Directx 12 Destekleyen Çoğu Oyun AMD İle Anlaşmalı Çıkacak !

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
DirectX 12 çoğu oyuncunun beklediği oldukça yeni bir teknoloji. Görülen o ki AMD bunun farkında. Çünkü AMD’nin yetkili bir ismi olan Robert Hallock yaptığı bir açıklamada DirectX 12 destekleyen çoğu oyunun AMD ile anlaşmalı olarak piyasaya sürüleceğini belirtti. Eğer Robert Hallock haklıysa, DirectX 12’nin nimetlerinden en iyi AMD kullanıcıları yararlanacak.

Robert Hallock, Reddit üzerinde yaptığı bu açıklamada, “2015/2016 dönemlerinde çıkacak olan oyunların büyük bir kısmı AMD ile anlaşmalı olarak piyasaya sürülecek. Mantle ile oyun geliştirme dünyası düşük seviye API’ler ile nasıl oyun geliştirileceğini gördü. Konsollar da AMD ve düşük seviye API’ler kullanıyor. Şimdi ektiğimiz tohumların, meyvelerini yeme vakti.” şeklinde konuştu. Bakalım AMD yeni oyun döneminde nasıl bir strateji izleyecek?

Kaynak: Leadergamer

Bu konu aklımıza tek bir soru getirir, nVidia yarışta geri mi kalacak ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu Future Level şey de nedir ki. DirectX 12 yazılımı Microsoft'a ait. Microsoft açıkladı mı ki Future Level diye bir şey. Ben duymadım. Kim ne derse desin DirectX 12 çoğunlukla AMD ile gelişiyor. Bu Robert Hallock bunu söyledi. Bu konuda doğru. 2016'ya az kaldı zaten. Her şey 2016'da belli olacak. O zamana kadar isteyen istediği şeye inanır. Son olarak belirtmek istiyorum. Neden DirectX 12 çıktığından beri Nvidia lehine haber gelmiyor da hep AMD lehine haber geliyor ve Nvidia Fanboyları hemen Nvidia'yı savunuyor anlamış değilim.

@Namelessone1905 Farklı oyunlar aynı terimi değişik anlamlarda kullanıyorlar ama genel olarak tüm shader effektlerinin kalitesi ile alakalı. Bazen içerisine çok fazla şey giriyor. Örneğin oyun ayarlarında ayrıca ışık ya da post-processing ayarları yoksa bunlar da dahil olabiliyor. Genel anlamda ışık, gölgelendirme, ortam kapatma efektleri(SSAO/HBAO/HDAO), alan derinliği(depth of field-fotoğrafçılıkla uğraşanlara tanıdık gelen bir terimdir), blurlamalar ya da diğer shader işlemlerini içeren efektler buna dahil olabilir. Olabilirliğini anlamanın yolu oyunun options menüsünde ne kadar ayarın bulunduğuna bakmak. Ya da çok kabaca bunu açıp kapatınca nelerin değiştiğini gözlemek lazım.

Mesela GTA V'de ayrıca post-processing, lightining, ambient occlusion, shadows gibi ayarlar var mı?

@Namelessone1905 Farklı oyunlar aynı terimi değişik anlamlarda kullanıyorlar ama genel olarak tüm shader effektlerinin kalitesi ile alakalı. Bazen içerisine çok fazla şey giriyor. Örneğin oyun ayarlarında ayrıca ışık ya da post-processing ayarları yoksa bunlar da dahil olabiliyor. Genel anlamda ışık, gölgelendirme, ortam kapatma efektleri(SSAO/HBAO/HDAO), alan derinliği(depth of field-fotoğrafçılıkla uğraşanlara tanıdık gelen bir terimdir), blurlamalar ya da diğer shader işlemlerini içeren efektler buna dahil olabilir. Olabilirliğini anlamanın yolu oyunun options menüsünde ne kadar ayarın bulunduğuna bakmak. Ya da çok kabaca bunu açıp kapatınca nelerin değiştiğini gözlemek lazım.

Mesela GTA V'de ayrıca post-processing, lightining, ambient occlusion, shadows gibi ayarlar var mı?
Post-FX var mesela bu gün batımının o gerçekçiliğini falan temsil ediyor. Onu very high yaparsak hareket bulanıklığını ve alan derinliğini efektlerinide açabiliyoruz yani oyun gerçekçi bir hal alıyor. Ambient Occlusion ayarı ve gölge kalitesi ayarı var aslında çok sayısız ayarı var hepsini liste halinde sırasıyla yazayım türkçe çevirileriyle:

-FXAA
-MSAA(Bu en büyük FPS düşmanı)
-Vsync
-Population Density(Nüfus yoğunluğu, bunun ekran kartıyla alakası yok işlemciyle alakalı bu)
-Population Variety(Nüfus Çeşitliliği)
-Distance Scaling(Uzaklık Ölçeklendirme, buda işlemciyle alakalı)
-Texture Quality(Doku-Kaplama Kalitesi)
-Shader Quality
-Shadow(Gölge) Kalitesi
-Reflection Quality(Yansıma Kalitesi)
-Reflection MSAA(Yansımalardaki anti-aliasing ama bu gereksiz olduğu için ben kapalı tutuyorum.)
-Water(Su) Quality
-Particle Quality(Partikül yani patlama efektlerinin kalitesi)
-Grass Quality(Çimen çiçek kalitesi)
-Soft Shadows(Gölge yumuşatması)
-Post FX
-Motion Blur(Hareket Bulanıklığı)
-In Game Depth Of Field Effects(Buda oyuna atmosfer veriyor mesela nişan alınca arka taraf bulanıklaşıyor aynı gerçek insan gözünün görebileceği gibi.)
-Anisotropic Filtering
-Ambient Occlusion
-Tesselletion

İşte buda karşılaştırması Shader kalitesinin:

251aa5a3a024e3604c35f1a68a055b6c5fe23d99.png

Son düzenleme:
@Namelessone1905 GTA V'de sadece ışıklandırmalarla alakalıymış ama Anisotropic Filtering ve Water Quality ile de alakası var.

MSAA fpsye etki eder. Mesela PS4'de tk bir oyun dışında MSAA kullanan oyun yoktur. Bir de Distance Scaling/draw distance gibi ayarlar aslında GPUya da yük bindirir ama GTA V'de güçlü GPUlar için sorun olmuyor. Ciddi etkileyebileceği oyunlar da var.

@Namelessone1905 GTA V'de sadece ışıklandırmalarla alakalıymış ama Anisotropic Filtering ve Water Quality ile de alakası var.

MSAA fpsye etki eder. Mesela PS4'de tk bir oyun dışında MSAA kullanan oyun yoktur. Bir de Distance Scaling/draw distance gibi ayarlar aslında GPUya da yük bindirir ama GTA V'de güçlü GPUlar için sorun olmuyor. Ciddi etkileyebileceği oyunlar da var.
FXAA o çamurluğu epey temizliyor yani idare edilebilir hale getiriyor performansada etkisi yok iyi tarafı o. Ben FXAA açık MSAA kapalı şeklinde sabit 60 fps ile high-very high ayarlarda oynuyorum. Bence Gta 5'e DX12 gelmeyecek. Çünkü oyun motorunun yeniden yazılması gerekir ona göre.

Son düzenleme:
Aslında bir oyuna sonradan DX12 yaması gelebilir. Çünkü The Witcher 3 ve Batman A.K'a gelecek mesela. Açıkladılar bunu. GTA 5'e gelecek mi bilmiyorum ama inşallah gelir. Kaç GB olduğunun benim için pek önemi yok açıkçası. FX 8150 kullanıyorum. :(

@JaroxJamaica DirectX 12 senin için çok iyi çözüm olacak. Çekirdek kullanımı konusunda gelişmeler var. DirectX 11'de oyunlar genelde tek çekirdeğe yük bindirirken, DirectX 12'de artık tüm çekirdekler eşit kullanılacak ve güç tüketim değeri düşecek. Bunun örneğini Vulkan Api'sinin videosu vardı izleyebilirsin.

Ayrıca bu konuya son noktayı vuruyorum. Donanımhaber'in Teknoloji ve oyun dünyasından haberler adlı programı bilgilerin kesin olduğu bir program ve bu konu orada da konu olmuş durumda.
@JaroxJamaica, @Carnage86, @SypeR, @Plousenhart, @Silinen üye, @Tuna Yücer, @Namelessone1905 Bu arkadaşlar neredeyse inanmadıkları için etiketledim.

Bu videoyu 42. Dakikadan açıp izleyin. Özellikle Mesut Çevik'in sözlerine kulak verin.

2si1 Sanal gerçekliğin dibi Teknoloji ve Oyun Programı

@JaroxJamaica DirectX 12 senin için çok iyi çözüm olacak. Çekirdek kullanımı konusunda gelişmeler var. DirectX 11'de oyunlar genelde tek çekirdeğe yük bindirirken, DirectX 12'de artık tüm çekirdekler eşit kullanılacak ve güç tüketim değeri düşecek. Bunun örneğini Vulkan Api'sinin videosu vardı izleyebilirsin.

Ayrıca bu konuya son noktayı vuruyorum. Donanımhaber'in Teknoloji ve oyun dünyasından haberler adlı programı bilgilerin kesin olduğu bir program ve bu konu orada da konu olmuş durumda.
@JaroxJamaica, @Carnage86, @SypeR, @Plousenhart, @Silinen üye, @Tuna Yücer, @Namelessone1905 Bu arkadaşlar neredeyse inanmadıkları için etiketledim.

Bu videoyu 42. Dakikadan açıp izleyin. Özellikle Mesut Çevik'in sözlerine kulak verin.

2si1 Sanal gerçekliğin dibi Teknoloji ve Oyun Programı
Bize onun, onun bunun açıklaması değil, Microsoft'un resmi açıklaması lazım. Şu an bir şeyler söylemek için erken.

Yanlış biliyorlar abi, full hazır değiller işte. Neye dayanarak full hazırız diyorlar? Bu mübareğin dediğine göre sadece "GTX 980 TI ve Titan X DX12'ye tam destek veriyormuş" diyor. Hey Allahım gelde çıldırma. Arkadaşlar, Sosyal'de DH ile ilgili haber paylaşmayın. Bu yüzden çöp forum diyoruz biz bu forma.

Adam diyor ki, "HD7000 serisi bütün kartlar DX12'ye tam destek veriyor". Aklına kurban olduğum. HD7000 serisi varken DX12 mi vardı akıllarda? HD 7000 serisinin içerisinde DX12'ye tam destek verecek donanım bulunması mümkün mü? AMD'nin DX12'ye tam destek vermesi mümkün mü bu kartlara? Bir şeyi izlediğiniz zaman aklınızı kullanın arkadaşlar. nVidia'nın sitesinden istediğiniz ekran kartının DX12 desteğine bakabilirsiniz. nVidia'nın Feature Level 12.2 dediği kartlara, D.H 12.0 diyor.
DonanımHaber'e itibar etmeyiniz. Yaptığı haberlerin aslı, astarı yok. Bunu anlamak için aklınızı kullanınız ve nVidia, Microfost gibi sitelerden haberin aslını araştırınız.
Son olarak kartların DX12 desteği(Kesin bilgi):

1-) DirectX 12 (Feature Level 0) -> nVidia için 400 ve 500 serisi Fermi GPU'lar kısmen yararlanabilecekler. AMD'nin 7730 ve üstü tüm kartları (R9 300 serisi dahil) bu seviyede kalacak.
2-) DirectX 12 (Feature Level 1) -> nVidia için 600 ve 700 serisi Kepler GPU'lar yararlanabilecek. 700 serisi Kepler kartlar tam olarak Feature Level 1'i kullanabilirken, 600 serisi Kepler kartlar Feature Level 1'in bazı can alıcı özelliklerini kullanamayacaklar.
3-) DirectX 12 (Feature Level 2) -> Sadece ve sadece nVidia 700 serisi Maxwell ve 900 serisi Maxwell kartlar tam olarak destekleniyor.

"Peki bu Level 1 ve Level 2 arasındaki farklar nelerdir?" diyecek olursan, şöyle izah edeyim. Bazı gelişmiş ışıklandırma, fizik hesaplama tarzı yapıların uygulanma seviyesi diyeyim. Misal Feature Level 0 sadece oyunun kendi grafikleri, Feature Level 1 işte yumuşak ışıklar, hafif sisler MSAA 4x olmuş gibi düşün. Feature Level 2 ise tamamen yumuşak ışıklandırmalar, süper ötesi gerçekçi sisler, MSAA 16x falan gibi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı