Dünya, Güneş'e bugünkü konumundan 1 kilometre uzakta olsaydı ne olurdu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Güneş ışınları kutuplara eğik bir biçimde gelir, bu yüzden kutup noktaları soğuk oluyor. Kutup noktalarında 6 ay boyunca güneş hiç doğmaz ayrıca.

Yaklaşınca veya uzak olsa dahi buzun erimemesini anlamadım.
 
Güneş tepedeyken rakımı 1000M üzeri olan yerler cehennem mi oluyor ki?
 
Yaklaşınca veya uzak olsa dahi buzun erimemesini anlamadım.
Dünya ile Güneş arasındaki mesafe mevsimleri oluşturmuyor. Yani kışın soğuk olmasının, yazın sıcak olmasının sebebi Dünya'nın Güneş'ten uzak olması değil. Böyle olsa yarımküreler arasında mevsimler farklı olmazdı.

İlginç gelebilecek bir detay, konunun başında belirtildiği gibi Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu tarihte Kuzey Yarımküre için mevsim kış oluyor.

Mevsimleri oluşturan, o sıcaklık farkına sebep olan şey Güneş ışınlarının geliş açısı.
 
Güneş ışınlarının geliş açısının önemini en basit haliyle şu örnekle de verebiliriz; kışın da güneşli havada güneş aynı, yazın güneşli havadaki güneş de:) Fakat geliş açısı yüzünden sıcaklık etkisi mevsimsel değeri etkiliyor. Yani güneşe olan yakınlık değil geliş açısı önemlidir. Mesela kışın güneşli hava gözleri daha rahatsız eder. Bunun sebebi de daha eğik gelerek göze direkt temasıdır. Işın diyorum bak ışık değil:)

Öbür türlü güneşe yaklaşınca cehennem azabı, uzaklaşınca araf soğuğunu yaşamamız gerekirdi:) Bu da dünyadaki aşırı sıcaklık değişimine sebep olur ve kayaların ufalanmasına ve çöl vari bir yüzeye dönüşmesine bile sebep olabilirdi:)
 
Yaklaşınca veya uzak olsa dahi buzun erimemesini anlamadım.
Utku gayet güzel açıklamış, açıklamama gerek kalmadı. Dünya ve Güneş arasındaki mesafe mevsimlerle alakalı bir durum değil, mevsimleri oluşturmuyor. Gelen güneş ışınları eğik açıyla geliyor zaten nasıl buzları eritsin?

Her iki kutup noktası da birebir aynı değil. Güney kutbu, kuzey kutbuna göre daha soğuktur bunun temel nedenlerinden biri de güney kutbunun kara üzerinde bulunmasıdır. Antartika buzlarla örtülü bir kara parçasıdır. Kuzey kutbu ise su üzerinde yüzen bir buz kütlesidir. Güney kutbunun ortalama yükseltisi fazla olduğu için daha soğuk bir hava hakim.
 
Siz onu bırakın din testi çözerken 10 cm daha yakın veya uzak olsa denge bozulur filan anlatılıyordu. Evrendeki düzen konumuz. 😄
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı