Dil seçmek mantıklı mı?

İlköğretim matematik okuyan birisi olarak eğitim fakültesi okumak zor değil ama biraz uğraştıran bir iş. Kesinlikle zor değil ama okurken de tecrübe kazanmak, okuduğun bölüme hitap eden yaş aralığının olduğu kurumlarda tecrübe edinmek ve kariyer açısından akademisyenlere yakın olmak çok önemli. Yine okunan bölüme göre -tabii ki not ortalamasına göre de- çift ana dal da yapılması yine zor olmayan bir fakülte. Meslekte ne kadar zorlanacağınız aslında KPSS'de ne aldığınız ile de biraz alakalı çünkü görev yapacağınız muhitin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel seviyesi öğrenci ve daha önemlisi veli profilini çok etkiliyor. Bu yüzden öğretmenlik yapmak bence kişiye göre zor olup olmamakla beraber görev yapılacak yerin seviyesine göre de kolaylaşıp zorlasaşabiliyor.

Öğretmenlik yetenek ve istek işi. Öğretme becerisine sahip olmayan bir insan ne kadar formasyon alırsa boş zaten. İsterse eğitim fakültesinde olan bütün dersleri yalayıp yutsun.

Alanımız dil olunca iş imkanları aslında geniş oluyor sen mütercim mezunusun sadece çevirmenlik yapacaksın demek de saçma öğretmenlik okuyan birisine sadece öğretmenlik yapacaksın demek de saçma edebiyat okuyan birisine neden formasyon veriyorsunuz demek de saçma bana kalırsa...
Öyle zaten hele ki ataması ve iş imkanı bu kadar geniş bir alanda. Lafım ona zaten. Birçok kişiye ve okula özel derse gittim. Çok teşekkür eden oldu şu zamana kadar o zamanlar formasyonu f sini bile bilmiyordum. formasyon dersi alan bir insan ne kadar teorik olduğunu bilir zaten.
 
Her üniversitenin ders programı ayrı hocam. Bende ticari basın ve ab metinleri üzerine aldım. Eş zamanlı çeviri teknikleri dersimiz de vardı

Maalesef görüşlerimiz apayrı benim gözümde maalesef eğitim derslerinin çoğu teorik dersler. Zaten bende sana onu diyorum sen aldığın 2 dönem dersle ek çeviri işi yaparken benim aldığım formasyon dersine laf etmeyin. Çeviri yaptığını sananlar yüzünden benim mesleğim kötüleniyor ben laf etmiyorum. 2 sene formasyon vermediler diye öğretmenlikte açık oluştu zaten.

Alanımız dil olunca iş imkanları aslında geniş oluyor sen mütercim mezunusun sadece çevirmenlik yapacaksın demek de saçma öğretmenlik okuyan birisine sadece öğretmenlik yapacaksın demek de saçma edebiyat okuyan birisine neden formasyon veriyorsunuz demek de saçma bana kalırsa...

Bana kalırsa bazı ülkelerde olduğu gibi ELIT bölümü olmalı Türkiyede, elt çeviri ve edebiyat diye ayırmak yerine. Ayrılmasının bir anlamı kalmıyor o zaman ki bence ayrılmamalı ama ayrıldıysa da hakkı verilmeli.
 
Şu anda Süleyman Demirel Üniversitesi İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde 1.sınıfım. Türkiye'de (sayısal dışında) tm olsun EA olsun sözel olsun hepsinin de meslek kollarının önü Boğaziçi, Galatasaray, koç, ODTÜ tarzı ünilere gitmediğin sürece kapalı. Türkiye'de dil okuduğun zaman kazanamayacağın para yok. sana şöyle örnekler vereyim: Öğretmen oldun, atandın. En düşük öğretmen maaşı şu anda 23K. Özel ders verme olasılığı en yüksek bölümlerden bir tanesi İngilizce öğretmenliği. Şu anda özel dersin saati 300-400 TL arası. 300 TL'den alalım.Haftada 5 öğrenci al. Haftalık 1.5k aylığa vurursan 6k. Öğretmen olduğun zaman yeminli tercüman belgesi alarak tercümanlık yapabilirsin. Bir kafile gezdirdiğini düşün, oradan da para kaynağın var. Bir kişinin İngilizce çevirmenine ihityacı var. Arkalı önlü 750 kelimelik metin çevireceksin. Kelime başı 2.25 TL. 750X2.25=1687.5 TL eder. Düz 1500TL de ya. Bunlar sadece aklıma gelenler. O kadar çok yapacağın şey var ki para kazanabileceğin. Örnekleri de çevremde var belki sana gerçekçi gelmeyebilir ama. Bir öğretmenim yeminli tercüman. Yabancı ırktan iki kişi Türkiye'de nikah kıyacaklar, yeminli tercüman aranıyor. Yemin ederim 200 Euro'ya gitti ve tercümanlık yaptı. 200x30= 6000 TL. Daha cok şey var böyle. Ona göre düşün taşın :)
 

Geri
Yukarı