Derin dondurucudan kaynaklanan input lag nasıl çözülür?

Ventum

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba konuyu kısaca özetleyeyim 2019'un yarısında bir sistem topladım oyunlar indirdim başta CS:GO LoL'dü bu oyunlar ilk başta oyunlarlarla yeni tanıştığım için ve oyunlarda çok iyi olamadığım için hissedemedim bu input lag belasını ama oyunları oynamaya devam ettikçe geliştikçe oyunlarda iyileştikçe hissedilmeye artmaya dayanılmaz bir hale gelmeye başladı. Sadece input lag da değil belki tam karşılığı input lag da değildir şöyle anlatmaya çalışayım. Mouseumun hareketleri keskin değil çok da geç tepki vermiyor. R aslında bu sorunu farkedeli 2 sene kadar oldu 2 senedir çözmeye çalışıyorum denemediğim parça kalmadı işlemci RAM ekran kartı denedim bir anakart ile PSU'yu denemedim. Ama hiçbir çözüme ulaşamadım yeni RAM'ler aldım yeni ekran kartı aldım RX 570'im vardı 1060 6 GB aldım ama bana mısın demedi. O kadar sıkıntı etmiştim ki bu sorunu her gün format atıp yeni şeyler deniyordum Regedit'ten input lag düşürücü ayarlar global kanallardan alıntı yaptığım farklı Windows'lar gerek official gerek Tweak'lı ghostspectre türevleri Windows'lar kullandım uykuya bağladım az uyuduğumu düşünüyordum bu yüzden diye düşündüm yeterince uyudum düzelmedi. Mentalimden dolayı dedim psikolojik dedim ama bariz vardı çok rahat hissediliyordu gerek Windows'ta gerek oyunlarda yine bu sabah sorunlarımı çözmeye yönelik araştırma yaparken şans eseri şu başlıkta bir konuya denk geldim (derin dondurucu yüzünden input lag) girdim baktım arkadaş derdini güzel bir şekilde açıklamış anlatmış sorunu ve nasıl çözdüğünü çözüm yolu olarak derin dondurucunun fişini çıkarıp oynamakta bulmuş ve düzelmiş kendimin sorununa çok benzettim dedim ki deneyeyim ne zarar gelebilir hakikaten de düzeldi %100 olmasa da bariz bir fark oluştu iyi yönde şimdi sorunu buldum mutluyum ama zor kısmı da bu sorunu nasıl çözebilirim derin dondurucunun takılı kalması gerekiyor elektrikçi ile olabilecek bir ismi sizce şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.

Bu arada sistem bileşenlerim:
Ekran kartı: 1060 6 GB.
İşlemci: Ryzen 5 2500X.
RAM: HyperX Fury 3200MHz CL16 2x8GB.
Anakart: MSI B450 Gaming Plus.
PSU: FPS 600W 80+

Öncelikle çok geçmiş olsun gerçekten şanssız bir durum yaşıyorsun. Bu durum emi problemi olarak geçiyor. Şu sıralar çok popüler olan SIM racing oyunlarında kullanılan ekipmanların ilkel versiyonları bu problemi yaratıyordu. Eski ekipmanları kullanan insanlar bilgisayarlarında donma hissi, seslerde çatlamalar, kullanılan ekipmanlarda rastgele olan inputlar gibi saçma sapan sorunlarla uğraşıyorlardı. Çözüm ise kendi sistemini topraklaman olacaktır. Bu problemi yaşayan insanlar sistemi ayrı bir şekilde topraklıyorlardı. Örnek vermek gerekirse bahçeye toprak atıyorlardı ekstra kablo çekip ya da kalorifer peteğine toprak kablosu bağlıyorlardı. Sebebi kullandıkların servo motorların elektrik hattında gürültü yapması gibi düşünebilirsin.

Ek olarak şunlarda kalorifer peteğine ek olarak işe yarıyor değil mi?
Masaüstü PC için evdeki su borusu, kalorifer varsa bunun radyatör borusuna bağlı PC'ye kadar gelen ve uzatmalı prizin toprak hattı metal çıkıntısından bağlı topraklama kablosu.
Bir elektrikçi çağırıp demem gereken şey sadece PC'ye ayrı olarak bir topraklama yaptırmak istiyorum demek değil mi diğer dedikleriniz Emi/RFİ falan hiç onların konusunu açmayayım?
Ve ek olarak sadece PC'ye toprak attırmak ne kadar tutar ortalama bir fikriniz var mı?
Genel olarak daire toprak fiyatı 800-1000 arasıymış.

Öncelikle çok geçmiş olsun gerçekten şanssız bir durum yaşıyorsun. Bu durum emi problemi olarak geçiyor. Şu sıralar çok popüler olan sim racing oyunlarında kullanılan ekipmanların ilkel versiyonları bu problemi yaratıyordu. Eski ekipmanları kullanan insanlar bilgisayarlarında donma hissi, seslerde çatlamalar, kullanılan ekipmanlarda rastgele olan inputlar gibi saçma sapan sorunlarla uğraşıyorlardı. Çözüm ise kendi sistemini topraklaman olacaktır. Bu problemi yaşayan insanlar sistemi ayrı bir şekilde topraklıyorlardı. Örnek vermek gerekirse bahçeye toprak atıyorlardı ekstra kablo çekip ya da kalorifer peteğine toprak kablosu bağlıyorlardı. Sebebi kullandıkların servo motorların elektrik hattında gürültü yapması gibi düşünebilirsin.
Ve ek olarak bir UPS'le test etmek parazitli sinyalden olup olmadıgını kanıtlar mı arkadaşın UPS'ini alsam?

Yan daire demişsin sen direk sigorta kutunu kontrol ettirmekle başla ozaman
Ve ek olarak bir UPS'le test etmek parazitli sinyalden olup olmadıgını kanıtlar mı arkadaşın UPS'ini alsam?

Son düzenleme:
Online UPS alman lazım.

Kesinlikle, hatta bilgisayara bağlı hiçbir kablo olmasın. Ethernet kablosu gibi iyice mantıklı bir test olur bu şekilde çünkü ev ile ortak hiçbir elektrik hattı paylaşmamış olmanız gerekir.

Tüm bunları yaptıktan sonra sorun devam ediyorsa geriye tek bir ihtimal kalıyor jammer etkisi yaratan bir cihaz çevrenizde sizin elektronik aletlerinizin frekansını bozuyor demektir. Bu telefon için baz istasyonu gibi bir şey olabilir mesela ama baz istasyonu olur demiyorum sadece örneklendirmek için söyledim.

Online UPS alman lazım.

Powerful PL-1500 1500VA 2x9AH Akülü Line Interactive UPS - incehesap.com Bu değil mi?
Bundan var.

Kesinlikle, hatta bilgisayara bağlı hiçbir kablo olmasın. Ethernet kablosu gibi iyice mantıklı bir test olur bu şekilde çünkü ev ile ortak hiçbir elektrik hattı paylaşmamış olmanız gerekir.

Tüm bunları yaptıktan sonra sorun devam ediyorsa geriye tek bir ihtimal kalıyor jammer etkisi yaratan bir cihaz çevrenizde sizin elektronik aletlerinizin frekansını bozuyor demektir. Bu telefon için baz istasyonu gibi bir şey olabilir mesela ama baz istasyonu olur demiyorum sadece örneklendirmek için söyledim.

Ben şöyle bir şey yapmaktan bahsetmiştim UPS'nin aküsüyle oyun oynayıp input lag var mı yok mu diye de sizin demek istediğiniz de bu mu yoksa UPS'nin üstünde parazit vesaire bir şey var mı gösteren tablodan mı bahsediyorsunuz?

Son düzenleme:
Evet o fare geç geliyor mu ile alakalı. Şahsen benim bütçem yemedi piyasada uygun olanlar var ama onun çözüm olduğunu sanmıyorum bir ara araştırdım tam sinüs mü saf sinüs mu oyle bir muhabbet var tam hatırlamıyorum onlardan lazımmış onlarda bayağı pahalı. Alacaksanda bence temiz ikinci ele yönel muayyer olarak al önce bir dene yani paran heba olmasın. Benim fikrim eğer dediğin fiyattaysa 800/1000 TL arasındaysa direk topraklama yaptır ben olsam oyler yapardim yatirim tavsiyesi değildir:))

Evet o fare geç geliyor mu ile alakalı. Şahsen benim bütçem yemedi piyasada uygun olanlar var ama onun çözüm olduğunu sanmıyorum bir ara araştırdım tam sinüs mü saf sinüs mu oyle bir muhabbet var tam hatırlamıyorum onlardan lazımmış onlarda bayağı pahalı. Alacaksanda bence temiz ikinci ele yönel muayyer olarak al önce bir dene yani paran heba olmasın. Benim fikrim eğer dediğin fiyattaysa 800/1000 TL arasındaysa direk topraklama yaptır ben olsam oyler yapardim yatirim tavsiyesi değildir:))

O 800-1000TL bütün evin topraklama fiyatı netden baktığım da söylediği fiyat o aralar dedi daha pahalı da olabilir bilemiyorum :D
Ama ben sadece PC'ye yaptıracağım için bu kadar istemezler herhalde sizin dediğiniz gibi kalorifer malorifer onun topraka ek yaptırabilirsiniz demiştiniz keza bunlarda da aynısı yapılabilir değil mi evdeki su borusu, kalorifer varsa bunun radyatör borusu bu şekilde yapılırsa uygun olur sanırım?

Onu ben demedim başka bir arkadaş söyledi. Kalorifer falan bunlar millattan önceydi adi üstünde topraklama hem ne kadar sağlıklı olur bilemem. Etrafında bahçe falan varsa daha kolay olur. Bundan 1 sene önce kadar tüm daireye yeni bir toprak bağlatmak 4000 TL idi öyle bir fiyat vermişti ilk sorduğum elektrikçi o kadar ucuz olduğunu sanmıyorum. İnternetten falan bakmana gerek yok mesela hangi şehirde oturuyosun örnek veriyorum İstanbul elektrikci diye arat internette ara fiyat öğren mesela.

Onu ben demedim başka bir arkadaş söyledi. Kalorifer falan bunlar millattan önceydi adi üstünde topraklama hem ne kadar sağlıklı olur bilemem. Etrafında bahçe falan varsa daha kolay olur. Bundan 1 sene önce kadar tüm daireye yeni bir toprak bağlatmak 4000 TL idi öyle bir fiyat vermişti ilk sorduğum elektrikçi o kadar ucuz olduğunu sanmıyorum. İnternetten falan bakmana gerek yok mesela hangi şehirde oturuyosun örnek veriyorum İstanbul elektrikci diye arat internette ara fiyat öğren mesela.

O da aynı mantık sanırsam PC'deki kabloyu toprağa giden başka bir cihaza ek yapıyorlarmış.

İnanmayanlar olmuş ama elektriksel problemler cidden çok sinir bozucu bir ara bende sorun yaşıyordum, oyunlar aşırı bulanıktı, denemediğim yol kalmamıştı, örneğin oyunda yoldaki çatlaklar, yerdeki yapraklar, detaylar vs aşırı bulanık, elektrik teli, ağaç uçları gibi yerler de aşırı tırtıklıydı oynadığım hiçbir oyundan gram zevk almıyordum, aynı anda psu, priz, dp kablo değiştirdim düzeldi, net olarak sorun şu diyemem ama kesinlikle elektriksel bir problem çok araştırmıştım bu konuyu. (Yaşadığım problem sürekli oluyordu fakat çok çok nadirde olsa düzeliyordu.) Ayrıca saçma gelebilir ama bilgisayarın performansı çok dalgalıydı, anlaması zor fakat çok detaycı biri olarak çok dikkatimi çekiyordu, bu dediklerimi değiştirdikten sonra stabilitenin düzeldiğini hissetmiştim. Bende senin gibi sürekli custom windows yüklüyordum, her gün farklı driver felan deniyordum, eziyet gibi. Son girilen entryleri okumadım ama çözemediysen güç kaynağını, prizini, görüntü kablonu değiştirmeni öneririm, özellikle psu kablonuda değiştir ayrıca kesinlikle prizin topraklama kontrolünü yaptır. Eğer evde topraklama yoksa elektrikçiler sadece bir tane prize manuel topraklama yapabiliyor diye biliyorum, kalorifer peteğine yada musluk bataryasına felan, bu konuda net değilim araştırman lazım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı