Dell G2724D renk ayarı nasıl olmalı?

İncelemedeki Color Accuracy (Post-Calibration) kısmında ICC profili ve ayarlar var.

ICC profilini yüklemiştim ama tam ayarlayamamışım onu ayarlayınca "W" harfi gözüktü.

Preset Modes: Default ayarlarda Custom Color kullanıyorum.
Response Time: Fast
Parlaklık: %76
Contrast: %77
Smart HDR : DisplayHDR 400
ICC profili yüklü bir de.

ICC profilini renk yönetimi kısmından doğru şekilde ayarladınız mı?
Laptopla alakalı olduğunu düşünmüyorum.
Kalibrasyon profilini yüklemeyin. O ürüne özeldir. G2724D zaten iyi bir renk doğruluğuyla geliyor. Gözle gördüğünüz bariz bir renk-sıcaklık sapması olmadığı sürece ellemenize gerek yok.

Kalibrasyon profiliyle WCG bağlantısını anlayamadım. Alakası olmaması gerekiyor zira bir defa ICC profili sRGB için 😅 sRGB ile W gözükmez.

Bu sıkıntı bende de vardı. İlk başta gözükmüyordu sonra kendiliğinden gözüktü. Hatta sonra sRGB modunda bile gördüm 😅 Siteyle alakalı bir problem olabilir, eski bir site. Monitörün renk alanını genel/genişte bıraktıysanız takılmayın.

Yine de @BerkayZ87 @Saint Lucia Bir soralım belki biliyorlardır niye site W göstermiyor WCG monitörde.

Son düzenleyen: Moderatör:
@FantastikTürk dE ile alakali. Wide Gamut olmasi tek basina yetmez o kutunun icinde W gostermek icin.
Renk sapması ile alakası nedir hocam? O zaman benim monitör kendi kendine renk ayarı mı yaptı?
Oradaki W harfi, sRGB'de desteklenmeyen kırmızilardan oluştuğu için geniş rnek gamutu yoksa gözükmüyor, varsa diğer kırmızıdan ayrıldığı için gözüküyor. Renk sapması ile alakasını anlayamadım.

Test sayfasında da böyle bir şey belirtmemiş.

-
Edit2: öğrendim galiba. ICC profili ile alakası var, ∆E ile değil. HDR aktif edince Windows ICC profilini bypass ettiği için W gözüküyor. Yoksa monitör driveri (ICC profili) yüklü olmadığından gözükmüyor. RTINGS'ten ICC indirince bunu çözmüş oluyorsunuz. Bende de ICC yükleyip baktiğimda çalişmış olabilir.

Ancak yanlış olmuş. Dediğim gibi kalibrasyonlar ürüne özeldir. Şurada dediğim geçerli:
ICC profilini yüklemeyin. O ürüne özeldir. G2724D zaten iyi bir renk doğruluğuyla geliyor. Gözle gördüğünüz bariz bir renk-sıcaklık sapması olmadığı sürece ellemenize gerek yok.
(Not: buradaki ICC kalibrasyon içerdiği için ICC dedim. Ürüne özel olan kalibrasyon.)

Kalibrasyonu ellemeden sorunu çözmek için monitörün kendi sitesinden driverı (ICC'yi) indirmeniz yeterli:

Aygıt yöneticisi-monitörler ve görüntüleme aygıtları-genel PHP monitör (sizin durumunuzda Dell G2724D)-sağ tık sürücüyü güncelleştir-bilgisayarımdan seç.

Son düzenleme:
Renk sapması ile alakası nedir hocam? O zaman benim monitör kendi kendine renk ayarı mı yaptı?
Oradaki W harfi, sRGB'de desteklenmeyen kırmızilardan oluştuğu için geniş rnek gamutu yoksa gözükmüyor, varsa diğer kırmızıdan ayrıldığı için gözüküyor. Renk sapması ile alakasını anlayamadım.

Test sayfasında da böyle bir şey belirtmemiş.

-
Edit2: öğrendim galiba. ICC profili ile alakası var, ∆E ile değil. HDR aktif edince Windows ICC profilini bypass ettiği için W gözüküyor. Yoksa monitör driveri (ICC profili) yüklü olmadığından gözükmüyor. RTINGS'ten ICC indirince bunu çözmüş oluyorsunuz. Bende de ICC yükleyip baktiğimda çalişmış olabilir.

Ancak yanlış olmuş. Dediğim gibi kalibrasyonlar ürüne özeldir. Şurada dediğim geçerli:

(Not: buradaki ICC kalibrasyon içerdiği için ICC dedim. Ürüne özel olan kalibrasyon.)

Kalibrasyonu ellemeden sorunu çözmek için monitörün kendi sitesinden driverı (ICC'yi) indirmeniz yeterli:

Aygıt yöneticisi-monitörler ve görüntüleme aygıtları-genel PHP monitör (sizin durumunuzda Dell G2724D)-sağ tık sürücüyü güncelleştir-bilgisayarımdan seç.
Hocam yorumunuz için teşekkürler, rtings yorumlarını okurken şunu farkettim. Bazı kullanıcılar monitör arkasındaki tuşları kullanarak servis menüsüne girmişler. Şu şekilde açılıyor:

Monitörü kapatıyoruz. Yukarıdan joystick hariç 1. ve 3. tuşlara basılı tutup monitörü açma tuşuna basıyoruz. Monitör açıldıktan sonra da en alttaki tuşa (4. tuş) basıyoruz. Servis menüsü açılıyor.

Ben parlaklıktan pek memnun değildim. Servis menüsünde maksimum parlaklık ayarım 187 civarı idi tam sayıyı hatırlamıyorum.

Yorumlarda diğer kullanıcıların 205 miş. Maksimum da 255 yapılıyor. Ben 205 e artırdım çok fazla bir şey hissetmedim fakat 255 e çıkarınca parlaklık artışı oluyor. Monitöre zarar vermemek için de 205 de bıraktım ne olur ne olmaz diye.

Hocam yorumunuz için teşekkürler, rtings yorumlarını okurken şunu farkettim. Bazı kullanıcılar monitör arkasındaki tuşları kullanarak servis menüsüne girmişler. Şu şekilde açılıyor:

Monitörü kapatıyoruz. Yukarıdan joystick hariç 1. ve 3. tuşlara basılı tutup monitörü açma tuşuna basıyoruz. Monitör açıldıktan sonra da en alttaki tuşa (4. tuş) basıyoruz. Servis menüsü açılıyor.

Ben parlaklıktan pek memnun değildim. Servis menüsünde maksimum parlaklık ayarım 187 civarı idi tam sayıyı hatırlamıyorum.

Yorumlarda diğer kullanıcıların 205 miş. Maksimum da 255 yapılıyor. Ben 205 e artırdım çok fazla bir şey hissetmedim fakat 255 e çıkarınca parlaklık artışı oluyor. Monitöre zarar vermemek için de 205 de bıraktım ne olur ne olmaz diye.
Yaaani çok ellemenizi önermem. Dell fabrika çıkışlı kalibrasyonlu olduğuna dair bir şey dememiş ama monitör iyi bir renk doğruluğuyla geliyor. Parlaklıği da ayarlamişlardır diye düşünüyorum. Aradaki fark çok mu ki? HDR400 açınca ne kadar fark ediyor?

@BerkayZ87 @Saint Lucia Tekrar etiketleyelim 😅😅

Son düzenleme:
Dürüst olacağım servis menüsünü hiç kurcalamadım hatta şu an haberim oluyor. Monitörün database bilgilerinde bundan bahsedilmemişti.
255 parlaklık ayarı için müşteri hizmetleriyle görüşüp onay almak gerekiyor.
Hatta 255 ayarında parlaklık sizi tatmin ettiyse bunu garantiye almak için ben Dell'e mail atardım. Yetkili kişinin vereceği "onay" sizin ileride garanti için sorun yaşamamanıza olanak sunar. Yazılı kanıt oluyor çünkü.

Alakasi yok. Stok olarak wide gamut olan monitorlerde de gozukmeyebiliyor. Bu normal bir durum. Monitordeki ayarlardan W harfinin gozukmesini saglayabiliyorsun. Pek cok monitorde deneyimledigim bir durum. Ilk aklima gelenler G27Q, 24G2U ve G241. G241 kendimde var.
Edit2: öğrendim galiba. ICC profili ile alakası var, ∆E ile değil. HDR aktif edince Windows ICC profilini bypass ettiği için W gözüküyor. Yoksa monitör driveri (ICC profili) yüklü olmadığından gözükmüyor.
Dogru degil. G241'de HDR destegi yok ve wide gamut. Buna ragmen stok halde W gozukmuyor. Monitor ayarlarindan R G B ayarlamasi yaptiktan sonra rahatlikla gozukebiliyor.
RTINGS'ten ICC indirince bunu çözmüş oluyorsunuz. Bende de ICC yükleyip baktiğimda çalişmış olabilir.
ICC profilleri monitore ozeldir. Baskasinin ICC profili sizde iyi olacak diye bir sey yok. Tesadufen iyi olabilir ama. Mesela ben G241 kullaniyorum, 24G2U ICC'si cuk diye oturdu ve gayet iyi oldu.

Devaminda kendin de demissin zaten.

Dürüst olacağım servis menüsünü hiç kurcalamadım hatta şu an haberim oluyor. Monitörün database bilgilerinde bundan bahsedilmemişti.
255 parlaklık ayarı için müşteri hizmetleriyle görüşüp onay almak gerekiyor.
Hatta 255 ayarında parlaklık sizi tatmin ettiyse bunu garantiye almak için ben Dell'e mail atardım. Yetkili kişinin vereceği "onay" sizin ileride garanti için sorun yaşamamanıza olanak sunar. Yazılı kanıt oluyor çünkü.
Şöyle bir şey hocam:
IMG_20240205_120626.jpg

Monitörün panel bilgileri için çok uğrastiğimdan biliyorum. Fabrika kalibrasyonu, panel bilgileri VB. şeylere buradan ulaşabiliyorsunuz. Servis menüsüne nasil girildiğini bilirseniz her monitörün panelini öğrenebilirsiniz.

Ama saint hocam doğru bir noktaya değindi. Ben garanti olayını unuttum. Servis menüsune girmeniz bozmaz ama servis menusunde değişim yapmanız bozar mı bilmiyorum.
ICC profilleri monitore ozeldir. Baskasinin ICC profili sizde iyi olacak diye bir sey yok. Tesadufen iyi olabilir ama. Mesela ben G241 kullaniyorum, 24G2U ICC'si cuk diye oturdu ve gayet iyi oldu.
Yukarıda belirtmiştim ama tekrar söyleyeyim. Bu her zaman doğru değil. Her ICC profili kalibrasyon içermez. Örneğin driver olarak attığim üretici tarafindan paylaşılmış. Monitorü windowsa tanıtıyor vb. bir iki işlevi var.
Dogru degil. G241'de HDR destegi yok ve wide gamut. Buna ragmen stok halde W gozukmuyor. Monitor ayarlarindan R G B ayarlamasi yaptiktan sonra rahatlikla gozukebiliyor.
Siz yanlış anlamişsınız. Tam olarak benim dediğim çıkıyor işte. HDR açmadığinızda (Sizde yok) ve driver yüklü değilken windows renk profili kullanıldığindan tarayici da ona göre ayarlıyor ve WCG'de açmıyor. Böylece W gözükmüyor. ICC profili yüklendiğinde monitörü windowsa tanımliyor ve HDR'sız da tarayıcı geniş renk gamutunda açiyor. Böylece W gözüküyor.

Benim söylediğim yanlış olsa dahi ∆E ile TAMAMEN alakasız. ICC daima ≠ kalibrasyon. Üretici ICC'leri kalibrasyon içermez çünkü ürüne özeldir. Dolayisiyla ICC yüklendiğinde kalibrasyon olduğu için W gözukuyor değil. Hem ayrıca sizin gözle yaptığınız da daha önce cihazla pek çok kalibrasyon yapmamış biri için doğru olmasına imkan yok. Bu yüzden sizin mantığınıza göre zaten W göremezsiniz. Piyasadaki gaming monitorlerin tamamı boşuna WCG yapılmış demektir. Cünku cogunun renk doğruluğu fazlasıyla kötü.

∆Ekırmızı cok kotu bir monitör olsa dahi WCG olduğu ve tarayıcı düzgünce WCG'de açtığı sürece W görursunuz. Sadece olması gereken renkten sapar. Slider ile uğraştığinızda gözükmesinin nedeni yine Windowsla ve monitörle alakalı.

Yanlış anlaşılmasın derdim hır çıkarmak değil. Yanlış bilgiyi düzeltmek. ∆E çok alakasız çünkü.

Son düzenleme:
Hocam monitörün performansı 60hz'da nasıl? (60 fps locked oyunlar)

Hocam monitörün performansı 60hz'da nasıl? (60 fps locked oyunlar)
1707127359598.png

Güzle. RTINGS'den 8.7 almış. G-sync 20-165Hz'de çalişıyor yani 60FPS 60Hz'de sıkıntısiz oynarsınız. Zaten Nvidia sertifikalı.

Edit: berk hocam olayın mantiğı şu:
Oradaki W harfi, sRGB'de desteklenmeyen kırmızilardan oluştuğu için geniş rnek gamutu yoksa gözükmüyor, varsa diğer kırmızıdan ayrıldığı için gözüküyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı