Devletin yönetim biçimi nasıl olmalıdır?

En iyi yönetim biçimi yoruma açık ama cahil bir toplumda demokrasi cidden sıkıntılı. İki cümle kuramayan insanın devlet yönetimi gibi önemli bir konuya etki etmesi problemden başka bir şey getirmiyor. Görüş fark etmeksizin oy verebilmek için belli bir zeka seviyesinin üstünde olmak gerekiyor bence. Cahil insanı bir kere manipüle edersin ve kolay kolay doğru bildiğinden şaşmaz. Çünkü sorgulama yeteneği yoktur. Kendisine en başta öğretildiği gibi yaşar ve ölür.
 
Çok düşünmeye gerek yok. Zira şu an hangi ülkelerin daha mutlu bir halkının olduğuna göz atarak yönetimin nasıl olması gerektiğini görebiliriz. Ama her yönetim her halka uymayabilir. Hele ki bizim deveye diken insana nokta nokta şeklinde deyişlerimiz varken farklı yönetimleri denemek ne kadar uygulanabilir olur bilemiyorum.
 
Minarşizm, nedeni ise tüm gücü birkaç kişiye vermektense özel sektöre bırakmak daha iyi hatta ek bilgi anarko kapitalizm de direkt devlet yok ama gerisini bilmem.
 
Hizmeti vermeden once parasini zorla alip sonrasinda bir hizmet dayatan bir tekelin kaliteli hizmet vermesi ve rekabetsiz ortamda kendini gelistirmesi icin hicbir nedeni yoktur. Bu yuzden olmaya cihanda devlet.
 
Minarşizm, nedeni ise tüm gücü birkaç kişiye vermektense özel sektöre bırakmak daha iyi hatta ek bilgi anarko kapitalizm de direkt devlet yok ama gerisini bilmem.
Ufak bir düzeltme yapayım. Anarko kapitalizmde devlet yok değil. Gönül ilişkisine dayalı bir devlet yapısı pekala kurulabilir. Tüm dünyanın anarko kapitalist olması lazım gibi bir beklenti yoktur. Lakin bu gönüllülük esasına dayandırılması gerekiyor. Fark bu. Hatta şöyle ki, anarko kapitalist bir düzende devlet kurmak ya da devlet çatısı altında olmak engellenirse asıl bu en temel şeylerin çiğnenmesi ve hatta ahlaksızlık olacaktır. Çünkü bu durum apaçık özel mülkiyet ve saldırmazlık ilkesinin ihlali olacaktır. Bir anlamda özel mülkiyet devletleri denilebilir sanırım, çok spekülatif bir tanım olarak.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı