Derin dondurucudan kaynaklanan input lag nasıl çözülür?

Ventum

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba konuyu kısaca özetleyeyim 2019'un yarısında bir sistem topladım oyunlar indirdim başta CS:GO LoL'dü bu oyunlar ilk başta oyunlarlarla yeni tanıştığım için ve oyunlarda çok iyi olamadığım için hissedemedim bu input lag belasını ama oyunları oynamaya devam ettikçe geliştikçe oyunlarda iyileştikçe hissedilmeye artmaya dayanılmaz bir hale gelmeye başladı. Sadece input lag da değil belki tam karşılığı input lag da değildir şöyle anlatmaya çalışayım. Mouseumun hareketleri keskin değil çok da geç tepki vermiyor. R aslında bu sorunu farkedeli 2 sene kadar oldu 2 senedir çözmeye çalışıyorum denemediğim parça kalmadı işlemci RAM ekran kartı denedim bir anakart ile PSU'yu denemedim. Ama hiçbir çözüme ulaşamadım yeni RAM'ler aldım yeni ekran kartı aldım RX 570'im vardı 1060 6 GB aldım ama bana mısın demedi. O kadar sıkıntı etmiştim ki bu sorunu her gün format atıp yeni şeyler deniyordum Regedit'ten input lag düşürücü ayarlar global kanallardan alıntı yaptığım farklı Windows'lar gerek official gerek Tweak'lı ghostspectre türevleri Windows'lar kullandım uykuya bağladım az uyuduğumu düşünüyordum bu yüzden diye düşündüm yeterince uyudum düzelmedi. Mentalimden dolayı dedim psikolojik dedim ama bariz vardı çok rahat hissediliyordu gerek Windows'ta gerek oyunlarda yine bu sabah sorunlarımı çözmeye yönelik araştırma yaparken şans eseri şu başlıkta bir konuya denk geldim (derin dondurucu yüzünden input lag) girdim baktım arkadaş derdini güzel bir şekilde açıklamış anlatmış sorunu ve nasıl çözdüğünü çözüm yolu olarak derin dondurucunun fişini çıkarıp oynamakta bulmuş ve düzelmiş kendimin sorununa çok benzettim dedim ki deneyeyim ne zarar gelebilir hakikaten de düzeldi %100 olmasa da bariz bir fark oluştu iyi yönde şimdi sorunu buldum mutluyum ama zor kısmı da bu sorunu nasıl çözebilirim derin dondurucunun takılı kalması gerekiyor elektrikçi ile olabilecek bir ismi sizce şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.

Bu arada sistem bileşenlerim:
Ekran kartı: 1060 6 GB.
İşlemci: Ryzen 5 2500X.
RAM: HyperX Fury 3200MHz CL16 2x8GB.
Anakart: MSI B450 Gaming Plus.
PSU: FPS 600W 80+

hala daha yaşıyorum kardeşim 😀 Sorunun topraklama olduğundan adım gibi eminim. En basitinden örnek vericek olursak mesela kontrol kalemini prize tuttugumda ışık yanmıyor bu güzel birşey fakat bilgisayarın güç kablosuna tuttugumda ışık yanıyor bu iyi bişey değil 😀

Ben çok araştırdım EMI/RFİ diye geçiyor parazitli sinyal bununda en büyük baş düşmanı topraklama. Daha önce elektrikci çağırıp topraklamani kontrol ettirdin mi?

Hala daha yaşıyorum kardeşim 😀 Sorunun topraklama olduğundan adım gibi eminim. En basitinden örnek verecek olursak mesela kontrol kalemini prize tuttugumda ışık yanmıyor bu güzel bir şey fakat bilgisayarın güç kablosuna tuttugumda ışık yanıyor bu iyi bir şey değil 😀

Ben çok araştırdım EMI/RFİ diye geçiyor parazitli sinyal bununda en büyük baş düşmanı topraklama. Daha önce elektrikci çağırıp topraklamani kontrol ettirdin mi?

Vallahi benimki sanırım dediğiniz olayla alakalı değil çünkü aynı apartman da kuzenim de bu durum yok onun oyunu çok ama çok akıcı daireden daireye fark eder mi onu bilmiyorum ama bak fark eder mi?
Benimki monitörü değiştirince dikkate değer azaldı ama geçen iade ettiğim monitör de format attıktan sonra çok akıcı olan oyun belli bir zaman sonra azalıyordu ASUS olan da birçok monitör değiştirdim test etmek amaçlı BenQ zovie 2540K'da hiç olmuyordu mesela.
Monitör değiştirdiniz mi eğer değiştirdiyseniz belki aldığınız monitörün input lag seviyesi de çok yüksektir.
Benim şu an kullandığım AOC C27G2U monitörü berbat 165Hz FreeSync ama leş oğlu leş başka monitörleri test edince anladım ki ben ne ile oynuyormuşum...
Bu sorun çok sinir bozucu bende sizin kontrol kalemi ile yaptığınızı gene de deneyeceğim.
Ve siz elektrikçi çağırmadınız mı ben çağırmadım.
Sizin için bir çözüm söz konusu değil mi?

Kardeşim bu durumu elektrikciye anlatınca adam sana salak gözüyle bakıyor içinden diyor ne diyor bu elektrik fare falan. 😀 adam bakıyor diyor ki çalışıyor durumu anlatıyorsun Allah Allah diyor millete şaka gibi geliyor dalga geciyormussun havasi veriyor. Benim bir de anlamadığım nokta şu 2/3 sene evvel yıllardır kullandığım bilgisayarla oynuyorum gene. Valorant oynuyorum bu arada 30 altında kill aldığım maç yoktur desem yeridir övünmek gibi olmasın çok iyi oynadigima inanıyorum şu an 10 vuramiyorum. Bir gun gene oyundayim fare tuhaf hareket ediyor geç geliyor farkındayım ama input lag denen illeti daha kesfetmedim bilmiyorum yani. Biraz araştırdım Türk forumlarda kimse bilmediğinden sallamış V-Sync kapat onu yap bunu yap. Yaptim olmadi. Gittim islemci anakart ekran kartimi yeniledim sorun ortadan kalktı. 1 sene geçti geçmedi tekrar başladı. Onun ustune belki 10 kez bilgisayar değiştim gene yok. O zaman düzelen şey ne oldu da şu an düzelmedi onu hala anlamış değilim. Detaylica aramaya baslayinca elektrik ile alakali olduğunu öğrendim ve şu an hala sorun devam ediyor. Ama sorun topraklama bundan eminim. He bu arada monitor demişken hani çok iyi oynuyorum dediğim sıralarda Casper'in dandik 60 Hz bir monitörü vardı onunla oynuyordum tabii NVIDIA'dan 75 Hz olarak oynuyordum bazi çözünürluklerde destekliyordu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Casper'in dandik 60 Hz bir monitörü vardı onunla oynuyordum tabii NVIDIA'dan 75 Hz olarak oynuyordum bazi çözünürluklerde destekliyordu.

144Hz Monitörlerde kullandın ama değil mi?
Ve değiştirdiğin PC'ler arasında NVIDIA ekran kartı var mı?
Oyun içi düşük input lag ayarı var ya NVIDIA'da bende AMD kullandım Full acaba ondan mı diyorum bir yandan da :D

Evet 144 Hz ile de denedim DVI DPI HDMI hatta dönüştürücü bile kullandim gene kâfi etmedi. Kardesim yanlış anlama ama inan aklina gelen tüm seyleri denedim NVIDIA AMD fark etmiyor hepsini her şeyi denedim. APU sistem bile denedim 😂😂

Arkadaşla dalga geçilmiş gibime geldi bilmeyen arkadaşlar gene konuşmuş afedersiniz de. Adam güzelce anlatmış derdini olay tamamıyla doğrudur. Elektrik dalgalanmalarindan dolayi oluyor emi/rfi diye geçiyor, parazitli sinyal. Topraklama hattını bir kontrol ettir saglammi muhtemelen kaçak topraklar var. Dalgalanmalardan dolayı oluyor o olay bizzat yaşadım 1 sene boyunca. Bilgisayarını başka bir evde dene arkadaş akraba vsvs gibi, sorunun ortadan kalktığını görüceksin mümkünse ayni bina olmasın.

Kusura bakma mesajını çok ama çok geç görmüşüm evet zamanında denemiştim arkadaşımın evinde sorun düzelmişti fakat evimde nasıl düzeltebileceğimi bilmiyorum.

Sorunun çözüldü mü?

Hayır devam ediyor.

Kardeşim bu durumu elektrikciye anlatınca adam sana salak gözüyle bakıyor içinden diyor ne diyor bu elektrik fare falan. 😀 adam bakıyor diyor ki çalışıyor durumu anlatıyorsun Allah Allah diyor millete şaka gibi geliyor dalga geciyormussun havasi veriyor. Benim bir de anlamadığım nokta şu 2/3 sene evvel yıllardır kullandığım bilgisayarla oynuyorum gene. Valorant oynuyorum bu arada 30 altında kill aldığım maç yoktur desem yeridir övünmek gibi olmasın çok iyi oynadigima inanıyorum şu an 10 vuramiyorum. Bir gun gene oyundayim fare tuhaf hareket ediyor geç geliyor farkındayım ama input lag denen illeti daha kesfetmedim bilmiyorum yani. Biraz araştırdım Türk forumlarda kimse bilmediğinden sallamış V-Sync kapat onu yap bunu yap. Yaptim olmadi. Gittim islemci anakart ekran kartimi yeniledim sorun ortadan kalktı. 1 sene geçti geçmedi tekrar başladı. Onun ustune belki 10 kez bilgisayar değiştim gene yok. O zaman düzelen şey ne oldu da şu an düzelmedi onu hala anlamış değilim. Detaylica aramaya baslayinca elektrik ile alakali olduğunu öğrendim ve şu an hala sorun devam ediyor. Ama sorun topraklama bundan eminim. He bu arada monitor demişken hani çok iyi oynuyorum dediğim sıralarda Casper'in dandik 60 Hz bir monitörü vardı onunla oynuyordum tabii NVIDIA'dan 75 Hz olarak oynuyordum bazi çözünürluklerde destekliyordu.

Evet çok sinir bozucu elektrikçiye anlatıyorum adam malmışım gibi davranıyor benim için en ama en kötüsü de espor ile uğraşıyordum takımlarda oynadım ama bir yere kadar potansiyelimin çoğunu bu illet yüzünden veremedim ve espor u bıraktım cidden çok üzücü lanet ediyorum bazen.

Son düzenleme:
Vallahi benimki sanırım dediğiniz olayla alakalı değil çünkü aynı apartman da kuzenim de bu durum yok onun oyunu çok ama çok akıcı daireden daireye fark eder mi onu bilmiyorum ama bak fark eder mi?
Benimki monitörü değiştirince dikkate değer azaldı ama geçen iade ettiğim monitör de format attıktan sonra çok akıcı olan oyun belli bir zaman sonra azalıyordu ASUS olan da birçok monitör değiştirdim test etmek amaçlı BenQ zovie 2540K'da hiç olmuyordu mesela.
Monitör değiştirdiniz mi eğer değiştirdiyseniz belki aldığınız monitörün input lag seviyesi de çok yüksektir.
Benim şu an kullandığım AOC C27G2U monitörü berbat 165Hz FreeSync ama leş oğlu leş başka monitörleri test edince anladım ki ben ne ile oynuyormuşum...
Bu sorun çok sinir bozucu bende sizin kontrol kalemi ile yaptığınızı gene de deneyeceğim.
Ve siz elektrikçi çağırmadınız mı ben çağırmadım.
Sizin için bir çözüm söz konusu değil mi?

Bizimkilerin monitörle alakası yok götürüp denediğim arkadaşta benim monitörün aynısı var sistem olarak da markalar aynı işlemci AMD ekran kartı NVIDIA RAM'ler aynı falan hatta benim bilgisayarım ondan daha iyi.

Öncelikle çok geçmiş olsun gerçekten şanssız bir durum yaşıyorsun. Bu durum emi problemi olarak geçiyor. Şu sıralar çok popüler olan sim racing oyunlarında kullanılan ekipmanların ilkel versiyonları bu problemi yaratıyordu. Eski ekipmanları kullanan insanlar bilgisayarlarında donma hissi, seslerde çatlamalar, kullanılan ekipmanlarda rastgele olan inputlar gibi saçma sapan sorunlarla uğraşıyorlardı. Çözüm ise kendi sistemini topraklaman olacaktır. Bu problemi yaşayan insanlar sistemi ayrı bir şekilde topraklıyorlardı. Örnek vermek gerekirse bahçeye toprak atıyorlardı ekstra kablo çekip ya da kalorifer peteğine toprak kablosu bağlıyorlardı. Sebebi kullandıkların servo motorların elektrik hattında gürültü yapması gibi düşünebilirsin.

Evet benim de dediğim gibi sorun tam olarak parazitli sinyal emi rfi. Ana düşmanı topraklama. Topraklama çözümdür. Ben vazgeçtiğim için cok uğraştığım için artık irdelemiyorum oyun oynamıyorum desem yeridir :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı