E4600'da GTX 750Tİ İncelemesi

Merhabalar,
Uzun süredir emektara ekran kartı aradıktan sonra en uygununun 750Ti olduğuna karar verip aldım. Kart dün elime geçti ve biraz oyun oynama imkanı buldum. Bunları size ilerleyen zamanlarda detaylıca yazacağım.

Sistem özelliklerim
İntel Core Duo E4600 2.4 gHz İşlemci
945GCM-S2L Gigabyte Anakart
2 GB Kingston RAM 667 mHz
350 W PSU (12V kanalından 264 W veriyor.)
Monitörüm 1600x900 çözünürlüğünde.

Şimdi gelelim kutu içeriğine ve fotoğraflara,


20140627_184209.jpg

20140627_184227.jpg
20140627_184405.jpg
20140627_184517.jpg
20140627_190255.jpg


Fotoğraflar siteye yüklenebilsin diye 2.4 MP'ye düşürülüp çekilmiştir.

Gelelim sorunlara. Şu küçücük kart bile bir hayli büyükmüş onu anladım. Kasanıza çok dikkat edin efendim. Şunu takmak için 2 saat uğraştım, ter içinde kaldım. Standart da olsa parçalar sorun çıkabiliyor.
İkinci olarak sürücü kurarken kendiniz özel kurulumu seçip temiz kurulum yapmayın. Ben eski karttan sonra temizinden kurayım dedim böyle bir saçmalık yaptım ve ekrana görüntü gelmedi. Siz de eğer alırsanız önerilen sürücü kurulumunu yapın.

Peki oyunlarda nasıl?
  • Bilgisayarım bir hayli eski olduğundan oyunların yanında herhangi bir programı zor açıyorum. Bu nedenle Fraps kullanamadım şimdilik. Dün 3-4 saat oyun oynadım. Birkaç problemim var. LoL'ü 1600x900 çözünürlükte her şey en üst seviyede açtım. Bu halde 60 FPS verdi. V-Sync kapattım yine 60 FPS aldım. Biraz oynadıktan sonra baktım ki FPS çok fazla dalgalanıyor. Örneğin takım savaşlarında 25'e kadar düştüğü oldu. İlginçtir ki o kasma hissini yaşamadım. Eski kartımla sabit 25 FPS'de oynayan biri olarak kasmanın ne olduğunu biliyorum.
Ek olarak ben eskiden her şey en alt seviyede 1024x768 çözünürlükte oynardım. Benim oynadığım LoL değilmiş. Görmediğim ayrıntıları gördüm. Takım savaşında ilk defa ne olup bittiğini görebildim. Çok hoşuma gitti açıkçası. :)
  • BF3 konusu çok tuhaf. Experience'dan oyunu optimize ettim ve bana önerdiği ayarlar medium-high karışımıydı. Ben de oyunun hikaye kısmını oynadım yaklaşık 2-3 saat. İlk önce önerilen ayarlarda denedim. (Bilgisayar çok eski olduğundan oyun ile birlikte program açmak bilgisayarı çok zorluyor nedendir anlamadım. Bu yüzden Fraps'ı dün kullanma fırsatım olmadı. Bu akşam kullanıp FPS değerlerini yazarım.) Önerilen ayarlarda oyun akıcıydı. Görüntüye bakarak tahmini 50 FPS veriyordur. 10-15 dakika bu ayarda oynadım. Sonra bakalım her şeyi kökleyince ne olacak deyip her şeyi ultraya aldım. Kasmasını bekliyordum açıkçası ama değişen hiçbir şey olmadı. Yine akıcı bir şekilde oynandı.
  • Ve 2 oyunda yaşadığım ortak sorun. Aşırı FPS dalgalanması. FPS 20 iken bir anda 80 olabiliyor. Bunun neden olduğunu anlayabilmiş değilim. Şu an çok rahatsız etmiyor ancak ilerleyen günlerde çare aramaya başlayacağım.
Bu kadar oyun oynadık ettik. 4 saat çok yoğun oyun oynadım. Odamın kapısı da kapalı idi ve oda cehenneme dönmüştü açıkçası. Aklıma bir anda "Ya şu MSI'ın çift fanlı modelini mi alsaydım, eminim şu an bu kart kavruluyordur." gibi bir düşünce geldi ve oyundayken Aida64'ü açıp sıcaklıklara baktım şok oldum! İşlemci 56 derece (Darboğaz olduğunu sanmıyorum eski kartla da bu değerlerde idi.) 750Ti ise 35 derece.:eek: Fan da %30'da idi. Boşta bu değerler işlemci 36-38, kart 28-30. Hep demişlerdi bu kart ısınmıyor diye hakkaten öyleymiş. Bu nedenle fazladan 50 TL verip çift fanlı modelleri almanızı önermem. Pek bir artısı olmayacaktır.

Şimdi toparlayalım. Ben bu kartı neden aldım? Zaten üniversiteye gideceğim bari 2 aylığına oyun oynayayım diye aldım. İstediğim performansı verdi mi? Evet verdi. Şu an için gerçekten yüzümü güldürdü. Eski sistemimde BF3'ü ayarları kökleyerek oynamak beni şaşırttı doğrusu. Şu an için tek sıkıntı FPS dalgalanması ki onun da işlemcinin ısınmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü odamın camını açtığımda FPS daha düzgün hale gelmişti.

İlerleyen zamanlarda ne olur ne gider bilemem, bir sorununu görürsem sizinle paylaşırım.
Eski sisteminiz var ise düşünmeden 750Ti alabilirsiniz. Şiddetle öneriyorum.
 
O kadar kullandık ettik başımız dertten kurtulmadı. Ya benim bilgisayarda sorun var ya da bu sisteme bu kart olmadı. Kartı taktığımdan beri sistem dengesizleşti. Windows 8.1 kuracağım. Bakalım onda da böyle yapacak mı? Sorunları başka bir konuda yazıp size ileteceğim.
 
Acaba sorun psu damı diye soramadan edemiyorum. Her ne kadar çok az güç tüketek bir kart olsa da, sorun psu da da olabilir. Oyunlarda bir sorun yok mu ? Fps testi yaparsan sağlıklı olur.
 
Sistem bir türlü düzelmediğinden kart geri iade edilmiştir. Ancak kart böyle bir bilgisayarda bile BF3'ü ayarları kökleyerek oynatmıştır. Kartı almak istiyorsanız aklınızda şüpheleriniz var ise olmasın, gayet canavar bir kart.
 
sistem şuan eski kartla çalışıyor mu ? psu mu yetmedi acaba gerçi gayet düşük tüketimli kart ama
+ olarak kart çalışıyor mu başka bir sistemde denediniz mi onu ?
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı