Dünyanın en hızlı uçağı lockheed SR-71 blackbird

Doğrudur, fakat koskoca 50 senede bu teknolojiyi katlıyamadılar mı? Uçağın taşıyacağı yükü ve donanımı artırdıkları gibi de hızı da yüksek tutamazlar mıydı?
Mesele teknolojiyi katlama veya geliştirilmemesi değil. Havacılık sektörü, milyon ve milyar dolarların söz konusu olduğu bir sektördür. Ben sana bir örnek vereyim. Eskiden yolcu uçaklarının gövde malzemesi %70'i alüminyum idi. Şu anki yeni nesil uçaklarda bu oran %70-85 ile yerini kompozit malzemeye bırakmış durumda. Alüminyum ile kompozit malzeme arasında ağırlık farkından dolayı bile yakıt harcanmasında şirketler yılda milyarlarca dolar yakıt tasarrufuna geçiyor.

TU-144 dünyanın ilk süpersonik yolcu uçağı. 50 yıl önce ilk uçuşunu yapan bir uçak bu. Şu an isteseler böyle bir uçak yapabilirler mi? Daha kralını bile yaparlar. Ama verim açısından ne kadar istenilen seviyede olacak?

1 adet süpersonik Concorde kaldırmak zamanında 6 adet Boeing 747 jumbojet kaldırmak ile aynı maliyete denk geliyordu. Havacılıkta milyar dolarlar döner ama kuruşların bile hesabı yapılır, bir uçak ne kadar az para harcatırsa (bakım masrafları, yakıt masrafları, işletme masrafları vs.) o kadar iyi bir uçaktır.

Son düzenleme:
Doğrudur, fakat koskoca 50 senede bu teknolojiyi katlıyamadılar mı? Uçağın taşıyacağı yükü ve donanımı artırdıkları gibi de hızı da yüksek tutamazlar mıydı?
Uzun menzili olan füzeler ateşliyorlar, İsrail F-35'lerinin Suriye üzerinde yaptıkları operasyonları görüyoruz, uzaktan füzeleri bırakıp hava sahasından çıkıyorlar. Hava savunma bataryaları vurursa vuruyor, vuramazsa hedef imha oluyor. Sanırım hızdan ziyade faydalı yük taşıma kapasitesi ve elektronik harp sistemleri bu zamanda daha önemli. Tabi Fighter Jetler için gereksinimler farklı olabilir, ama günümüzde ne kadar ciddi it dalaşı yaşanıyor ki? Bence biraz da böyle bakmak lazım.

Gerek yoktur belki? Yani o teknolojinin getiri götürü dengesi iyi değildir. Maliyet ne kadar yükselirse vazgeçilme oranı o kadar artar sonuçta.
Dostum gereklilik bir öngörüdür, Ülkeye faydası dokunacaksa her şeyin en iyisi yapılmalıdır. Bu uçaklar saniye hesabıyla hedef yok ediyor. Ayrıca benim en çok kastetmek istediğim şey neden hala daha hızlı uçaklar yapılmadı, yani karada sırf rekor elde etmek için bile çok hızlı araçlar üretiliyor.

Dostum gereklilik bir öngörüdür, Ülkeye faydası dokunacaksa her şeyin en iyisi yapılmalıdır. Bu uçaklar saniye hesabıyla hedef yok ediyor. Ayrıca benim en çok kastetmek istediğim şey neden hala daha hızlı uçaklar yapılmadı, yani karada sırf rekor elde etmek için bile çok hızlı araçlar üretiliyor.
Bak mesajımı düzgün okumuyorsun. Ben de sana diyorum ki bu kadar hıza artık gerek var mı? Kıtalar arası balistik füzelerin atıldığı, görünmezlik özelliği olan uçakların artık rahatça takip edilebildiği bir dünyada SR-71 uçağı sence ne kadar faydalı olabilir? @MrClutchh çeşitli örneklerle çok güzel açıklamış. Karada sence kaç tane çarpışma testi yapılıyordur araçların? 100-1000-10000 kere? Belki de. Peki hava araçları için kaç defa yapılabilir testler? 50 yılda belki bir kez veya hiç. Çünkü maliyet hesabına göre o yapılan 1000 tane kara aracı testi 1 tane hava aracı testine bile yaklaşamaz. Bu yüzden maliyet bu kadar önemli.

Üretilebilir mi? Evet. Uçurulur mu? Evet. Başarılı ve etkin olur mu? Düşük bir ihtimal veya hayır.

Amerika tarafından bakacak olursak Soğuk Savaş bitmiş ve Dünya'nın tek süper gücü olmuştu. Artık böyle casusluk için yapılmış uçaklara pek ihtiyaç kalmamıştı. SR-71 zaten zamanının çok üstünde olan teknolojileri barındırıyordu ve bunun dezavantajı olarak da sorunlar yaratabiliyordu ve kullanım maliyetleri de çok yüksek, aynı zamanda artık Sovyetler'in bu uçakları tespit edebilecek uçakları da var (Mig-25) olaylar böyle olunca bu uçaklar 1995 tarihinde emekli edildiler. Küresel olarak bakacak olursak daha yüksek hızlı uçakların, daha yüksek irtifaya çıkan uçakların yapılması pek de mantıklı bir strateji olmayacaktır. Çünkü çok maliyetliler ve standart bir ülke bu uçaklara benzer uçaklar geliştirmeye çalışırsa bunun AR-GE süreci olucak, çok karışık mekanizmaları olduğundan bu süreçteki belirlenen bütçe aşımları, ekonominin bunun kaldırıp kaldıramayacağı, 0'dan Üretim tesisleri kurulacak, seri üretim süreci... Bunların hepsi bir şekilde atlatıldı diyelim. Bu uçağı operasyonel halde tutmak bile başlı başına bir hata, o ülkenin ekonomisine çok büyük zararlar verecektir. Bunlar ana amacı casusluk, şu anlık herhangi bir ülkenin böyle bir casusluk uçağını yapmak için böyle dev projelere geliştirme ihtiyacı yok.

SR-71 örneğini vermişsin. Onun hakkında da konuşalım.

SR-71 zamanı için gerçekten ''adamlar yapmış'' dedirtecek cinsten. ABD Hava Kuvvetleri bunu uzun yıllar kullandı, hatta NASA bile kullandı. Daha sonra 1990'ların başlamasıyla birlikte uçağın maliyeti ve teknik özelliklerinin yetersiz kalması kısmında ortak karar alıp emekli etmeye karar vermişler.

Uçak hızlı, dünyanın en hızlısı. Gövdesinde kullanılan titanyum malzemesi Ruslar'dan alınma ama üretilen uçak Ruslar'dan istihbarat topluyor :) Hızlı ama topladığı istihbaratı işin başındakiler yeterli bulmuyor. E sen bu uçağı kaldırıp milyon dolarları heba edeceksen yüksek bir verim beklersin. O verimi veremezse de doğal olarak dünyanın en hızlı uçağı olması sana bir avantaj sağlamaz.

ABD bu konularda radikaldir ve bu onlara her zaman kazandırmıştır. Yani bizim uçağımız böyle hızlı, şöyle hızlı demez. Etraflıca ve mantıklı düşünür, işlevli değilse atar bir kenara. Havacılıkta olması gereken de budur zaten. Bu sebeple havacılıkta en gelişmiş ülkelerden biri şu anda.

Amerika tarafından bakacak olursak Soğuk Savaş bitmiş ve Dünya'nın tek süper gücü olmuştu. Artık böyle casusluk için yapılmış uçaklara pek ihtiyaç kalmamıştı. SR-71 zaten zamanının çok üstünde olan teknolojileri barındırıyordu ve bunun dezavantajı olarak da sorunlar yaratabiliyordu ve kullanım maliyetleri de çok yüksek, aynı zamanda artık Sovyetler'in bu uçakları tespit edebilecek uçakları da var (Mig-25) olaylar böyle olunca bu uçaklar 1995 tarihinde emekli edildiler. Küresel olarak bakacak olursak daha yüksek hızlı uçakların, daha yüksek irtifaya çıkan uçakların yapılması pek de mantıklı bir strateji olmayacaktır. Çünkü çok maliyetliler ve standart bir ülke bu uçaklara benzer uçaklar geliştirmeye çalışırsa bunun AR-GE süreci olucak, çok karışık mekanizmaları olduğundan bu süreçteki belirlenen bütçe aşımları, ekonominin bunun kaldırıp kaldıramayacağı, 0'dan Üretim tesisleri kurulacak, seri üretim süreci... Bunların hepsi bir şekilde atlatıldı diyelim. Bu uçağı operasyonel halde tutmak bile başlı başına bir hatai o ülkenin ekonomisine çok büyük zararlar verecektir. Bunlar ana amacı casusluk, şu anlık herhangi bir ülkenin böyle bir casusluk uçağını yapmak için böyle dev projelere geliştirme ihtiyacı yok.
Gerçekleri söylemek gerekirse hocam verdiğiniz bilgiler doğru, fakat ben ülkeler bazında gizlenilen çoğu şey üzerinden açtım bu konuyu, piyasada bulunan çoğu lider markaların tek bir sahibi var, bu sahiplerin eli çok uzun ve çok nitelikli çalışmaları var. Özellikle bu devirde zenginlerin hava seyehatlerini arşa çıkarmak için en hızlı ve en kaliteli uçakları tercih ediyorlar. Yani en azından satılığa çıkarılmasa bile bir gözdağı üretimi bile yapılabilirdi, işte ürettik fakat seri üretime fazla satılmayacağı için koymadık. Sonuçta şuan her ne kadar gereksiz desek bile üretilmesi lazım. Belki de 2023'de Borla çalışan süper sonik uçaklarımız olacak? 🤣 Belki de bahsettiğim teknoloji 3-4 yıla kadar denetimli gecikmelerden dolayı piyasaya sülürebilir? Kimse bunun aksini kanıtlıyamaz bence, çünkü BOR söz konusu.

Hayır. F-22'ye göre çok çok hızlı bir uçak. SR-71'e hız olarak en yakın uçak Mig-25'dir. SR-71'e karşı üretilmiş bir uçaktır zaten kendisi.

Normalde bu uçağın güncellenmemiş hali en yüksek hızda 2.100 km/sa idi. Sonra ki güncellemelerden sonra km/sa hıza çıkarıldı... Ama bence en iyi uçak F-22 Raptor...

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı