DSL kablosunu CAT6 kabloyla değiştirmek

• Konuyu başlatan ozr
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 12
  • Görüntüleme 200

ozr

Kilopat
TurkNet kullanıyorum ve 70 Mbps olan paketimi jitter ms yüzünden 50 Mbps yaptılar. Ben de Türk Telekom'u aradığımda bana 86 Mbps altyapım olduğunu ve dolaba 196 m uzaklığımı söylediler. Geçsem mi geçmesem mi diye düşünüyorum fakat geçersem port değişikliği ve fiziksel hat kontrolü yaptıracağım çünkü bütün ISS'lerde bu problemi yaşadım. Bir nebze kendim de iyileştirme yapmak için nereden baksanız 20 m uzunluğundaki, benim için fazla uzun gelen 10 senelik DSL kablosunu değiştireyim dedim. CAT6 Ethernet kablosuyla bu DSL kablosunu değiştirebiliyor muyum? İkisi aynı şeyler mi yani?

Binanızdaki kablo dinozorlar döneminden kalma değilse Cat5 veya üzeri bir kablodur zaten, Cat6 kullanabilirsiniz. Genelde DSL için Cat6 veya ucuz Cat5e kablosu çekilir ve sadece bir çift kablo kullanılıp (Mavi - Mavi Beyaz çifti olur bu genelde) geri kalan 3 çift de yedek olarak bırakılır.

Binanızdaki kablo dinozorlar döneminden kalma değilse Cat5 veya üzeri bir kablodur zaten, Cat6 kullanabilirsiniz. Genelde DSL için Cat6 veya ucuz Cat5e kablosu çekilir ve sadece bir çift kablo kullanılıp (Mavi - Mavi Beyaz çifti olur bu genelde) geri kalan 3 çift de yedek olarak bırakılır.
Valla hocam herhalde 30 senesi vardır ve kablolarla alakalı bir gram değişiklik yoktur :D Bunları değiştirsem bile sanırsam evin altyapısı FTTB ve bu binaya kadar fiber var ise ben kendi imkanlarımla kablolayıp eve fiber çekebiliyor muyum acaba?

Altyapı halihazırda FTTH GPON değilse kendiniz dönüştüremezsiniz, altyapı yapısı farklı. Türk Telekom tarafından halledilmesi gerek.

Ek olarak hala VDSL kullandığım zamanlarda bodrumdaki dolaba inen Cat6 kablosunu bir adet 100 Mbps etherent + güç kablosuna dönüştüren aparat ile bölerek modemi bodruma indirip modemi direkt olarak dolaba bağlamıştım.

Modemin Wi-Fi ağları kapalı bir şekilde köprü moduna alıp bu şekilde kullanmıştım. Binadaki kablo 100 Mbps etherenti rahat kaldırdığı için kablo değiştirmeme de gerek kalmadı.

PXL_20230529_144138746.jpg

Son düzenleme:
Valla hocam herhalde 30 senesi vardır ve kablolarla alakalı bir gram değişiklik yoktur :D Bunları değiştirsem bile sanırsam evin altyapısı FTTB ve bu binaya kadar fiber var ise ben kendi imkanlarımla kablolayıp eve fiber çekebiliyor muyum acaba?
Şuan Telekom VDSL altyapısından Turknet kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla. ISS olarak Telekom'a geçerseniz alacağınız sonuçların pek değişeceğini sanmıyorum, altyapı aynı altyapı, kablo aynı kablo. Sorgulamalarda çıkan 86Mbpsi Turknet'de, Telekomda da alabiliyor olmanız lazım öyle bir kapasite varsa. Bu jitter ms ve hız kaybının sizden tarafki sebeplerini ortadan kaldırmak adına dediğiniz gibi kabloyu cat 6 kablo ile değiştirebilirsiniz. Ankastredeki portunuza kadar tek parça cat6 ile yenileyebilirsiniz. FTTB'ye gelecek olursak, Telekom FTTB olsa zaten onu kullanıyor olurdunuz şuanda, Telekom'u aradığınızda da size direkt 100MBps'e kadar verebilirlerdi, FTTB altyapıda max 100mbps verilir genelde. Vodofone, Superonline gibi firmaların kendi fiber (FTTH, FTTB) altyapısı varsa apartamanınızda halihazırda, tabiki onlara geçmeniz daha mantıklı olur. Başvurduğunuzda gerekli kabloları onlar eve kadar çeker eğer binanıza kadar gelmişse zaten altyapı, sizin eve kendiniz kablo çekerek fiber getirmeniz gibi bir durum olmaz.

Altyapı halihazırda FTTH GPON değilse kendiniz dönüştüremezsiniz, altyapı yapısı farklı. Türk Telekom tarafından halledilmesi gerek.

Ek olarak hala VDSL kullandığım zamanlarda bodrumdaki dolaba inen CAT6 kablosunu bir adet 100 Mbps etherent + güç kablosuna dönüştüren aparat ile modemi bodruma indirip modemi direkt olarak dolaba bağlamıştım.

Modemin Wi-Fi ağları kapalı bir şekilde köprü moduna alıp bu şekilde kullanmıştım. Binadaki kablo 100 Mbps etherenti rahat kaldırdığı için kablo değiştirmeme de gerek kalmadı.

Eki Görüntüle 2590353

Hocam peki bu yaşadığım sorunları Türk Telekom'a geçersem bir nebze daha fazla çözdürebilme şansım var mıdır sizce bilginiz var mı? Taleplerim doğrultusunda fazlaca darlamaya çalışırsam en zor ihtimal fiber getirme şansları var mıdır? Ben TTNET harici operatörler kullandığımda ekip çağırdığımda eve kadar olan kısma bakıyorlardı fakat forumlarda gezerken insanların evlerindeki kablolara bile bakıyorlarmış bunu ben hiç yaptırtamadım ekiplere yüzlerini bile görmedim. Türk Telekom'a geçmek mantıklı mı diye düşünüyorum bu sebeplerden dolayı fakat yine ping sorunları baş gösterir ve üstüne üstlük bu sorunlar da çözülmezse 18 ay elim bağlı bekleyeceğim...

@Rediron'un dediği gibi Türk Telekom'a geçerseniz çok bir şey değişmeyecek.

Şu an Telekom VDSL altyapısından TurkNet kullanıyorsunuz anladığım kadarıyla. ISS olarak Telekom'a geçerseniz alacağınız sonuçların pek değişeceğini sanmıyorum, altyapı aynı altyapı, kablo aynı kablo. Sorgulamalarda çıkan 86Mbps'i TurkNet'te, Telekom'da da alabiliyor olmanız lazım öyle bir kapasite varsa. Bu jitter ms ve hız kaybının sizden tarafki sebeplerini ortadan kaldırmak adına dediğiniz gibi kabloyu CAT 6 kablo ile değiştirebilirsiniz. Ankastredeki portunuza kadar tek parça CAT6 ile yenileyebilirsiniz. FTTB'ye gelecek olursak, Telekom FTTB olsa zaten onu kullanıyor olurdunuz şu anda, Telekom'u aradığınızda da size direkt 100Mbps'e kadar verebilirlerdi, FTTB altyapıda Max 100Mbps verilir genelde. Vodafone, Superonline gibi firmaların kendi fiber (FTTH, FTTB) altyapısı varsa apartamanınızda halihazırda, tabii ki onlara geçmeniz daha mantıklı olur. Başvurduğunuzda gerekli kabloları onlar eve kadar çeker eğer binanıza kadar gelmişse zaten altyapı, sizin eve kendiniz kablo çekerek fiber getirmeniz gibi bir durum olmaz.

Sanırsam bu tarz DSL bakır kablolu altyapılarda Türk Telekom bilerek kendi müşterilerine port ayırıyormuş. Bunu forumlarda gezerek insanların testlerine bakarak da biraz gözlemledim. Eğer bu olay doğruysa diye umut ettiğim için aslında TTNET odaklı gitmeye çalışıyordum. Neredeyse 3 tane ISS değiştirdim fakat hepsinde aynı sorunlar baş gösteriyor. TurkNet aralarında en saçmalarıydı çünkü internet kopukluğu yaşatıyordu kendi kendine veya kopmasa bile kendi sitelerine falan giremiyordum atıyorum saçmalık bildiğiniz. Bunu Superonline'da yaşamıyordum mesela ama onda da kopma oluyordu.

@Rediron'un dediği gibi Türk Telekom'a geçerseniz çok bir şey değişmeyecek.

Anlıyorum o zaman çok bir şey beklememem lazım bunlardan. Yine TurkNet ile devam edip 50Mbps düşürmeleriyle kalacağım. Teşekkür ederim yardımınız için.

Sanırsam bu tarz DSL bakır kablolu altyapılarda Türk Telekom bilerek kendi müşterilerine port ayırıyormuş. Bunu forumlarda gezerek insanların testlerine bakarak da biraz gözlemledim. Eğer bu olay doğruysa diye umut ettiğim için aslında TTNET odaklı gitmeye çalışıyordum. Neredeyse 3 tane ISS değiştirdim fakat hepsinde aynı sorunlar baş gösteriyor. TurkNet aralarında en saçmalarıydı çünkü internet kopukluğu yaşatıyordu kendi kendine veya kopmasa bile kendi sitelerine falan giremiyordum atıyorum saçmalık bildiğiniz. Bunu Superonline'da yaşamıyordum mesela ama onda da kopma oluyordu.
Dediğiniz port ayırma mevzusunu duymuştum ama doğru mudur bilemiyorum. İyi portları kendilerine ayırıyorlar diyenler vardı. Hatta önce Telekom'dan başvuru yapıp interneti bağlatıp ardından başka operatöre geçiş yaparak Telekom'un iyi portunu başka isslerde kullandığını söyleyenleri de gördüm. Ama yani bilemiyorum, benim de aktif 2 Telekom VDSL altyapıda aboneliğim var Türknet'ten, ikisinde de alabileceğim max hız tanımlı ve alıyorum olması gerekeni.
Modem arayüzünden altyapı değerlerinizi atarsanız bende elimden geldiğince bir yorum yapabilirim durumunuz için. Kablo değiştirmenizi öneririm. En basitinden kablo sağlamdır ama porttaki bağlı uçları oksitlenmiş vs olabilir, yine hız düşer dalgalanma olur. Kendi altyapılarımdan birinde yaşamıştım, çok yağmurlu bir kış sonrası geldiğimde 20Mbps internet 2'ye düşmüştü. Ekipler geldi, kabloların uçlarından biraz kesti ve porta tekrar çaktı, sorun çözüldü.

Dediğiniz port ayırma mevzusunu duymuştum ama doğru mudur bilemiyorum. İyi portları kendilerine ayırıyorlar diyenler vardı. Hatta önce Telekom'dan başvuru yapıp interneti bağlatıp ardından başka operatöre geçiş yaparak Telekom'un iyi portunu başka isslerde kullandığını söyleyenleri de gördüm. Ama yani bilemiyorum, benim de aktif 2 Telekom VDSL altyapıda aboneliğim var Türknet'ten, ikisinde de alabileceğim max hız tanımlı ve alıyorum olması gerekeni.
Modem arayüzünden altyapı değerlerinizi atarsanız bende elimden geldiğince bir yorum yapabilirim durumunuz için. Kablo değiştirmenizi öneririm. En basitinden kablo sağlamdır ama porttaki bağlı uçları oksitlenmiş vs olabilir, yine hız düşer dalgalanma olur. Kendi altyapılarımdan birinde yaşamıştım, çok yağmurlu bir kış sonrası geldiğimde 20Mbps internet 2'ye düşmüştü. Ekipler geldi, kabloların uçlarından biraz kesti ve porta tekrar çaktı, sorun çözüldü.
=============================================================================
xDSLFwVersion: FwVer:5.12.30.0_B_A60901 HwVer:T14.F7_0.0
Line State: Up
Modulation: ITU G.993.2(VDSL2)
Annex Mode: ANNEX_B
=============================================================================
INP downstream: 36049
INP upstream: 15176
shineGINPdownstream: 0
shineGINPupstream: 0
reinGINPdownstream: 0
reinGINPupstream: 0

TPSTC type: 64/65B PTM TC

near-end interleaved channel bit rate: 0 kbps
near-end fast channel bit rate: 76790 kbps
far-end interleaved channel bit rate: 0 kbps
far-end fast channel bit rate: 15358 kbps

near-end FEC error fast: 838792
near-end FEC error interleaved: 0
near-end CRC error fast: 13702
near-end CRC error interleaved: 0
near-end HEC error fast: 0
near-end HEC error interleaved: 0
far-end FEC error fast: 0
far-end FEC error interleaved: 0
far-end CRC error fast: 16
far-end CRC error interleaved: 0
far-end HEC error fast: 0
far-end HEC error interleaved: 0
DSL uptime :1 day, 15:29, 14 secs
DSL activetime :0 min, 21 secs

Downstream:
relative capacity occupation: 100%
noise margin downstream: 8.7 dB
output power upstream: 6.5 dbm
attenuation downstream: 10.1 dB

Upstream:
relative capacity occupation: 100%
noise margin upstream: 18.9 dB
output power downstream: 14.3 dbm
attenuation upstream: 0.5 dB

Bit table:
carrier load: number of bits per tone
tone 0- 31: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 02 32 22 32 23 34 35
tone 32- 63: 0a aa ab ab ab bc cb bc bc bc cd cc cd dd cc cd
tone 64- 95: dd cd dd ed dd ed dd ee dd ee ee ee 7d dd dd fe
tone 96-127: de ef ee ee fe fd ee ef ef ff fe ee ee ce ee dd
tone 128-159: e7 de e7 fe de 7e ef fe ee fe ee ee ee ef ee ed
tone 160-191: ee de ee ed ed ed de ed de de ee dd ed de ee dd
tone 192-223: ee de ed ee ee ed ee ee ee dd dd ed dd dd dd dd
tone 224-255: dd dd dd de dd dd dd ed ee dd dd dd dd dd dc dd

Sanırsam istediğiniz bilgiler bunlar hocam. Araştırdığımda zaten bu SNR değerinin en azından 10db üstü olması lazımmış diye biliyorum burda da 8.7db yazıyor.

Açıkçası eğer TürkTelekom'a geçip tekrar taahhüt vb işlerle uğraşmayacaksam ilk 1 ay içerisinde dediğiniz şeyi yapmaya çalışabilirim fakat TürkTelekom sanırsam e-imza işlerini yapmıyor direkt kağıtları kargoluyor ve bu da zaten işi iyice uzatacak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı