Dünyanın en hızlı uçağı lockheed SR-71 blackbird

F22 de 5. neslin en iyilerinden. Ama onun da işletme maliyetleri çok yüksek. Uçağı 1 saat havada tutuyorlar, neredeyse 1 hafta bakıma alınıp milyon dolarlık bakım yapıyorlar. Türkiye gibi ülkeler böyle uçakları kaldıramaz, istesek de alamayız. Satmıyorlar :)

Bence max hiz o kadar da onemli degil cogu amac icin. Savas ucagi ise manevra kabiliyeti, radara yakalanmama ya da daha iyi radar teknolojisine sahip olmak %20 daha hizli ucmaktan avantajli olabilir.

Yolcu ucaklarinda zaten bildigim kadariyla guvenlik ve yakit optimizasyonu sebebiyle supersonic ucaklar artik kullanilmiyor.

Yine hepsinin aksine, nispeten cok daha yavas ucan ama yuksek miktarda kargo tasiyan ucaklar da var.

Bugun siz de araba aliyor olsaniz muhtemelen max hizina degil 0-100 hizlanmasina ya da yakit tuketimine, konforuna vs bakarsiniz. Bence ucaklarda da ayni mantik var.

Bu arada bilmeden konusuyorum, tahmin yalnizca : )

Niye satsın ki, belki de dünyanın en iyi fighter uçağı :D Ana vatan savunması olursa diye saklıyorlar herhalde :p
Böyle bir uçağı ben de yapsam ben de satmazdım. O konuda haklılar. Her ne kadar şu an yatsalar da, elbet bir gün diyorlar herhalde Amerikalılar :)

Böyle bir uçağı ben de yapsam ben de satmazdım. O konuda haklılar. Her ne kadar şu an yatsalar da, elbet bir gün diyorlar herhalde Amerikalılar :)
693 milyar savunma bütçesi olunca tabi satıp para kazanma gereksinimi de duymuyorlar :p
Seversin sevmezsin ama saygı duymak gerekiyor, ayrıca kendimizi de sorgulamalıyız. Zamanında bir şeylerden vazgeçmesek belki de kendi uçaklarımızı yıllardır üretiyor olacaktık, umarım MMU projesi yerli motorumuzla birlikte tamamlanır. Ayrıca en sevdiğim uçak C-130'un silahlı olanı AC-130, sizinkiler ne? :)

@Jira şu A400M'leri modifiye edip gunship yapamaz mıyız :p
Bence A400M'ler kargo olarak kalmaya devam etsin. Dünyanın yükünü sirtliyorlar, bir de bombalama kaldıramazlar, onların da canı var :D

Hayır bence manasız kalmadı, uçak yapıyorsan önceliğin hızlı ve çevik olmasıdır. Gönderilen konuma daha hızlı ulaşıp etkisiz hale getirmek çok önemli bir husus. Ayrıca sadece savaş yönünden değil genel itibari ile sadece firmaların birbirlerine olan rekabetinden dolayı da daha hızlı uçak üretilebilirdi bu zamana kadar.
Evet günümüzde o hızlara ve irtifaya ulaşmak mantıksız çünkü zamanında Amerika'nın böyle bir yol izlemesinin sebebi Rus radarlarına yakalanmadan ve Rus hava savunma füzelerinden daha hızlı giderek vurulmasını ve görülmesini engellemekti şimdi ise hem radar sistemleri hemde hava savunma füzeleri değiştiği için stealth teknolojisi kullanılıyor. Keşif içinde uydular daha mantıklı.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı