Dünya düz müdür?

Tebrik ediyorum soru soruyorsunuz:) Gezegenlerin yuvarlak olduklarına da şüpheli bakıyor düzdünyacılar. Teleskopla gezegenlere baktılarında yuvarlak bir plazma gibi bir şey gözüküyor. Ay'ın kendi ışığı olduğunu -hatta soğuk ışık yaydığını- savunuyorlar. Bununla alakalı youtubede bir sürü video var. Gece gölgeyi ölçüyorlar mesela 10 derece, ay ışığının geldiği yeri ölçüyorlar 8 derece. Rakamları öylesine verdim anlaşılır olması için. Yani demem o ki şüphe edilecek çok veri var elimizde. Ve düzdünya savunucuları salak insanlar değiller, hatta bu tarz başlıklara gelip de dünya üçgen-dünya altıgen gibi cevap yazanlardan çok çok zekiler. En azından soru soruyor, cevap arıyorlar. Umarım sorduğunuz bütün soruların cevaplarını bulursunuz.
''Umarım sorduğunuz bütün soruların cevaplarını bulursunuz.'' İyi dilekleriniz için gerçekten teşekkür ederim, valla helal olsun. Duyduğum en anlamlı temenni cümlelerinden. Yazdım bir kenara. Diğer konuya gelirsek gezegenler, uydular gibi yüksek kütleli cisimlerin düz olması mümkün değil fiziksel olarak. Kütle her daim kendi içine çökmek ister, bu sayede gezegenler ve yıldızlar oluşur. Olaya bu açıdan bakılınca en büyük kanıt Newton yasaları ve Einstein'ın genel görelelik teorisidir.

Ayrıca merak ettim Arap-Fars bilim adamları kimlermiş rica etsem paylaşır mısınız? Ben googleladım ama bulamadım.
Eratosthenes'i araştırın.

Son düzenleme:
Küre dünya kanıtlarını aradım. En azından uzaydan çekilen fotoğraf bile rahatlatırdı beni. Ama inanır mısınız uzaydan dünya fotoğraflarının hepsi fotoşop. Bunu NASA çalışanı da söylüyor.
İşte en başta burada gidiyor zaten sizin iddialarınız. Evet, dediğin gibi tüm resimler üzerinde oynama var ve NASA da bunu söylüyor. Fakat NASA bunu neden yaptığını da söylüyor ama siz orayı umursamıyorsunuz, neden?

Uzay oldukça karanlık bir yer ve gezegenler uzaydan sandığımız kadar "güzel" gözükmüyor. Dünyaya "mavi mermer" demelerinin sebebi de uzaydan bakıldığı zaman mavi bir bilye gibi durmasıyla alakalı. Yani o fotoğraflara bir işlem yapılmasa senin gördüğün şeyin çok bir anlamı olmayacak ve göze güzel gelmeyecek. Bu belirtiliyor zaten ama orası umurunuzda değil.

Sonuç olarak hala belli bir düşüncem yok. Hala süphe içerisindeyim. Sizden ricam kesin doğrudur ya da kesin yanlıştır demeden önce biraz düşünmeniz.
Ben şu anda çıkıp desem ki "Bence yer çekimi diye bir şey yok, gök tarafından uygulanan bir basınçla yere yapışıyoruz." bu sana şüpheci bir düşünce olarak mı gelir yoksa bilim dışı mı?

Bilimde şüphe her zaman vardır tabii ki ama belli şeylerde temel olarak şüphe duyamazsın. Mesela evrim süreciyle ilgili bir şüphen olabilir ama evrimin var olup olmadığı hakkında bir şüphe bilim dışıdır.

Her şeye rağmen yanıldığımızı düşünür ve dünyanın düz olduğunu kabul edersek bile bu bilginin saklanmasının hiçbir faydası olmadığını görürüz. Bu bilgiyi saklayarak insanlardan ne kazanabilirler mesela? Neden böyle bir şey varsa saklansın? Her şeye şüpheyle yaklaştığınızı söyleyip bunları hiç düşünmediyseniz objektif bir şüpheniz yok demektir. :)

Bir şeye inanan, en önemlisi sizin gibi düşünmeyen insanlar neden salak olsunlar? Yukarıdaki yazımda da yazdım. Soru soruyor insanlar ve karşılığında aldıkları cevaplarla yeni bir soru daha soruyorlar.
Size göre ineği kutsal gören hindular da salak o zaman. Bir olgu sayıca çoğunluk öyle dedi diye doğru olmayabilir. Emin olun şüpheciler herkesten çok okurlar, okumak zorundadır. Ayrıca merak ettim Arap-Fars bilim adamları kimlermiş rica etsem paylaşır mısınız? Ben googleladım ama bulamadım.

Ben şu anda çıkıp desem ki "Bence yer çekimi diye bir şey yok, gök tarafından uygulanan bir basınçla yere yapışıyoruz." bu sana şüpheci bir düşünce olarak mı gelir yoksa bilim dışı mı?
Geçenlerde böyle biri çıkmıştı, yerçekimi yok demişti ve matematiksel kanıtını yapıyordu kendince. Görmüşsünüzdür, hatta sanırım o şahıstan bahsediyorsunuz. Herkes adamla dalga geçti, hahaha yerçekimi yok diyor, ortaokul konusunu bilmiyor diye yerden yere vurdu. Halbuki dalga geçenlerin daha genel görelelikten haberi bile yok. Adamın iddia ettiği şeyleri savunmuyorum fakat demek istediğim şey her bildiğini mutlak doğru kabul eden ve şüpheye mahal vermeyecek şekilde tüm kapıları sonuna kadar kapatan kitlenin asıl cahiller olduğu. Böyle bir şeyin bilimde yeri yoktur. Akıllarınca alay ettiklerini zannediyorlardı, fakat kendilerini rezil ettiklerinin farkında değiller. Bu tarz şeyler beni gerçekten rahatsız ediyor. Bu arada bu sadece bir örnek. Bu konuya daha çok örnek bulabiliriz. Ben o yüzden ''mantık'' çerçevesinde sorgulayan ve iddialarını belirli temellere dayandıran herkesi takdir ediyorum. Sorgulayıp düşünmekten kimseye ve hiçbir şeye zarar gelmez. Bu düz dünya fikirlerini savunuyorum anlamına gelmesin kesinlikle, genel manada bahsediyorum.

Geçenlerde böyle biri çıkmıştı, yerçekimi yok demişti ve matematiksel kanıtını yapıyordu kendince. Görmüşsünüzdür, hatta sanırım o şahıstan bahsediyorsunuz. Herkes adamla dalga geçti, hahaha yerçekimi yok diyor, ortaokul konusunu bilmiyor diye yerden yere vurdu. Halbuki dalga geçenlerin daha genel görelelikten haberi bile yok. Adamın iddia ettiği şeyleri savunmuyorum fakat demek istediğim şey her bildiğini mutlak doğru kabul eden ve şüpheye mahal vermeyecek şekilde tüm kapıları sonuna kadar kapatan kitlenin asıl cahiller olduğu. Böyle bir şeyin bilimde yeri yoktur. Akıllarınca alay ettiklerini zannediyorlardı, fakat kendilerini rezil ettiklerinin farkında değiller. Bu tarz şeyler beni gerçekten rahatsız ediyor. Bu arada sadece bu sadece bir örnek. Bu konuya daha çok örnek bulabiliriz. Ben o yüzden ''mantık'' çerçevesinde sorgulayan ve iddialarını belirli temellere dayandıran herkesi takdir ediyorum. Sorgulayıp düşünmekten kimseye ve hiçbir şeye zarar gelmez. Bu düz dünya fikirlerini savunuyorum anlamına gelmesin kesinlikle, genel manada bahsediyorum.
Dediğin olay hakkında gram fikrim yok. Aklıma gelen ilk örneği verdim, birçok şeyden örnek verilebilir bir konuydu ama denk gelmiş anlattığın olayla.

Tabii ki her şeyi sorgulamak güzel bir şey ama gerçekten yeterli kanıtların olduğu yerde ve bilim dünyası tarafından kabul görmüş (illaki değişebilir ama temelden bir değişim bu tür şeylerde çok zordur) bir şeyi böyle ufak tefek şeylerden dolayı farklı yerlere çekmek mantıklı değil.

İsteyen istediğini düşünür, sen çıkıp "Masa bir canlıdır ve ayağım çarptığında canı acır." da diyebilirsin. Bu senin bir düşüncen ve şüphendir. Böyle şeylere kesinlikle karşı değilim. İsteyen istediğini düşünür ama bilimsel kısma geldiği zaman olay farklı bir yön kazanır.

Dediğin olay hakkında gram fikrim yok. Aklıma gelen ilk örneği verdim, birçok şeyden örnek verilebilir bir konuydu ama denk gelmiş anlattığın olayla.

Tabii ki her şeyi sorgulamak güzel bir şey ama gerçekten yeterli kanıtların olduğu yerde ve bilim dünyası tarafından kabul görmüş (illaki değişebilir ama temelden bir değişim bu tür şeylerde çok zordur) bir şeyi böyle ufak tefek şeylerden dolayı farklı yerlere çekmek mantıklı değil.

İsteyen istediğini düşünür, sen çıkıp "Masa bir canlıdır ve ayağım çarptığında canı acır." da diyebilirsin. Bu senin bir düşüncen ve şüphendir. Böyle şeylere kesinlikle karşı değilim. İsteyen istediğini düşünür ama bilimsel kısma geldiği zaman olay farklı bir yön kazanır.
Evet denk gelmiş demek ki ama daha yeni gündem olunca ve aynı tarzda örnek verince ondan bahsediyorsun zannettim. Benim bahsettiğim durum isteyen istediğini düşünür tarzında bir yaklaşım değil kesinlikle. Bahsettiğim şey konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan insanların belirli bir bilgi birikimi olan ve yeni bir şeyler ortaya çıkarmaya çalışan insanları cahilce bir şekilde alaya almaya çalışmaları. Mantıksız buluyorsan gerekçelerini söylersin ve tartışırsın bilgin dahilinde. Olay bu yani. İnsanların büyük bir çoğunluğu kafasını kullanmıyor maalesef ve merak etmiyor. Bu tarz durumlarla çok karşılaştığım için ekstra hassasım sanırım. Neyse kısacası beni yanlış anlamışsın.

Farklı bakış açılarını "gerçekdışı" şeklinde yaftalamak yerine anlamaya çalışabilir diye düşünüyorum.
Kendimi şüpheci olarak anlamlandırıyorum. Gözümüzün gördüğü herşeyden şüphelenmeliyiz, tek gerçek diye bir şey yoktur kafasındayım. Asla kutsal kitaplar referansı ile düzdünyacı saçmalığına da inanmıyorum. Benim aklımı kurcalayan şeyler vardı. Hala da var. Sadece sorularıma cevap arıyorum.
Öncelikle kanıt istemişsiniz. Şu şekilde ter bir denklem kurarak başlayalım. En azından bende böyle başladı süreç. Küre dünya kanıtlarını aradım. En azından uzaydan çekilen fotoğraf bile rahatlatırdı beni. Ama inanır mısınız uzaydan dünya fotoğraflarının hepsi fotoşop. Bunu nasa çalışanı da söylüyor. Ama bir dakika tek gerçek yoktu hani, şüpheciydim ben? Bir diğer soru gemilerin ufukta ortadan kaybolması. İnsanlar ufukta kaybolan gemiye teleskop ile baktıklarında görebildikleri videoları izledim. Açıkcası benim teleskopum yok, kendim deneyimleyemedim ama ikna olacak kadar video izlediğimi düşünüyorum. Hala soru işaretleri var kafamda. Sonra saçma uçuş rotalarını inceledim. Uçakların acil iniş yapmak zorunda kaldıkları saçma rotalara baktım. Bana garip geldi. Küre dünyaya göre çok saçma olan rota düz dünyaya göre çok mantıklıydı. Hala şüphem var, daha fazla cevap bulmalıyım. Yörüngedeki uydulara bakmak istedim. Daha sonra bir videoda denk geldiğim Amerikan üst düzey bir yetkilinin " dünyadaki bütün iletişim-internet trafiğinin %99u okyanus altı kablolar sayesinde yapıldığı" fikrini duydum. bunu araştırdım. Gps-global konumlama sisteminin baz istasyonları sayesinde konumlama yapabildiğini gördüm. Gördüm dediğim araştırmalarım sonuncu okuduğum yazılar-izlediğim videolar. Uydu tv için çanak antenlerin sürekli sabit bir noktaya bakması da bana garip gelmişti. Sonuçta UYDU ANTEN olan bir cihazın yörüngede sürekli dönen bir uydu için sabit kalması garip gelmişti.
Sonuç olarak hala belli bir düşüncem yok. Hala süphe içerisindeyim. Sizden ricam kesin doğrudur ya da kesin yanlıştır demeden önce biraz düşünmeniz.

Hızlıca buldum kalite için kusura bakmayın; basitçe anlatmak gerekirse, üstteki resim uçağın acil iniş için rotasını aslında değiştirmediğini gösterirken alttaki resim ise uçağın rotasını acil iniş için alakasız bir yer olan yukarıdaki bir havaalanına indirdiğini gösteriyor.

Eki Görüntüle 1646397

@579137 tam olarak yazımın neresi bu kadar komiğinize gitti? Meraktan soruyorum.
Bilimde şüphecilik her zaman önemlidir ama her şeyden şüphe duyulmaz,özellikle bilimsel olarak kanıtlanmış gerçeklerden asla.
Şu yazıyı bir okuyun derim.

Bilimsel bir aydınlanmanın çok gerisinde kalmış ve bu aydınlanma seviyesine ulaşmak için çok uğraşmamız gereken bir toplum olarak hala niye bu tartışmaları döndürüyoruz bilmiyorum. Her seferinde aynı yerde bin takla at dur. Hiçbir ilerleme yok, hiçbir kayda değer gelişme yok. Demem o ki millet olarak bu tür şeylerle vakit kaybetme lüksümüz yok. Modern bilim neredeyse orayı çok iyi anlamalı, çok iyi uygulamalıyız.

Bilimde şüphecilik her zaman önemlidir ama her şeyden şüphe duyulmaz,özellikle bilimsel olarak kanıtlanmış gerçeklerden asla.
Şu yazıyı bir okuyun derim.
Yazdığım yazıyı okursanız benim sorularım olduğunu görürsünüz. Boşu boşuna bir şüphecilik değil benimki. Aklımdaki soruya her iki görüşün de kendince cevapları olduğundan sürekli yeni sorular ortaya çıkıyor. Daha önceki mesajlarımda yazdıklarımı yeniden yazmayayım. Düz dünya savunucuları salak değiller. Sadece şüphe duyuyorlar ve ikna olmuyorlar. Sizce de size göre çok çok bariz olan şeye karşı çıkan çok sayıda insanın salak olma ihtimali çok düşük değil mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı