Deneysen Windows sürümü beta ISO testi

Microsoft'un duyurmaması Windows 9 adlı bir denemenin oldugu veya olmadıgı anlamına gelmez cünkü Microsoft hiçbir beta sürümünü duyurmaz ayrıyeten bu version hiçbir Windows 10 beta sürümüne benzemiyor yapısı özellikleri ve hataları ile sadece böyle olan 2 sürüm falan var beta arsivinde Windows 9 diye etkileyecek hali yok tabii ki 10 yazıyorlar.
Windows'un ön sürümünün hangi Windows sürümü olduğunu sen değil, Microsoft belirliyor. Buradaki kaynakta Microsoft'un 2014 yılında attığı başlığa ve Build no'ya göz atalım.

Başlıkta Windows 10 Teknik Ön izleme olduğu belirtilirken açıklamasında Build 9841 olduğu belirtiliyor. Microsoft'un kendisi bile Windows 10'un ön izleme olduğunu belirtiyor.

Windows 10 olarak belirtmelerindeki sebep Windows NT'nin 6.4 sürümüne geçmesinden kaynaklanıyor. Görünümü Windows 10'a benzemiyor diye Windows 10 denmeyecek diye bir kural yok.

Windows'un ön sürümünün hangi Windows sürümü olduğunu sen değil, Microsoft belirliyor. Buradaki kaynakta Microsoft'un 2014 yılında attığı başlığa ve Build No'ya göz atalım.

Başlıkta Windows 10 teknik ön izleme olduğu belirtilirken açıklamasında Build 9841 olduğu belirtiliyor. Microsoft'un kendisi bile Windows 10'un ön izleme olduğunu belirtiyor.

Windows 10 olarak belirtmelerindeki sebep Windows NT'nin 6.4 sürümüne geçmesinden kaynaklanıyor. Görünümü Windows 10'a benzemiyor diye Windows 10 denmeyecek diye bir kural yok.

Hocam kaynak olarak attığınız Build 9841, benim incelediğim 9796'dan daha sonra çıkan ve resmi duyurusu yapılmış sürümdür. Elbette 9841'e Windows 10 diyecekler.
Ancak teknik bir düzeltme yapayım: Windows 10, NT 6.4 değildir, NT 10.0'dır.
Eğer Microsoft NT 6.4 ile devam etseydi, adı muhtemelen Windows 9 veya 8.2 olacaktı. Ancak 6.4 çekirdeğini (bendeki sürümü) yetersiz görüp onecore mimarisine (NT 10.0) geçtiler.
Benim paylaştığım sürüm, tam da o karar verilmeden önceki araf dönemidir.

Hocam kaynak olarak attığınız Build 9841, benim incelediğim 9796'dan daha sonra çıkan ve resmi duyurusu yapılmış sürümdür. Elbette 9841'e Windows 10 diyecekler.
Ancak teknik bir düzeltme yapayım: Windows 10, NT 6.4 değildir, NT 10.0'dır.
Eğer Microsoft NT 6.4 ile devam etseydi, adı muhtemelen Windows 9 veya 8.2 olacaktı. Ancak 6.4 çekirdeğini (bendeki sürümü) yetersiz görüp onecore mimarisine (NT 10.0) geçtiler.
Benim paylaştığım sürüm, tam da o karar verilmeden önceki araf dönemidir.
Hangi build sürümü olduğu fark etmiyor. Windows NT, 6.4 sürümüne geçtikten sonra zaten Windows 10'un ön sürümü resmi olmasa da belirmişti. Burada Windows 10'un NT 6.4 olduğunu belirtmedim zaten. Windows 10'un ön sürümü olduğunu belirttim.

Ek olarak, sonradan build sürümlerine Windows 10 diye belirttikleri için rahatlıkla NT 6.4 olarak yayınlanan önceki sürümlere de Windows 10 (ön sürümü) diye belirtebiliyorum.

Son düzenleme:
Hangi build sürümü olduğu fark etmiyor. Windows NT, 6.4 sürümüne geçtikten sonra zaten Windows 10'un ön sürümü resmi olmasa da belirmişti. Burada Windows 10'un NT 6.4 olduğunu belirtmedim zaten. Windows 10'un ön sürümü olduğunu belirttim.

Ek olarak, sonradan build sürümlerine Windows 10 diye belirttikleri için rahatlıkla NT 6.4 olarak yayınlanan önceki sürümlere de Windows 10 (ön sürümü) diye belirtebiliyorum.
Hocam, teknik bir tartışmada 'Hangi build sürümü olduğu fark etmiyor' demek biraz talihsiz bir açıklama olmuş. Mühendislikte her şey versiyon ve yapı numarasıdır.
Mantığınızdaki temel hatayı düzeltelim:
Siz olaylara bugünden geçmişe bakarak yorumluyorsunuz ("Sonuçta Windows 10 çıktı, o zaman eskiler de onundur" diyorsunuz).
Ben ise o günün şartlarına ve koduna bakarak konuşuyorum.
Eğer NT 6.4 (Build 9796), Microsoft'un planladığı "Windows 10 Ön Sürümü" olsaydı; Microsoft neden sadece birkaç ay sonra (Build 9841 ile) NT 6.4 çekirdeğini komple çöpe atıp NT 10.0'a geçiş yaptı?
Bir işletim sisteminin "Ön Sürümü", onun temelini taşır. Ama NT 6.4, Windows 10'un temeli olamamış, reddedilmiş ve atlanmıştır. İçindeki Terms to: w9 ibaresi de o dönemki niyetin Windows 10 değil, Windows 9 (veya 8.2) olduğunu kanıtlar.

@TombulTux Çok mantıksız. Windows 10 beta sürümüne benzemiyor diye ille de Windows 9 olacak diye bir kaide yok, hatta 9807 sürümünün SDK'sı Windows 8.2 diye geçiyordu.
Hocam harika bir noktaya parmak bastınız ama kronolojiyi kaçırdınız.
Siz benden DAHA YENİ olan bir sürümden (Build 9807) bahsediyorsunuz ve onun bile adının 'Windows 8.2' olarak geçtiğini kabul ediyorsunuz.
Eğer benden sonraki sürüm (9807) bile henüz 'Windows 10' olamamışsa ve '8.2' diye anılıyorsa; benim elimdeki DAHA ESKİ sürüm (9796) nasıl 'Windows 10 Ön Sürümü' oluyor?
Sizin verdiğiniz örnek, benim 'Bu sürüm Windows 10 değildir' tezimi %100 doğruluyor. Demek ki o dönemde Microsoft henüz 10 ismine karar vermemiş, 8.2 veya 9 ekseninde gidiyormuş. Kendi kanıtınızla kendi tezinizi çürüttünüz.

Son düzenleme:
Eğer NT 6.4 (Build 9796), Microsoft'un planladığı "Windows 10 Ön Sürümü" olsaydı; Microsoft neden sadece birkaç ay sonra (Build 9841 ile) NT 6.4 çekirdeğini komple çöpe atıp NT 10.0'a geçiş yaptı?
Bir işletim sisteminin "Ön Sürümü", onun temelini taşır. Ama NT 6.4, Windows 10'un temeli olamamış, reddedilmiş ve atlanmıştır. İçindeki "Terms to: w9" ibaresi de o dönemki niyetin Windows 10 değil, Windows 9 (veya 8.2) olduğunu kanıtlar.
NT 6.4, NT 10.0'ın 10.0 olarak anılmadan önceki bir ismiydi sadece, Microsoft Windows 10'u Windows'un son sürümü (yani bir nevi nihai sürümü) olarak lanse ettiği zaman buna ayak uydurması için yeni NT çekirdeğine 6.4 yerine 10.0 dedi, çünkü o zamanlar Windows 10'dan sonra yeni bir Windows'un çıkmayacağı düşünülüyordu (ta ki Windows 11 çıkana kadar). 9841'e kadar Windows 10'un ön sürümleri zaten (sızıntılar haricinde) halka açık bir şekilde paylaşılmıyordu bile.

"w9" kullanıcı adını da siz kendiniz girmişsiniz, aklınızca bizi kandırıyorsunuz.

Ya 10 yaşında falansınız ya da gerçekten bu işlerden anlamayıp anlıyormuş gibi davranıyorsunuz.

NT 6.4, NT 10.0'ın 10.0 olarak anılmadan önceki bir ismiydi sadece, Microsoft Windows 10'u Windows'un son sürümü (yani bir nevi nihai sürümü) olarak lanse ettiği zaman buna ayak uydurması için yeni NT çekirdeğine 6.4 yerine 10.0 dedi, çünkü o zamanlar Windows 10'dan sonra yeni bir Windows'un çıkmayacağı düşünülüyordu (ta ki Windows 11 çıkana kadar). 9841'e kadar Windows 10'un ön sürümleri zaten (sızıntılar haricinde) halka açık bir şekilde paylaşılmıyordu bile.

"w9" kullanıcı adını da siz kendiniz girmişsiniz, aklınızca bizi kandırıyorsunuz.

Ya 10 yaşında falansınız ya da gerçekten bu işlerden anlamayıp anlıyormuş gibi davranıyorsunuz.
Öncelikle üslubunuzu korumanızı tavsiye ederim, teknik bir tartışmayı hakaret boyutuna ("10 yaşında" vb.) çekmek acizliğin göstergesidir.
Gelelim "kandırma" iddianıza:
'w9' İbaresi Hakkında: Bu ibareyi ben elimle girmedim veya sistemi modifiye etmedim. Sızdırılan eski Microsoft buildlerinde (Leak Culture), ISO'yu sızdıran grupların veya şahısların (Leaker Tags) winver veya EULA kısımlarına kendi imzalarını bıraktığını, bu işlerin "mutfağında" olan herkes bilir. Bu ibarenin orada olması benim müdahalem değil, dosyanın "Ham Sızıntı" (Raw Leak) olduğunun kanıtıdır. Eğer ben sizi kandırmak isteseydim, o ibareyi oradan siler, tertemiz bir "Windows 10" yazısı koyardım, değil mi?
Büyük Resmi Kaçırıyorsunuz: Siz bir metin dizesine (String) takılıp, asıl olayı kaçırıyorsunuz. O yazıyı oradan sildiğinizde; NT 6.4 Çekirdeği, Build 9796 Yapısı ve User-Agent Tanımsızlığı değişiyor mu? Hayır.
Ben size çekirdek mimarisinden ve kronolojiden bahsediyorum, siz "Kullanıcı adı öyle yazıyor" diyorsunuz. Arabanın motoru prototip diyorum, siz "Plakada garip yazı var, bu araba sahte" diyorsunuz.
Eğer teknik bilginiz winver ekranındaki yazıları okumaktan öteye, Kernel Debugging seviyesine yetiyorsa söyleyin, WinDbg dökümlerini de paylaşayım. O zaman çekirdeğin kendisine mi "Yalan söylüyor" diyeceksiniz?
Saygılar.

Kısaca demek istediğim şey 6.4, 10.0'ın 10.0 olarak anılmadan önce sahip olduğu geçici bir isimden ibaretti, Windows 10, daha sonradan nihai sürüm olacağı için NT sürümüne 6.4 demek Windows 10'un Vista'nın üzerine getirilmiş küçük bir güncelleme olması şeklinde bir yanılgı yaratabilirdi. 6.4 ile 10.0 aynı sürüm, sadece isimleri farklı, user agent tanımsızlığının sebebi ise 6.4 diye bir NT sürümünün teknik olarak olmaması. Aynı sebepten ötürü Windows 11 de bu forumda Windows 10 olarak görünüyor, çünkü iki sistem de NT 10.0'ı kullanıyor. Microsoft Windows 11'de NT sürümünün adını 11.0 ya da 10.1 gibi bir şeye değiştirmediği için forumlarda yine Windows 10 olarak görünüyor.

Son olarak "w9" ibaresi yine de resmi bir ibare değil (bunu bizzat kendiniz belirtmişsiniz), ki olsa bile bunu niye kullanıcı adına yazsınlar?

Yaşınızın küçük olduğunu belirtme sebebim ise genellikle böyle şeylerle söylediğim yaş gruplarının ilgilenip özellikle bu tarz forumlarda ve YouTube'da sanki bu işin uzmanıymış gibi konuşmaları. Bu yaşlarda uğraşabileceğiniz daha önemli şeyler var çünkü.

Kısaca demek istediğim şey 6.4, 10.0'ın 10.0 olarak anılmadan önce sahip olduğu geçici bir isimden ibaretti, Windows 10, daha sonradan nihai sürüm olacağı için NT sürümüne 6.4 demek Windows 10'un Vista'nın üzerine getirilmiş küçük bir güncelleme olması şeklinde bir yanılgı yaratabilirdi. 6.4 ile 10.0 aynı sürüm, sadece isimleri farklı, user agent tanımsızlığının sebebi ise 6.4 diye bir NT sürümünün teknik olarak olmaması. Aynı sebepten ötürü Windows 11 de bu forumda Windows 10 olarak görünüyor, çünkü iki sistem de NT 10.0'ı kullanıyor. Microsoft Windows 11'de NT sürümünün adını 11.0 ya da 10.1 gibi bir şeye değiştirmediği için forumlarda yine Windows 10 olarak görünüyor.

Son olarak "w9" ibaresi yine de resmi bir ibare değil (bunu bizzat kendiniz belirtmişsiniz), ki olsa bile bunu niye kullanıcı adına yazsınlar?

Yaşınızın küçük olduğunu belirtme sebebim ise genellikle böyle şeylerle söylediğim yaş gruplarının ilgilenip özellikle bu tarz forumlarda ve YouTube'da sanki bu işin uzmanıymış gibi konuşmaları. Bu yaşlarda uğraşabileceğiniz daha önemli şeyler var çünkü.
Hocam, WinDbg (Kernel Debug) teklifimi görmezden gelip pas geçmenizden, tartışmayı kod/çekirdek seviyesine indirmek istemediğinizi anlıyorum. Saygı duyarım, herkes o derinliğe inmek zorunda değil.
Ancak son olarak iki teknik düzeltme yapıp konuyu kapatayım:
"w9" İmzası: Dediğim gibi, bu ibare eski Longhorn sızıntılarında veya WZOR gibi grupların paylaşımlarında sıkça gördüğümüz bir "Leaker Tag" (Sızıntı İmzası) kültürüdür. Bunu kullanıcı adına benzetmeniz, bu kültüre uzak olduğunuzu gösteriyor. Olay "isim" değil, sızıntının kaynağıdır.
"NT 6.4 ile 10.0 Aynıdır" Yanılgısı: Bu çok büyük bir teknik hatadır. NT 6.4, Windows 8.1 mimarisinin devamıydı. NT 10.0 ise Microsoft'un "OneCore" (Tek Çekirdek) projesine geçişiyle kodun yeniden yapılandırılmasıdır. Arada sadece isim farkı değil, devasa bir mimari uçurum vardır. Microsoft keyfinden numara atlamadı, altyapı değiştiği için atladı.
Teknik kanıt (Dump) incelemek istemediğinize göre, "isim" tartışmasını uzatmanın manası yok. İyi sosyaller.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı