Diyanet İşleri: Kaçak film, oyun, müzik indirmek caiz değildir

Bakın arkadaşlar hepimiz biliyoruz ki crack li program kullanmak yahut müzik indirip çoğaltıp satmak kul hakkı. Tabi ki inanan insan bunları düşünüp kafasına takar ve ona göre hareket eder. Burada diyaneti yada hükümeti eleştiren bazı mesajlar gördüm ve bana yersiz mesajlar geldi. Burada ki konu diyanetin aldığı karar. Ve diyanet bildiğim kadarı ile insanlar neyi çok fazla sorarlarsa onlar hakkında bu şekilde açıklama yapar. Bence eleştirmeyi bırakıp diyanetin yayınladığı bu mesajı dikkate almamız gerekiyor. Tabi ki buradaki kimse müzik indirip çoğaltıp satmıyordur. Ama hepimiz crackli program kullanıyoruz. Bunun sebebi ekonomik sebeplerden kaynaklanıyor çok iyi biliyorum bende yaşıyorum. Ama kullandığımız çoğu programın özgür yazılım versiyonu mevcut. Yani ücretsiz bir alternatifi var. Örneğin MS Office yerine LibreOffice gibi. İllaki istisnalar vardır. Onlara birşey diyemeyeceğim. Ama oyunlar için aynı şey geçerli değil. Oyunları crackli oynamak yerine satın alabiliriz. Steamda indirip kovalayarak alabiliriz. Evet yine pahalı olabilir ama hayatımızda yaptığımız gereksiz harcamalardan biraz kısarak para biriktirip alabiliriz. Her ne kadar maddi durumumuz iyi olmasa bile. Örneğin benim maddi durumum çok iyi değil. Sonuçta öğrenciyim. Ama bir şekilde artırıp istediğim bir oyun varsa alıyorum.
 
Diyanet: İnternetten İzinsiz Film, Müzik İndirmek Caiz Değil


Bu haberi görünce iyice kafam karıştı. Yahu film ve oyun caiz değildir anlarım. Sonuçta tonlarca kişi emek harcıyor. Elbette müziktede emek harcayanlar var.

İyi de kardeşim. Müzik dinlemek bedava, neden indirmesi günah? Satıp para kazanacağız sanki!


Bunlara caiz değil dediklerine göre kaçak programda caiz değil. Önceden Camtasia 8'i kaçak kullanırdım çünkü Camtasia normalde 249 Amerikan Dolarına satılıyordu!!

Bende kul hakkı olmasın diye (ve daha rahat olduğu için) Camtasia 2019 değilde 8 kullandım. Resmen anti-günah hilesi. XD
Müzik için birşey diyemem ama evet filmler için haklılar çünkü ciddi bir para sarf ediliyor ve koşturmaları cabası...
Neyse öbür tarafta artık Vin Diesel den helallik isteriz. :)
 
Diyanet din anlatmıyorki masal anlatıyor ...
ALLAHIN dinini anlatmıyorlar hurafe bidat anlatıyorlar ...
Peygamberin sakalını sümügünü kılı takkesini cübbesini anlatıyorlar heh elçi akıl kuran bıraktı bunlar dinden parayı götüryor
 
@.I.N.И.A. Bu genellemeyi senden duymayı beklemezdim. Program ücretsiz kullanıma izin veriyor ve alternatifleri var zaten.
Winrar basit bir örnek sadace. Benim demek istediğim mutlaka herkes hayatının bir bölümünde dolaylı yoldan da olsa korsan kullanmıştır. Sonuçta internet sınırsız bir mecra. Kim bu sınırsız dünyada her şeye ve herkese para verebilir ki? Bir yerde sende korsan kullanmışsındır mutlaka. Belki haberin bile yoktur. Kısacası demek istediğim işi haksız kazanca vardırmadığınız yani art niyetli olmadığınız sürece bence çok takılmamak lazım.
 
Diyanetin canı gönülden üreticilerin hakkını düşündüğünü, savunduğuna inanıyor musun?
Yoksa siz ürünü satın alınca gelen vergilerden oldukları icin mi "caiz değildir" diyorlardir?

Bu arada korsan kullanımı savunmuyorum. Korsanı da bu sebepten dolayı kullanmayı bırakacak varsa önce ne kullanıyorsa onu birakmali.

@.I.N.И.A. Bu genellemeyi senden duymayı beklemezdim. Program ücretsiz kullanıma izin veriyor ve alternatifleri var zaten.

İyi de arkadaşım adamların söylediği haksız bir şey değil. Korsan kullanımı hak yemektir. Elbette ülkede yanlış işleyen çarklar çok fazla ama dedikleri günahlarınızı para karşılığı temizleyebilirsiniz değil ki. Bu tepkinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Tepki verecek o kadar çok şey var ki... Bu Kanada gibi ülkelerde olsak ve sözüm meclisten dışarı, kafam yerinde olmasa tepki göstereceğim bir şey olurdu benim.

Yurt dışında 1€ olmayan diş macununun buradaki fiyatından konuşmak gerekirken korsan kullanımını devlet para kazansın diye kötülüyorlar tepkisi çok saçma. Ki bu durum yapmaları gereken bir şey. Elbette devlet para kazanacak. Bu durum birazcık vergi kaçmasın olayı ki bu çok normal. Tepki göstermeniz gereken şey devletin vergi istemesi değil, verginin miktarı olmalı. En basitinden arabaya olan vergiyi kimsenin konuştuğunu ben görmedim mesela.

Devletin çeşitli yollardan vergi alacağı yolları savunması gerekli bir şeydir. Buna tepki göstermek hepimize zarar verir. Devletin aldığı verginin miktarı ve nereye harcandığını sorgulamamız, gerektiğinde tepki göstermemiz gerekir.

Sizin bahsettiğiniz duruma göre benim cevabım bu. Yanlış anlamış ve gereksiz konuşmuşsam affola. Tekrar eğer anlamadıysam açıklamanızı rica ediyorum.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı