Steam Dolara geçmeden önce oyun alırken dikkat edilmesi gereken bir durum

@Vavien. @chaturanga ülke olarak oyun sektöründe söz sahibi değiliz. Birkaç firma ve yayıncının çabaları haricinde ciddi paraların döndüğü bu sektörde Türkiye'nin payı yok gibi bir şey. Kötü ekonomi, oynak kur (yıl başından itibaren daha 1 yıl dolmamış olmasına rağmen kur 10 tl arttı) derken oyuncunun ciddi bir kısmı hem iyi bir bilgisayara erişimde sıkıntı yaşıyor hem de oyunda korsana yönelmiş durumda. Ekonomi bu halde değilken de korsan çok yaygındı zaten ülkede, eski internet kafeleri hatırlayın. SteamDB'den kontrol ederseniz fiyat sıralamasında ya Türkiye ya da Arjantin en düşük fiyata sahip. Bütün bunlar birleşince geliştirici/yayıncı ben zaten normalden düşüğe satıyorum burada bir de durmadan kur takip et, fiyat güncelle ile uğraşmak istemiyorum der. Steam de dolara geçiş yapar. Steam her ne kadar kendi başına bir şirket olsa da kazancının önemli bir kısmını elde ettiği diğer şirketlerle sorun yaşamak istemez.
 
Herkese selam arkadaşlar. Bildiğiniz üzere Steam 20 Kasım'da Türk lirası ile satışı durdurarak dolar ile satışa geçecek ve Türkiye mena USD bölgesel fiyatlandırmasına tabii olacak. Bu duyuru ilk yapıldığı andan beri haber teknoloji forumları ve haber siteleri sanki Steam Türkiye'den komple çekiliyormuş, fiyatlar ABD fiyatlarıyla değiştirilecekmiş gibi bir algı oluşturdular. Daha sonra bölgesel fiyatlandırmanın devam edeceğinin anlaşılmasına rağmen dün bir başka teknoloji sitesinde gördüğüm haber üzerine bu konuyu açma ihtiyacı duydum. Özet olarak hemen oyun alın yoksa 20 Kasım'dan sonra ABD fiyatıyla alacaksınız diye yazmışlar. Örneğin bugün 1150 liraya RDR 2 aldın aldın yoksa 60 dolara (1710 lira) alacaksınız şeklinde.

Fallout oyunlarını almayı planlıyordum, o yüzden şimdi mi almak yoksa 20 Kasım'dan sonra mı almak daha uygun olacak diye bir hesap yaptım. Kolaylık olması için SteamDB üzerinden fiyat bilgilerini paylaşacağım. Liraya çevirirken bugünkü kuru kullandım (1 dolar = 28.52 TL)

OyunTR fiyatıİndirimli TR FiyatıABD Fiyatıİndirimli ABD FiyatıTavsiye Edilen Mena USD Fiyatıİndirimli Tavsiye Edilen Mena USD Fiyatı
Fallout 3 GOTY199 tl49.75 tl (%75)19.99 $5.99 $ (%75)10.49 $2.62 $ (%75)
Fallout New Vegas199 tl65.67 tl (%67)19.99 $6.59 $ (%67)10.49 $3.46 $ (%67)
Fallout 4 GOTY349 tl87.25 tl (%75)39.99 $9.99 $ (%75)18.99 $4.75 $ (%75)
Toplam747 tl203 tl79.97 $22.57 $ = 644 tl39.97 $ = 1140 tl10.83 $ = 308 tl

Oluşturduğum tabloda görüldüğü üzere şu anda bu 3 oyunu alırsam 747 TL ödüyorum. Steam'in daha önce duyurduğu üzere 21-28 kasım arasında sonbahar indirimi olacak. Ve bu oyunların ne kadar indirime girdiğini SteamDB üzerinden görebilirsiniz (price history grafiği). 20 Kasım'da dolara geçtikten sonra oyunların fiyatlarını ABD fiyatları ve tavsiye edilen mena usda fiyatları arasında olacağanı kabul edersek 308 TL ile 644 TL arasında bir ücret ödemem gerekir. Ancak bazı sitelerde haber yapıldığı gibi şu anda alırsam 747 TL ödemem gerekir.

Şimd bu duruma daha güncel oyunlar için bakalım.
RDR 2 TR fiyatı 1150 TL, ABD fiyatı 59.99 dolar. Grafiğe baktığımız zaman uzun süredir indirim döneminde %60 ya da %67 indirime girmiş. Tavsiye edilen mena-USD fiyatı ise 26.99 dolar. %60 indirim olacağını kabul edersek 10.8 dolar olur. %60 indirim ile ABD fiyatı ise 23.99 dolar oluyor. Yani güncel kur ile 308 ile 684 lira arasında bir ücret ödemem gerekir. Ancak hemen şu anda alırsam 1150 TL ödemem gerekir.

God of War için sonbahar indiriminde ödenecek tutar 13.8 ile 29.99 dolar arasında yani 393 ile 855 lira arasında oluyor. Ancak şu anki fiyatı 899 TL.

Burada dikkat edilmesi gereken şey, yeni çıkan oyunların hemen indirime girmiyor oluşu. Mesela ben dün Age of Empires IV: The sultans Ascend ve stronghold: Definitive Edition satın aldım, çünkü stronghold yeni çıkmışken, diğeri daha ön satışta ve çok yüksek ihtimalle sonhabar indiriminde bu oyunlar indirime girmeyecek.

Kısaca anlatmak istediğim şey, bazı sitelerden paylaşılan haberlerden dolayı korkuya kapılıp 20 Kasım'dan önce alabileceğiniz bütün oyunları toplamaya çalışmamanız. Bu şekilde bir fiyat hesabı yaparak şu anda indirimsiz bir şekilde daha pahalıya almanızın önüne geçebilirsiniz.

Baldur's Gate 3 almayı düşünüyorum tavsiyeniz nedir?
 
Baldur's Gate 3 almayı düşünüyorum tavsiyeniz nedir?

Şu anki fiyatı TR için 799 TL, ABD için 59.99 dolar. Tavsiye edilen mena USD fiyatı, 26.99 dolar. Çıkalı daha çok olmadı zaten, indirime girmemiş daha önce ve sonbahar indiriminde indirime girmeme ihtimali var. O yüzden nasıl bir fiyat aralığından olacak söylemek zor. Ancak zaten şu anki fiyatının dolar karşılığı da 28 dolar ediyor. Ben olsam 20 Kasım'dan önce alırdım. Fiyatlar değişip sonbahar indirimi başlayınca en kötü iade eder ve tekrar satın alırsınız. Sonbahar indirimi 21-28 Kasım arası, iade edip tekrar almak için yeterli bir süre.
 
Şu anki fiyatı TR için 799 TL, ABD için 59.99 dolar. Tavsiye edilen mena USD fiyatı, 26.99 dolar. Çıkalı daha çok olmadı zaten, indirime girmemiş daha önce ve sonbahar indiriminde indirime girmeme ihtimali var. O yüzden nasıl bir fiyat aralığından olacak söylemek zor. Ancak zaten şu anki fiyatının dolar karşılığı da 28 dolar ediyor. Ben olsam 20 Kasım'dan önce alırdım. Fiyatlar değişip sonbahar indirimi başlayınca en kötü iade eder ve tekrar satın alırsınız. Sonbahar indirimi 21-28 Kasım arası, iade edip tekrar almak için yeterli bir süre.

Dediğiniz bayağı mantıklıymış iade kısmını düşünmemiştim teşekkür ederim.
 
Kaçırılan bir büyük nokta da dolara geçişten sonra yayıncı ürününe MENA fiyatı yazılsın diye işaret atmazsa dümdüz ABD dolar fiyatı yazılıyor. Yani şuan yayıncısı öldüğü için hala 2015 fiyatından satılan her oyun tam ABD fiyatına dönüşecek. Steam'in geliştiriciler için verdiği fiyatlandırma yönergeleri böyle söylüyor.
 
Tr özel değil de mena özel için düşük fiyata/önerilen fiyata koyma ihtimalleri daha düşük. Hem indie hem aaa oyunlar bu olaydan etkilenecekler
 
Arkadaşlar ben firmalar tavsiye edilen mena fiyatlarını girecek, oyunlar ucuzlayacak/pahalılaşacak gibi şeyler yazmadım, lütfen okuduğunuzu anladığınızdan emin olun. Konuyu anlatırken hem tavsiye edilen mena fiyatlarını hem de ABD fiyatlarını kullanmamın amacı 20 Kasım'dan sonra oyunun fiyatının olabileceği aralığı göstermek içindi.

Benim ortaya attığım şey, firmalar ABD fiyatlarını girseler bile, 21 Kasım'da sonbahar indirimi başladığından dolayı indirimli ABD fiyatının Türk lirası karşılığı şu anki indirimsiz fiyattan daha ucuz olan oyunlar var, özellikle yeni olmayan ve son birkaç indirim döneminde düzenli indirime giren oyunlar. Aman hemen oyun alın 20 Kasım'da 1000 liralık oyun 1700 lira olacak, bir daha katiyen alamazsınız diye insanları korkutanlardan dolayı şu anda acele bir şekilde oyun alacak arkadaşların dikkatini çekmek için konuyu açtım.

@tpragile @Petri sizler de kusura bakmayın, hemen sizin mesajlardan sonra bu mesajı yazınca sanki size söylüyormuş gibi oldum. Dünden beri bir şekilde yok mena yok ABD mesajları geldiğinden dolayı bu mesajı yazma gereği duydum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı