Dual boot Linux'ta yüksek sesler çıkıyor

synnemre

Hectopat
Daha fazla  
Bilgisayarım artık eskisi gibi hızlı çalışmadığı için Linux dünyasına girmek istedim.

İşlemci = Intel(R) core™ i5-4210U
Ekran kartı = NVIDIA GeForce 840M ve Intel(R) HD Graphics family.
RAM = 8 GB.

YKS öğrencisi olduğum için zaman aşırı kıymetli. Hızlı çalışan, işlerimi pratik şekilde yapabileceğim, Web'de hızlı şekilde dolaşabileceğim işletim sistemi bulma amacı ile Mint, Ubuntu, Pop!_OS, Fedora gibi dağıtımlar kurdum denedim. Denerken hep ne olur ne olmaz diyerek Dual boot şeklinde kurdum. Ama anlamlandıramadığım bir şekilde her dağıtımda da aynı sorunları yaşadım.

• Linux'ta daha 5 dakika geçmeden ve hiçbir program dahi açmadan PC cayır cayır yanıp uzay mekiği sesi çıkarıyor.
  • Masaüstünde ekran yırtılmaları, kasmalar, donmalar, smooth olmama gibi sorunlar yaşadım. Bir çözüm buldum, KDE masaüstünü kurdum ve bu sorunlar bir debze de olsa düzeldi. Ama bu sefer Web'te dolaşırken oluyor. 1080p bir video açtığım zaman bile CPU 90-100 oluyor, kasıyor ve PC aşırı ısınma ve fan sesi yapıyor.
  • 1080p video izlerken bile hiçbir türlü 60 FPS hissi alamadım hep bir ekran yırtılması, takılmalar, dudakların sesle uyumlu olmaması vs. yaşadım. Ekstra olarak video ve müziğin patlama sesi yaparak başlama gibi bir sorun da yaşadım ama 1-2 kod yazarak düzeltebildim.
Bu sorunları nasıl çözeceğimi bilmiyorum. Bilgisi olan hocalarım varsa yardım edebilir mi?

Edit: Isınma ile alakali bir konuda Tlp kurunca duzelmis. Bunu gorup Tlp kurmuştum ama etki edip etmedigini anlamadım. Tlp'nin ne işe yaradığını dâhi bilmiyorum aslında.

Son düzenleme:
İlk sorun için lm_sensors paketini kurup sensors komutuna bak. Fan kontrolü yapılmıyor diye mi yoksa ısılar yüksek diye mi anlarsın.

Kurdum hocam. Şu an video oynatmadığım için pek bir fan sesi vs yok. Görseli ekledim.

Driverlarınızı kurdunuz mu?

Hocam o konu hakkında şöyle bir tecrubem oldu. Denediğim dağıtımların hepsinde önerilen NVIDIA driverlarını kuruyordum ama kurduktan sonra cihaz daha da ısınmaya kasmaya başlıyor nedenini anlamadım. Yaklaşık 1 saat önce Fedora KDE yükledim ve sadece güncellemeleri yaptım. Driverim şu an ne ve nasıl bakacağımı bilmiyorum.
Ekstra olarak internette şöyle bir şeyle karşılaştım."Optimus özellikli dizüstü bilgisayarlarda genellikle bir Intel ekran kartı, ayrıca bir de NVIDIA ekran kartı bulunuyor. Sisteme buna uygun biçimde gerekli sürücülerin ve bumblebee ile primus adlı yazılımların kurulup kullanılması gerekiyor. Eğer Optimus özellikli ise bilgisayarınıza NVIDIA kapalı kaynak kodlu sürücüsünü kesinlikle kurmamanız gerektiğini unutmayın." gibi bir cümle gördüm. Bu benim işime yarayabilir mi?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20231120_103834.png
    Screenshot_20231120_103834.png
    365,8 KB · Görüntüleme: 43

Technopat Haberler

Geri
Yukarı