Derinlemesine Linux öğrenmek için LFS yeterli mi yoksa alternatifler var mı?

Qubik

Hectopat
Daha fazla  
Güncel OS’um Gentoo. Ancak günlük pratik yaparak, daha doğrusu canım sıkıldığında ilerleyebileceğim tarzda Linux’u öğreten kaynaklar var mıdır? Veyahut direkt LFS’i mi önerirsiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
LFS işin en uç noktası. Tabansız şekilde kendi dağıtımını yapmanı sağlar.

Gentoo kullanıcısı olduğun için aradaki en gözle görülür farkı açıklayayım.

Hem Gentoo'da hem LFS'de uygulama kurulumu, kaynak koddan derleme işlemiyle yapılır. Aradaki fark Gentoo'da derleme işlemlerini kolaylaştırmak için Portage paket yöneticisinin bulunmasıdır. LFS'de paket yöneticisi bulunmadığı için uygulama kurma ve güncelleme işlemleri sizi daha fazla uğraştıracaktır.

LFS, Gentoo gibi bir dağıtım değil. Kendi dağıtımını yapmanı sağlayan bir rehber.

Paket yöneticisi eklemedikçe/oluşturmadıkça LFS üzerinde çok zorlanırsın bu da seni kendi paket yöneticini kodlamaya iter. Gentoo'da yapılan configlerden çok daha uğraştırıcı seviyelerde yani. Tavsiyem programlama biliyorsan LFS kullanman. Programlama bilmeden kullanılmaz mı? Kullanılır ama o zaman kendi işletim sistemini yapmak yerine zorlaştırılmış Gentoo kullanma hissiyatı alırsın.

Adını araştırana kadar duymadığım EXHERBO adlı bir dağıtım var. Dökümantasyonu yeterli durmuyor. Yani kullanıcı bu dağıtımı kullanmak isterse büyük oranda kendi deneyimlerine ihtiyaç duymakta.

Dökümantasyona bir kez daha baktım da Gentoo daha kolay geldi gözüme, ikisini de denemediğimden karşılaştırmam doğru olmaz. Kendiniz bakın isterseniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı