Depremde binanın sallanmaması iyi bir şey mi?

ba2han20

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: Asus prime b450m-k ll
İşlemci: Amd ryzen 5 5600
Ekran kartı: Zotac RTX3080
Ram: 16x32 3600Mhz
Kartal kurfalıda oturuyorum ve oturduğum bina 10 katlı ben 6. kattayım olan depremi az hissettim ev sallanmadı raflardan hiçbir şey düşmedi camlı bir avize vardı o şıngırdamış sadece. Evin sallanmaması iyi bir şey mi?

Kartal kurfalıda oturuyorum ve oturduğum bina 10 katlı ben 6. kattayım olan depremi az hissettim ev sallanmadı raflardan hiçbir şey düşmedi camlı bir avize vardı o şıngırdamış sadece. Evin sallanmaması iyi bir şey mi?

Binanız sağlam demek ki.

Deprem bilimci değilim fakat mühendis olarak şu yorumu yapabilirim; sallanma olayı depremin oluşturduğu sismik dalganın frekansına bağlı. Bu konuda açıklayıcı güzel videolar var. Her nesnenin ve sistemin doğal frekansı vardır. Bu frekansı yakalayan yüksek genlikte bir dalga nesnenin ya da sistemin rezonansa girmesine ve rezonans sebepli zarar görmesine yol açabilir.

Bir de evin yapılma şekli ve teknolojisi önemli.

Ev salınım şeklinde düzenli esnek bir sallanma gerçekleştirdiyse bu iyiye işaret olarak bakılabilir fakat dediğim gibi çok fazla parametre var. Hiç sallanmaması hem iyi hem kötü anlama yorulabilir. Eğer binanız her anlamda yönetmeliklere uygun, hile hurda karıştırılmadan yapıldıysa eğer ve sallanmadıysa kafanıza takmayın.

Bir tanıdığım, daha yapımı geçen yazın sonlarına doğru biten 9 katlı büyük bir binaya taşındılar. 9. katında oturuyorlar. Deprem sırasında hangi katta olduğun da önemli tabi ama senin tam aksine beşik gibi sallandıklarını söylediler. Evin içindeki kamera kaydından da bunu gördük. Binanın yapım aşamasına şahit olmuştuk çevredekilerin yorumları da bina hakkında oldukça olumluydu. Yukarıda yazılan gibi bu durum bir çok etmene bağlı, net bir şekilde iyiye veya kötüye işaret denmez sanırım.

Kral işte oturduğun evin bile göbek yapmış oturuyor. O eve bırak hasar almayı sıva çatlağı olmaz. Rahat ol hiçbir şey olmaz kısaca.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı