Doğru bildiğimizi sandığımız birkaç bilgi

Atakan D.

Kilopat
Katılım
6 Temmuz 2013
Mesajlar
1.742
Makaleler
1
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar 1 hafta önce aldığım ''Cahillikler Kitabı'' adlı kitapta doğru bildiğimizi sandığımız fakat yanlış bildiğimiz bilgiler mevcut. Bunlardan birkaçını sizlerle paylaşayım dedim. Belki de bildiğimizi sandığımız bütün bilgiler yanlıştır.

-Dünya'nın 7 uydusu vardır. Ay, Dünya'nın yörüngesini tam olarak izleyen tek gök cismidir. Ama Dünya'ya Yakın Asteroidler (NEAs) olarak adlandırılan 6 tane daha gök cismi var. Bunlar Dünya'yı Güneş'in etrafından takip ederler ve çıplak gözle görülemezler.

-Bir mavi balinanın yutabileceği en büyük şey greyfurttur. Oldukça ilginç bir biçimde, bir mavi balinanın boğazı onun göbek deliğiyle (küçük bir yemek tabağı boyutunda) hemen hemen aynı çapa sahipken, kulak zarından (büyük bir yemek tabağı boyutunda) biraz daha küçüktür.

-Şu ana kadar yaşamış en tehlikeli hayvan dişi sivrisinektir. Şimdiye kadar ölmüş olan insanların yarısını (45 milyar kadar) dişi sivrisinekler öldürmüştür.

-Maddenin 15 hali vardır. Bize ortaokulda sadece 3 halini öğretirlerdi, lisede 4. Üniversitede ne kadar olur bilmiyorum. Maddenin halleri: Katı, amorf katı, sıvı, gaz, plazma, süper akışkan, süper katı, dejenere katı, nötronyum, güçlü simetrik madde, kuarkgluon plazma, fermiyonik yoğunlaştırma, Bose-Einstein yoğunlaştırması ve acayip madde.

-Uzaya giden ilk hayvan meyve sineğidir.

-En büyük canlı mantardır ve bu, çok nadir görülen bir türü de değildir. Kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerinde büyüyen bal mantarından muhtemelen bahçenizde vardır.

-Evrendeki en soğuk yer Finlandiya'dır.

-ilk bilgisayar virüsü gerçek bir böcek miydi?

Hem evet, hem hayır.
Önce ''evet''. 1947'de Harvard Üniversitesi'nde röle anahtarına sıkışan bir güve, geniş ve havalandırmasız bir odaya sokulmuş olan Amerikan Donanması'nın Mark II bilgisayarının kilitlenmesine sebep oldu. Diğer virüsler ise yazılımsaldır.

-İzafiyet Teorisi'ni ilk Galileo buldu. İzafiyet Teorisi, 1632'de Galileo tarafından ''Dünya'nın Başlıca İki Sistemine Dair Diyalog'' makalesinde dile getirildi.

-İnsanların 4 burun deliği vardır.




Kitabın yazarı: John LLOYD.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu kitabı 1.5 sene önce okumuştum. Gerçekten okumaya değer bir kitap. :) 2 Serisi vardı yanlış hatırlamıyorsam ya da ben 2 kitabını okudum. Bazılarına inanamayacaksınız ama gerçekten sizin merakınızı ve içinizdeki araştırmacı çocuğu ön plana çıkarıcak.
 
Kitabın 2. serisi olan İkinci Cahillikler Kitabı ve Cahillikler Kitabı Sağlık kitaplarından da ilginç bilgiler öğrenebilirsiniz.
 
Tuvalet kitapları serisi olarak çok güzel zihin açarlar bu seriler, ama çok keyif alır mısınız yoksa tuvalet kağıdınız biterse başka üç yaprak bir doğruyu götürür görürsünüz :)
 
-Evrendeki en soğuk yer Finlandiya'dır.
-İnsanların 4 burun deliği vardır.

Bunları açıklar mısın?

Kitaptaki bilgiyi yazıyorum:

Dört tane burun deliğimiz var. İki tane görebildiğimiz, iki tane de göremediğimiz. Bu keşif, balıkların nasıl nefes aldığının gözlemlenmesi sonucunda ortaya çıktı. Balıklar oksijeni sudan alır. Çoğunun iki çift burun deliği vardır, ön yüzdeki, bir çift suyun girişi, bir çift ''egzoz borusu'' da, suyun çıkışı içindir. Asıl soru şu: Eğer insanlar balıktan evrimleştiyse, diğer iki burun deliği nereye gitti? Cevabı da şu: Kafanın içine girerek ''choannae'' denilen iç burun delikleri haline geldiler. Bunlar boğaza bağlanır ve bunlardan nefes alabilmemizi sağlarlar.


Evrendeki en soğuk yer Finlandiya'dadır. Helsinki Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip 2000 yılında bir rodyum parçasını, mutlak sıfırdan (-273C) derecenin on milyarda biri kadar daha yüksek bir sıcaklığa soğuttu. Rodyum nadir bir metaldir ve asıl kullanım alanı arabalardaki katalitik konvertörlerdir.
 
Maddenin 15 hali vardır. Bize ortaokulda sadece 3 halini öğretirlerdi, lisede 4. Üniversitede ne kadar olur bilmiyorum. Maddenin halleri: Katı, amorf katı, sıvı, gaz, plazma, süper akışkan, süper katı, dejenere katı, nötronyum, güçlü simetrik madde, kuarkgluon plazma, fermiyonik yoğunlaştırma, Bose-Einstein yoğunlaştırması ve acayip madde.

En çok ilgimi çeken buydu.

Buğra kitap yeni mi basıldı? Tüm kitap evlerde var mı ? Nereden bulabiliriz çok ilgimi çekti.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı