Çözüldü DSL kablosunu söküp taktıktan sonra internet hızı düştü

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

zero7jackie

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GTX 1650
i5-12450H
16GB RAM
2 gün önce evde tadilat olduğu için dışarıdan gelen kabloyu söktüm ve tadilat bitince tekrardan modeme giden gri kablo ile bağlamak istedim.
1-2 kere denedikten sonra bağlamayı başardım yalnız bazen internet kopuyor DSL ve internet ışığı sönüyor ve 75 Mbps'ye 12 Mbps olan internet hızım şu an 12Mbps'ye 1 Mbps.
Firmayı aradığımda genel bir çalışma olduğunu söyledi ve bu çalışma 1 aydır olduğu için zaman zaman başka kullanıcıları etkileyeceğini söyledi ve sorunun kablo mu yoksa çalışmadan dolayımı olduğunu ne firma ne de biz bilmiyoruz. Sorun ne olabilir anlayan birisi var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Senlik bir durum yok. Sorun TT tarafında. Bak sana yukarı da bir şey yazmıştım. "Ana hat" iki şekilde olur. 1 Local, 2 Prensibal. Local dediğimiz Saha dolap'tan/anksatre'ye olan durum. Bunun çözümü biraz daha kolay. 2 Prensibal hat Santral/Saha dolabı arası. Bunun çözümü biraz daha zor olabilir. Sen başka firmaya geçsende sıkıntı ya Local de ya da Prensibal'da olduğu için, ne yaparsan yap sıkıntı çekersin.

2.Durum TurkNet FTTH şu anda çektiremezsin istesen de maalesef. Özellikle o bölgelerde yatırımı yok ki TT'nin Santrallerinde duruyor cihazlarının bazıları. Onlardan aldığı MSAN/OLT var fakat topolojisi daha farklı. Onlar PoP noktası kuruyor. Bu PoP noktasında omurga elemanları olıyor L2/OLT/ODF ( TT'den aldığı) bunlardan erişimi veriyorlar ve fiberleri binalara çekiyorlar Fakat o bölge şu anda sıkıntılıyken TurkNet gelmez. Her şeyi geçtim TT'deki Acsses cihazları bile kullanılmaz haldeydi birkaç ay önce. Yani demek istediğim ilk önce Local ya da Prensibal'da düzenlemeler yapılsın ondan sonra istediğin ISS'ye geçersin. FTTH hayali kurma şu anda (hevesini kırmak gibi bir niyetim yok)

Yok dediğim gibi tamamen beni 1 yıl idare edecek kadar yeterli ve sorunsuz bir internete sahip olmak şu anki tek gayem, seneye Antalya'ya taşındığımda böyle bir derdim olacağını sanmıyorum. Ve evet yatırım olmaması üzücü, bekleyelim bakalım superboxamı geçiyoruz devam mı ediyoruz görelim

Son kez durum güncellemesi, bugün eve gelip kontrol sağladılar telefon kablosunu ve modemi yenilediler, kablolardan dolayı şu an 16 Mbps'ye 6 Mbps hız alabiliyorum ve fiber gelene kadar bu hızla idare etmem gerektiğini söylediler, 1 alt sokaktaki tüm evlere fiber çekilmiş sıra buradaymış tahmini süre veremeyiz ama çok uzun sürmez gelir, geldiğinde 300 Mbps'ye kadar hız alabileceğimi söylediler. Kısacası gün sonunda 10 Mbps olan internetim sabit 16 oldu, en azından kullanılabilir. 2 3 ay kadar idare etmeyi planlıyorum, daha sonra eğer fiber gelmezse Superbox'dan devam edeceğim. Konuyu takip edip yardımcı olan herkese teşekkürler.

1 güncelleme daha yapayım: faturanın 700 tl olduğunu gördüm ve iptal ettirip superbox alıyorum.
Belki fikir vermesi açısından geçmişte yaşadığım bir olayı anlatayım. Bu şekilde bir bağlantıyı söküp kendim takmıştım. Kablolarda yanlış renkleri eşleştirdiğim için net gelmişti ama olduğundan yavaştı. Söküp farklı renkle bağladığımda ise net hızım düzelmişti.

Belki fikir vermesi açısından geçmişte yaşadığım bir olayı anlatayım. Bu şekilde bir bağlantıyı söküp kendim takmıştım. Kablolarda yanlış renkleri eşleştirdiğim için net gelmişti ama olduğundan yavaştı. Söküp farklı renkle bağladığımda ise net hızım düzelmişti.
beyaz/mavi - kırmızı/siyah renkler var kırmızı siyah direkt olarak internet vermiyor dsl ışığı yanmıyor, beyaz mavi kabloyu modem kablosuna farklı şekildemi bağlayayım ?

ve hat zayıflama değeri ortalama ne kadar olmalı çünkü benimki bi tık fazla gibi :D

beyaz/mavi - kırmızı/siyah renkler var kırmızı siyah direkt olarak internet vermiyor dsl ışığı yanmıyor, beyaz mavi kabloyu modem kablosuna farklı şekildemi bağlayayım ?

ve hat zayıflama değeri ortalama ne kadar olmalı çünkü benimki bi tık fazla gibi :D
Bayağı zaman oldu şimdi ne desem yalan olur. Uzman arkadaşlar yardımcı olursa ben de merak ettim, takipteyim.

Bayağı zaman oldu şimdi ne desem yalan olur. Uzman arkadaşlar yardımcı olursa ben de merak ettim, takipteyim.
bekleyelim bakalım

1727604283673.png

bakacak arkadaşlar için modem arayüzündeki dsl bilgi menüsü bu şekilde

Hat zayıflamasını modem şu anda 1 KM civarı ölçüyor. Yani çok fazla var zayıflama. Yanlış kabloyu bağlamış olabilir misiniz? Zamanında ben de buna benzer bir şey yapmıştım. Evime mavi-beyaz tel grubundan düzgün internet geliyordu ancak ek yapayım derken kendi beyaz telime değil hat içerisindeki diğer beyaz tele bağlantı yapmıştım ve hat değerlerim durduk yere yarıdan fazla düşmüştü. Yak-1 konnektör alıp eski beyazı yeniden bağladığımda hat değerlerim eskisi gibi yerine oturmuştu. Bu yüzden bağladığınız tellere çok çok dikkat edin bence.

Benzer bir konu 3-4 sene önce başıma gelmişti. Çatı tadilatı için eve ustalar geldikten sonra net hızım düşmüştü. Ben durum internet firmasından kaynaklanıyor diye düşünürken sonrasında ustaların tadilat sırasında kabloya zarar vermiş olma ihtimali aklıma gelmişti. Çatıya çıkıp baktığımda gerçekten de öyle olduğunu görmüştüm. Adamlar burada bir kablo var aman dikkat edelim demeden kablonun üzerine basarak iş yapmışlar ve kablo da ezildiği için güç kaybı yaşamışım. Elektrikçi çağırıp kabloları komple yenilettiğimde sorun düzelmişti.

Hat zayıflamasını modem şu anda 1 KM civarı ölçüyor. Yani çok fazla var zayıflama. Yanlış kabloyu bağlamış olabilir misiniz? Zamanında ben de buna benzer bir şey yapmıştım. Evime mavi-beyaz tel grubundan düzgün internet geliyordu ancak ek yapayım derken kendi beyaz telime değil hat içerisindeki diğer beyaz tele bağlantı yapmıştım ve hat değerlerim durduk yere yarıdan fazla düşmüştü. Yak-1 konnektör alıp eski beyazı yeniden bağladığımda hat değerlerim eskisi gibi yerine oturmuştu. Bu yüzden bağladığınız tellere çok çok dikkat edin bence.
yani kabloları tadilattan çıkarmadan öncede dışdan gelen hattaki mavi beyaz kablo modeme giden kablodaki kırmızı yeşil kabloya bağlıydı tekrardan öyle yaptım gidip bağlı olan kabloları birbiriyle değiştirmeyi deneyebilirim ama babam daha önce söküp bağlamıştı ve ona ekstaradan ne yaptığını sorduğumda ekstra bir şey yapmadığını söyledi, türk telekomda her zaman olduğu gibi yardımcı olmuyor genel çalışma olduğu için eve teknik servis getirtemiyorum.
telleri birbirleriyle değiştirip tekrardan bilgi vericem

Benzer bir konu 3-4 sene önce başıma gelmişti. Çatı tadilatı için eve ustalar geldikten sonra net hızım düşmüştü. Ben durum internet firmasından kaynaklanıyor diye düşünürken sonrasında ustaların tadilat sırasında kabloya zarar vermiş olma ihtimali aklıma gelmişti. Çatıya çıkıp baktığımda gerçekten de öyle olduğunu görmüştüm. Adamlar burada bir kablo var aman dikkat edelim demeden kablonun üzerine basarak iş yapmışlar ve kablo da ezildiği için güç kaybı yaşamışım. Elektrikçi çağırıp kabloları komple yenilettiğimde sorun düzelmişti.
galiba en sonunda bend elektrikçi çağırıcam başka türlü çözülmeyecek gibi

1727608695619.png

kablo renkleri bir şeyi değiştirmedi aynı şekilde tekrar bağladım fakat bu sefer bakır kısmı biraz daha uzun tutup daha sıkı bağladım 12 mbpsden 16 ya çıktı kablo ile alakalı olduğunu düşünüyorum yarın bir elektrikçi çağırıp ona baktırıcam

Son düzenleme:
yani kabloları tadilattan çıkarmadan öncede dışdan gelen hattaki mavi beyaz kablo modeme giden kablodaki kırmızı yeşil kabloya bağlıydı tekrardan öyle yaptım gidip bağlı olan kabloları birbiriyle değiştirmeyi deneyebilirim ama babam daha önce söküp bağlamıştı ve ona ekstaradan ne yaptığını sorduğumda ekstra bir şey yapmadığını söyledi, türk telekomda her zaman olduğu gibi yardımcı olmuyor genel çalışma olduğu için eve teknik servis getirtemiyorum.
telleri birbirleriyle değiştirip tekrardan bilgi vericem

galiba en sonunda bend elektrikçi çağırıcam başka türlü çözülmeyecek gibi

Eki Görüntüle 2319243
kablo renkleri bir şeyi değiştirmedi aynı şekilde tekrar bağladım fakat bu sefer bakır kısmı biraz daha uzun tutup daha sıkı bağladım 12 mbpsden 16 ya çıktı kablo ile alakalı olduğunu düşünüyorum yarın bir elektrikçi çağırıp ona baktırıcam
İşin içinden çıkamazsanız sıfır kablo çektirin bence.

İşin içinden çıkamazsanız sıfır kablo çektirin bence.
kablodan dolayı olduğundan emin olduktan sonra zaten onu yaptırıcam, ayrıca şunuda sormak isterim şu an türk telekom kullanıyoruz ama türknete geçmek istiyorum sizce iyi bir sağlayıcımı daha önce hiç kullanmadım ve çevremden de kullanan olmadı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı