Dövizden para kazanmak dinen uygun mudur?

Alpha345

Kilopat
Katılım
25 Mart 2018
Mesajlar
765
Çözümler
1
İnternette biraz araştırma yaptım ama çeşitli kaynaklarda birbirlerinden farklı bir sürü cevap buldum. Mesela bugün döviz alıp ileride kâr etsek haram olur mu? Yani bu işe bir tür kumar olarak mı bakmalıyız? Araştırmalarıma rağmen emin olamadım ve içimi rahatlatamadım. Bu konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar güzel bir açıklama yaparsa sevinirim.
 
Finansta paranın zaman değeri denen bir olgu vardır, faiz de bir yerde bunu karşılar. Yani size bugün mü 1000 TL vereyim 3 sene sonra mı 1000 TL vereyim dersem tabii ki bugünkünü tercih edersiniz, çünkü eldeki para her zaman daha tatlıdır ve daha uygundur çünkü kullanımınıza hazırdır. Bu sebeple de "FAİZ" mevcut dünya ekonomik modelinin ayrılmaz bir parçasıdır, sözümona islami finans şirketleri bile faizi kullanmakta ancak "kar payı" vs. gibi farklı isimler altında maskelemeye çalışmaktadır çünkü gerçek İslami finans diye bir şey yoktur, Faizin olmadığı bir iktisadi sistem günümüz ekonomik koşullarında ayakta kalamaz. İslami usullere bu kadar önem veriyorsanız ve bu konulardaki hassasiyetiniz "dövizden elde edeceğiniz getiriden rahatsızlık duyma" boyutlarına varmışsa Suudi Arabistan'da yaşamanız dini hassasiyetleriniz açısından daha uygun olabilir (sadece rahatınız için bir öneri olarak söylüyorum karar tabii ki sizin).
Ellerinizden öpüyorum.
 
Zaten ben de bunları düşünüyordum ancak kesin bir cevap aradığımdan kararsız kaldım. Bu kararsızlığı çözemezsem de almayacağım gibi duruyor.
Bir konu içinize yatmıyorsa, şüphelerinize tatminkar cevaplar bulamiyorsanız, ondan uzak durmak, yeğdir.

Konu hakkında direk döviz bazli olmasa da dünyevi metalara bakış açısından, "Ismail Hekimoğlu - Müslüman ve Para" kitabı bir fikir edinmenize yardımcı olabilir. Ayrica islami iktisat hakkında internetten araştırmalarda bulunursanız, daha çok Farisi bir kaç yazar bulabilirsiniz.
 
İşin içine faiz, vade vb. bir şey katılmadığı taktirde borsa/döviz üzerinden para kazanmak caizdir.

Ticaret dinimizce yasak olduğu için...
Kaynak? Kim uyduruyor bunları ya?
Ticaretin olmaması demek neredeyse hayatta kalamaman demek. Herkes her şeyi üretebiliyor mu?

Doğrudan ticaretle uğraşan peygamberler vardı, Hz. Muhammed zamanında ticaret yapılıyordu, Medine'de pazarlar kuruluyordu. Nasıl ticaret yasak oluyor? Peygamberler de dahil tüm insanlar binlerce yıldır fütursuzca günah işliyor o zaman.
 
Ellerinizden öpüyorum.
Estağfurullah dostum, Sermaye Piyasaları ve Finans yüksek lisansı yaptım (Bahçeşehir Üni.). Bir şeyler bilirim ama çok öyle aşırı bir iddia sahibi de değilim, fakat gerçekten finans hakkında bir şeyler öğrenmek isteyen tüm dostları Prof. Dr. Özgür Demirtaş hocanın youtube kanalını izlemeye davet ederim, adamı izlemek cidden insanın ufkunu açıyor.
 
Eskiden altınla alışveriş yapılırdı. Şimde de altınla alışveriş yapılıyor. Nasıl? Şöyle her para birimi altına endeksli olduğu için elinizdeki kağıt paranın bir altın karşılığı var. Şuana kadar bu tip İslam'i ortamların içinde bulundum. En hasas olanının bile böyle bir şey soru sorduğunune gördüm ne de duydum. Herkes yapıyor. Siz sadece elinizdeki parayı altına çeviriyorsunuz. Kumar oynamıyorsunuz. Belki dünyada bir kriz var paranızı muhafaza etmek zorundasınız ve altına çevireceksiniz. Kağıt para sonradan ortaya çıktığı için bunu o zamandan beri yaşamış işinde usta olmuş fıkıh alimlerine sormak lazım. Biraz araştırdım birçoğu sıkıntı olmadığını söylemiş. Hem siz diyanete bağlısınız. Ülkede dini işlere diyanet bakıyor. O sıkıntı değil demiş ise yapabilirsiniz sorumululuğu diyanetindir.
 
İnternette biraz araştırma yaptım ama çeşitli kaynaklarda birbirlerinden farklı bir sürü cevap buldum. Mesela bugün döviz alıp ileride kâr etsek haram olur mu? Yani bu işe bir tür kumar olarak mı bakmalıyız? Araştırmalarıma rağmen emin olamadım ve içimi rahatlatamadım. Bu konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar güzel bir açıklama yaparsa sevinirim.

Döviz ticaret oluyor sorun olmaz yani.
 
Ticaret dinimizce yasak olduğu için
Kim demiş ve nereden duyuyorsunuz bunları?

Konu sahibine de tavsiyem bu tarz soruları forumlar veya internetten araştırma. Ağzı olan konuşuyor çünkü. 4 tane kitap okuyan alim oluyor milletin başına.
 
Bu arada başlığı açan arkadaş galiba finans konularından bihaber. Günümüzde "dövizden para kazanmak" diye bir şey yok çünkü dövizin bile kendi içinde (dolar için konuşuyorum) %1,5 ila %2 arasında bir enflasyonu var. Yani döviz alsanız bile paranız eriyor, sadece daha yavaş eriyor. Siz döviz aldığınızda paranız 10 lirayken 100 lira da olsa 90 lira kazanmış olmayacaksınız çünkü aldığınız doğalgaz, PC parçaları, sofranıza koyduğunuz et için kesilen hayvanın yediği ithal saman, arabanıza koyduğunuz benzin, evinizdeki mobilyayı size taşıyan kamyonet vs. bunların hepsi döviz ile alındığı için hepsi dövize göbekten bağlı. Yani döviz alan kişinin de "kazanç" olarak adlandırabileceği bir şey yok, sadece paranızın erime hızını yavaşlatırsınız hepsi bu. Sırf bu husus için niye bu kadar kapsamlı bir düşünceye girdiniz onu anlayamadım, bence sizin "dini hassasiyet" dediğiniz şey biraz "takıntı" boyutuna gelmiş, profesyonel destek almak isteyebilirsiniz. Yazılı konuşmada mimikler ve ses tonu olmadığı için dalga geçiyormuşum gibi gelebilir ancak samimiyetle iyiliğiniz için yazıyorum bence daha sağlıklı bir yaşam sürmek için bir uzmana görünün.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı