ayrıca Alienware programı düzgün çalışmaya başladığı için F9'a bastığımda da ''G-Mode Enabled'' diyor, fan hızını kontrol ettiğimde de %100'e çıkıyor. Sorunum çözüldü, tek yapılması gereken Windows'u İngilizceye almakmış. Teşekkür ederim tekrardan. Yalnız klavyenin rengini değiştiremiyormuşuz sanırsam, o biraz hayal kırıklığı oldu. İnternetten gördüğüm kadarıyla FX kısmına basıp klavyenin rengini değiştiriyorlar fakat Alienware Command Center'de bu kısım yok, sebebi de cihazın FX desteğinin olmaması. Programa girerken bunun uyarısını veriyor zaten.

Bu arada Game Shiftle tekrar denedim Shadow Warrior 2'yi, %100 fan hızıyla işlemci 84-87 arası gidip geldi, hiç 90'a çıkmadı. Dalgalanmalar maksimum 87'yi buldu, stabil 85'de çalıştı diyebilirim. Yani, Thermal Profiles kısmından ''Cool'' seçeneğine alınca da böyle oluyordu, Game Shift ile en azından 80'e falan düşer demiştim. Neyse, en azından Game Shift ile FPS kaybı yaşamıyorum Cool profilinde olduğu gibi. Ekran kartı ise 65-69 derece arası gidip geldi. Game Shift'i kapattığımda 85-95 arası çalıştı işlemci. 90 stabil diyebilirim. Oyundan oyuna değişiklik gösteriyor sanırsam. Shadow Warrior 2'yi kötü mü optimize etmişler, işlemciye ekstra bir yük mü bindiriyor anlamadım. Her neyse, ben de Cyberpunk 2077'yi deneyeceğim en yakın zamanda. Umarım benim değerlerim de sizinki gibi olur. Tekrardan çok teşekkürler.
 
Aslında tahmin yürüttüm. İnternette yabancıların bu sorunu yaşamadığını fark ettim. Buna göre bizim Türkçe dil seçeneği ile ilgili bir sorun olabileceğini, çakışma olabileceğini düşünüp İngilizce olarak değiştirdim. Ve sorunun çözüldüğünü gördüm.
 

Geri
Yukarı