Düşük sistemler için işletim sistemi önerileri

Tekin Alakuş

Megapat
Katılım
18 Aralık 2016
Mesajlar
5.543
Makaleler
3
Çözümler
65
Yer
Gaziantep
Öncelikle şunu söyleyeyim, bu benim ilk rehber tarzı konum, lütfen kusurlarımı hoş görün. Bu rehberde düşük sisteme sahip bilgisayarlara kurabileceğiniz işletim sistemi önerileri yapacağım. Hem Windows hem de Linux dağıtımlarına yer verdim. Eski bir sisteminiz varsa ve klasik Windows 7'den sıkıldıysanız, bu rehbere bakabilirsiniz. Haydi başlayalım:

1- Windows 8.1: Düşük kaynak tüketimi ve Windows 10'daki gereksiz uygulamaları ve servisleri içermemesi en büyük tercih edilme sebeplerinden. Kendinden önceki Windows 8'in geliştirilmiş ve daha az sorunlu hali diyebiliriz. Özellikle metro arayüzü çok hoşuma gidiyor. HDD'li sistemlerde hayat kurtarıyor diyebilirim. Desteği 2023'e kadar da devam edecek. Desteği kesildiğinden dolayı Windows 7 kullanmak istemeyenlere güzel bir alternatiftir kendisi.



2- NT Lite düzenlenmiş Windows 10: Windows 10'dan vazgeçemeyenlere ve sadece Windows 10 destekli uygulamalar kullanlar için güzel bir seçenek. Normal Microsoft üzerinden indirilen Windows 10'dan farkı, gereksiz hizmetlerden ve diğer şeylerden arındırılmış hafif bir versiyon olması. Windows 8.1 gibi sistem kaynakları daha az kullanır ve de diskte daha az yer kaplar. Yine SSD bulunmayan sistemlerde akıcı çalıştığını söyleyebilirim. İster NT Lite ile kendiniz düzenleyin, ister buradan hazır olarak indirin:



3- Linux Mint: GNU/Linux ailesine bağlı dağıtımdır. Windows'dan farklı olması gözünüzü korkutmasın, hakim olması kolay bir dağıtım, zaten pencere başlıkları, görev çubuğu, başlat menüsü Windows'u aratmıyor. 10-15 yıllık sistemlere bile kuruluyor ve gayet de güzel çalışıyor. Xfce cinnamon ve Mate olarak üç masaüstü ortamı bulunuyor, Xfce masaüstü ortamı düşük sistemler için daha uygundu sanırsam. Windows'dan sıkılan ve gözü farklı bir şeyler arayanlar için iyi bir seçim. Ayrıca verilenizi çalıp satmaz. Kişiselleştirme seçeneği o kadar fazla ki! Aşağıdaki bağlantıdan ISO dosyasını indirebilirsiniz:


  • 1GB RAM (2 GB önerilir).
  • 15GB of disk alanı (20GB önerilir).
  • 1024×768 çözünürlük.


4- Zorin OS Lite: Ubuntu tabanlı bir dağıtımdır. Hafif dağıtım deyince aklıma ilk gelen dağıtımlar arasında. Sade, hafif ve tatlı bir dağıtımdır kendisi. Son günlerde benim de kurmayı düşündüğüm başarılı bir dağıtım. Bence görüntü olarak Windows'dan katbekat daha güzel. Aşağıya indirme linkini bıraktım:

  • 512 MB RAM
  • 8 GB disk alanı.
  • 640x480 çözünürlük.


5- Kubuntu: Bu rehberde yer alan son önerim. Fazla söyleyecek bir şey bulamadım, yukarıdaki dağıtımlar için yazdığım şeyler bunda da geçerli. İndirme bağlantısını aşağıda bulabilirsiniz:

  • 512 MB RAM
  • 8 GB disk alanı.
  • 1024x768 çözünürlük
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı