DSL girişine takılan kablo nedir?

Urazkul

Picopat
Daha fazla  
Bu kablo hakkında bilgi verebilecek olan var mı? RJ11 içinde 4 yol bulunuyormuş, bunda 2 tane var ve çapı o kadar küçük ki her yerden geçiyor, ip ince. Ayrıca sapasağlam, dışı sert. Yani 32 Mbps internet kullanıyorum, tüm hızı verebiliyor. Bu kadar güzel bir kablo varken niye Cat6 ile uğraşıyoruz? Hem ufak, her yerden geçiyor hem daha esnek hem de daha sağlam. Bu kablo nedir?

1.jpg

2.jpg

DSL sinyalini (telefon hattını) modeme bağlayan kablo. Bunu bilgisayara bağlayamazsın. Bilgisayarın dahili bir modemi olması lazım ki onlar da çotan hayatımızdan çıktı. Zaten cat6 cat5 falan o kadar da önemli şeyler değil. Kabloya tonla para dökmeye gerek yok. Hayatım boyunca bilgisayarcılardan kendime göre kablo kestirip uç taktırıp kullandım herhangi bri sorun yaşamadım.

@Pentium D

Hocam arkadaşın evindeki kablo böyle değildi ama kalındı bendeki ip ince ve içinde 2 yol var. RJ11 DSL kablolarında 4 yol olmuyor mu? Bu kablonun desteklediği max sınır ne kadar yani fiber internet alsak o hızları bu ip ince kablo verebilir mi?

Bu kablo ile CAT6'nın farkı nedir?

Bu telefon kablosudur. Ev telefonları ve zamanında ev telefonu için döşenen hatlar üzerinden internet kullanmaya yarayan xDSL (ADSL ve VDSL) için kullanılıyor. Yüksek hızlar için genişbant Ethernet kadar verimli değildir, sizin 32 Mbps hızınızı tam olarak taşıyabilse de günümüzün asıl odağı olması gereken 200 Mbps ve üstü hızlar için o kadar da verimli değildir.

Eski dönemin bilgisayarlarında (yaklaşık 20 yıl veya daha eski) modem kartı gibi donanımlar olurdu. Hatta bazı eski laptoplarda da RJ45 Ethernet portunun yanında bir de RJ11 modem portu oluyordu. Günümüzde artık ev internetini tek bilgisayar yerine çoğu evde artık telefonlar vb. gibi daha fazla cihaz kullandığı için eve gelen tek ana hat kablosunu da bilgisayara takmak mantıklı olmuyor. Bunun yerine modem+router olarak geçen elimizdeki modemlere takmak daha mantıklı. Bunlar o hattan gelen interneti hem kablolu hem de kablosuz olarak daha fazla cihaza dağıtıyorlar çünkü.

Bu telefon kablosudur. Ev telefonları ve zamanında ev telefonu için döşenen hatlar üzerinden internet kullanmaya yarayan xDSL (ADSL ve VDSL) için kullanılıyor. Yüksek hızlar için genişbant Ethernet kadar verimli değildir, sizin 32 Mbps hızınızı tam olarak taşıyabilse de günümüzün asıl odağı olması gereken 200 Mbps ve üstü hızlar için o kadar da verimli değildir.

Eski dönemin bilgisayarlarında (yaklaşık 20 yıl veya daha eski) modem kartı gibi donanımlar olurdu. Hatta bazı eski laptoplarda da RJ45 Ethernet portunun yanında bir de RJ11 modem portu oluyordu. Günümüzde artık ev internetini tek bilgisayar yerine çoğu evde artık telefonlar vb. gibi daha fazla cihaz kullandığı için eve gelen tek ana hat kablosunu da bilgisayara takmak mantıklı olmuyor. Bunun yerine modem+router olarak geçen elimizdeki modemlere takmak daha mantıklı. Bunlar o hattan gelen interneti hem kablolu hem de kablosuz olarak daha fazla cihaza dağıtıyorlar çünkü.
Bir yukarıda yazdığım sorulara da bakabilir misiniz ustam. Onlardan ayrı olarak genişbant ethernet ne oluyor? Cat6 yı kast ettiyseniz onu kullanmak istesem ucu RJ45 olduğu için modemdeki RJ11 girişine büyük kalıyor. Bunu nasıl yapacağız? Böyle cahil gibi yazıyorum ama anlamadığım bir konu 🙃

Bir yukarıda yazdığım sorulara da bakabilir misiniz ustam? Onlardan ayrı olarak genişbant Ethernet ne oluyor? CAT6'yı kast ettiyseniz onu kullanmak istesem ucu RJ45 olduğu için modemdeki RJ11 girişine büyük kalıyor. Bunu nasıl yapacağız? Böyle cahil gibi yazıyorum ama anlamadığım bir konu 🙃
CAT6'ya niye gerek var gibi bir soru yöneltmişsiniz, onun için demiştim. 2 telli telefon kablosu ile CAT5E/CAT6 grubu gibi 8 telli Gigabit destekli kablolar kadar yüksek hızlar elde etmek mümkün değil.

ADSL/VDSL tarafında ise RJ11 uç kullanmak zorundasınız, o konuda yapacak bir şey yok. Teknolojinin doğası gereği 2 telli RJ11 kullanmak zorundasınız. CAT6 kablo bile çekseniz yine de yalnızca 2 telini kullanabilirsiniz. Bilgisayar ile modem arasında ise CAT5E/CAT6 olan ve RJ45 uç çakılı kablo kullanılır. Bu kablolar 8 telli. 4 telli şekilde de RJ45 kullanılabilir, hatta bu şekilde olan daha yumuşak ince kablolar var ama 100 Mbps hız ile sınırlı kalırsınız.

Her türlü Cat Ethernet kablo RJ11'den daha iyidir.
Resmini attığınız RJ11 telefon kablosudur.
Bu kadar güzel kablo varken niye Cat6 kullanıyoruz demişsiniz. İnanılır gibi değil.
Cat kablolar çok yüksek hızları destekler, VDSL2 35B, G.fast gibi altyapılarda da kullanılır.
Resmini attığın kabloyu G.fast altyapı gelince beklentin kadar verimli kullanamayacaksın ve çöpe atacaksın.

Ayrıca başka forumda Superonline kablosu demişsiniz ama bu bakır Türk Telekom kablosudur.
Superonline'ın kendi kablosu sadece fiber olur.

@bilinçli pars Başlığı diyorsanız değiştirmişler tekrar raporlayıp düzelttim. Superonline konusunda ilk internetimiz ADSL 16mbps idi ve eve gelen Superonline ekibi hem Superonline modemi verdi hem de bu kabloyu kendi araçlarından çıkarıp döşemesini ve kurulumunu gerçekleştirdi. Kablo TT de olabilir benim ilgilendiğim kısım bu değil. Bu kabloyu hiçbir yerde bulamamam. İnternettekiler bu kadar ince ve sağlam değil CA6 ile kıyaslerken ince, her yerden kolayca geçebilmesi esnekliği ve ayrıca sağlamlığı konusunda karşılaştırmıştım duvarı delmemize bile gerek kalmadı pencerenin yanından çok ufak bir delik ile hallettik.

Ben modemi 25 metre ileri taşıyacağım. Bu kablonun aynısını nereden bulacağım ve diğer kablo ile nasıl birleştireceğim? Şu aparat iş görür mü?

Telefon kablosu/DSL kablosu olarak geçer bunlar. Türk Telekom veya Superonline'a özel bir kablo değil, dünyanın her yerinde bulabileceğiniz belli bir standarda sahip bir kablodur. 2 tellisi sizin aradığınız, bazıları 4 telli olabiliyor ancak onlar biraz daha kalın ve size zaten sadece 2 teli lazım.

Aşağıdaki gibi aratarak birçok seçeneğe ulaşabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı