Dolar 17 TL Olursa?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
2018-09-08 11.37.32.png
 
Onun gibi olması için, çok uzun geçmesi gerekti, 50 yıl gibi bir sürede. Burada enflasyona göre maaşlara zam geldiği için sorun olmuyor. Ha şimdiki gibi, 1 yılda zam geliyorsa 1 yıllık gelirin düşüyordu. Şimdi de aynı. Ama adam diyor ki bir anda olursa, bir anda 1.000.000 olursa, ülke tam anlamıyla venezuella gibi olur zaten. Su bile bulamazsın paran yetmez. 17 TL olursa yine su ekmek bulunur, ortalama gelir 2000 dolar olur ama sefalet içinde yaşarsın.

Para Basma İşini Fazlasıyla Abartan 5 Ülke - ekonomist.co
Hatta şunu da ekleyeyim, çoğu zaman şimdiki gibi kriz olmuş? Ama yazar kasa fırlatmaktan geri kalmamış halk, çünkü dış mihraklar oyunu yoktu o zamanlar.

Ama ne hikmetse şimdi, bir yılda TL %100'e yakın değer kaybetti ama enflasyon %18! Nasıl la ben anlamadım.

1536399667181.png

1536399810082.png
 
Son düzenleme:
Sabah kalktığımda bu manzara ile karşılaşsam Apple ürünlerini almam :).
 
Avrupa Türkiye'ye sahip cikmazsa (Önümüzdeki günlerde belli olacak bu...) birak 17'yi 1 Dolar 170 TL bile olur! (Biraz abartidir)
Ne yazik ülke ve devlet olarak sürekli birilerinin kanatlari altinda olmamiz. Kendimize yetemeyen bir ülkeyiz cok yazik!
 
Yurt dışına çıkmak işi hayal olur. Düşünün ki böyle bir ekonomik krizde ülke kime vize ve pasaport verir? Zaten sahipseniz bunlara o zaman hangi Avrupa ülkesinin sizi kabul edeceğini düşünüyorsunuz? Şu an nasıl ki ülkemizde mültecilere çok sıcak bakılmıyorsa gideceğiniz yerde siz de aynı muameleyi görürsünüz. Hintli bir bilişim uzmanı nasıl ki Avrupa'da değer görmüyor tabiri caizse 'köle gibi çalışıtırılıyorsa' aynı duruma düşersiniz ki bu kadarına sahip olmak için bile donanımlı olmanız gerek. Kentten köye dönüş hareketinin canlanması muhtemel. Böyle bir durum olursa yapılması gereken kapalı ekonomiye geçmektir. Zaten yurt dışından alınacak ürünlerin fiyatına halkın gücü yetmeyeceği için ithalatın durdurulması uzun vadede ülkenin kendisini toparlaması için kaçılmaz bir hamledir. Kapalı ekonomi durumunda halkın çekeceği sıkıntı süresi oldukça uzar fakat bir ihtimal bu krizi atlatabilmenin yolu da budur. Bu süre içerisinde sadece yerli yatırım ve üretime odaklanılır ise durum belki zamanla düzeltilebilir. Ülke olarak zengin kaynaklara sahibiz. Ben ülkede iyi yetiştirilmesi durumunda çok güzel işler yapabilecek genç bir potansiyelin olduğuna da inanıyorum. Aksi takdir geriye Türkiye devleti kalmayacaktır.
Kapalı ekonomi biçimi intihar da olabilir elbet. Fakat boynunuza ilmeği en azından kendinizin geçirmesini sağlar. Başarı durumunda Türkiye gibi zengin kaynaklı bir ülkenin dünyada sözü geçer duruma gelmesi kaçılmazdır.
Bknz: Japonya

Kim ne söylerse söylesin, böyle bir durumda ekonominin kurtuluşu için siyasetten arındırılmış uzman kişilerden oluşan yeni bir ekonomi organı oluşturulması gerekir. Dünyanın bir çok yerinde görülmüştür ki halk her zaman doğru karar vermeyebilir. Ekonomi yurt içinde siyasetten bağımsız fakat ülke amaçlarına hizmet etmesi gereken bir olgudur. Yöneticiyi halkın seçmesi temsili demokrasi sisteminin temeli olsa da her yönetici vasfına sahip kişi/kurum ekonomik karar verme yetisine sahip değildir. Bu anlattıklarım ütopya gibi görünebilir fakat olağan üstü zamanlarda her şey mümkündür.
 
"Lezzetli" yemek parasını bulamaz hale geleceksin ve bana koymazdı diyorsun.
Ülken et bakımından dışa bağımlı olduğunu mu zannediyorsun?Gerçekten buna inanıyorsan sana gülerim ülken TEKNOLOJİK olarak dışa bağımlı yemek bir sorun olmaz dolarda böyle bir artış olursa teknoljik sorunun olur.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı