Çözüldü E8400 + Foxconn G31MXP'e nasıl overclock yapılabilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

403052

Megapat
Katılım
21 Aralık 2020
Mesajlar
7.680
Makaleler
15
Çözümler
128
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
-
Ana sistem: Ryzen 5 5600, MSI GT 1030 GDDR5, 8 GB DDR4 RAM, MSI B550M PRO-VDH WIFI, 480 GB KIOXIA SATA SSD, MSI A750GL 750W, MSI M100R

İkinci sistem: i3 540, ASUS HD 5450 1 GB, 4+4 8 GB DDR3 RAM, ASUS P7H55M-LX , 256 GB Patriot SSD, Frisby Low Profile ofis kasası + 300W FOEM PSU

Üçüncü sistem: Pentium E6500, G41 Onboard GPU, 4+4 8 GB DDR3 RAM, ECS G41T-M7, 250 GB HDD, Frisby Low Profile ofis kasası + 300W FOEM PSU
-
Cinsiyet
Erkek
Anakart
Foxconn G31MXP
İşlemci
Intel Core 2 Duo E8400
Intel Core 2 Duo E8400 işlemcim var. 2.79 GHz'i geçmiyor hızı. Fakat üstünde 3.0 GHz yazıyor. Bir konumda bir yazılım ile hızını aşırmama yardım etmeye çalışmıştı birisi fakat işe yaramamıştı. Nasıl bu işlemciyi overclock ile 3.0 GHz'in üstüne çıkarabilirim? Anakartım Foxconn G31MXP.
 
Çözüm
Ekran görüntüsü 2022-05-31 215436.png


Hocam öncelikle DRAM Configuration kısmından en baştaki ayarı Manuel'e getirip "System Memory Speed" ayarı açıldığında en düşük frekansa getirin. Ardından ayarları kaydedip çıkın.

Ekran görüntüsü 2022-05-31 214948.png


CPU Configuration kısmında da artı ile işaretlediklerimi açın, çarpı ile işaretlediğimi kapatın.

Ekran görüntüsü 2022-05-31 214705.png


Şimdi öncelikle en üstteki ayarı kapatın açıksa, ardından bir aşağısındaki ayarı manuel yapın. Spread Spectrum'u kapatın. CPU Multiplier Adjust'ı en yüksek sayıya getirin. En son olarak da CPU Clock'u 340 yapın kaydedip çıkın. Normalde hiçbir voltajı ellemeden 3.60GHz'e getirebilmeniz lazım E8400'ü, anakartın kendisi ayarlaması lazım voltajı, CPU-Z'den kontrol edebilirsiniz sistem açılırsa.
Hocam oldu mu? Direk çözüldü işaretlemişsiniz de :) Olup olmadığına baksaydınız ilk önce ya :)
@403052
Teşekkür ederim. Hallettiğim zaman son durumu paylaşacağım.
 
Okul vb. derken denemeye fırsatım olmadı. Bu akşam denemeye çalışacağım.
Yapabildiniz mi hocam?
Tekrardan merhaba hocam, anlatılandan pek bir şey anlayamadım. Uğraştım yapamadım. Tekrardan yapılması gerekenleri sıralı bir şekilde anlatma imkanınız var mıdır?
@SIRINDOSCARF Hocam siz de anlarsınız diye düşünüyorum. Sizin de yardımlarınızı beklerim :)
 
Son düzenleme:
Tekrardan merhaba hocam, anlatılandan pek bir şey anlayamadım. Uğraştım yapamadım. Tekrardan yapılması gerekenleri sıralı bir şekilde anlatma imkanınız var mıdır?
Yani hocam olabildiğince sıralı anlatmışım zaten :) Önce RAM frekansını kısın, ardından artı ve eksi ile işaretlediğim ayarları açık ve kapalı hale getirin. Son olarak da OC yapacağımız Fox 1600 Support ayarı adı altındaki "333MHz"i yavaş yavaş artırın.

Eki Görüntüle 1254117

OC için önce Fox Central Control Unit'ten işaretlediğim yere girin.

Eki Görüntüle 1254213

Fox İntelligent Stepping ayarını manuel yapın ve hemen altında yazan 333MHz'i yavaş yavaş artırın. Spread Spectrum'u kapatın ve çarpanları da ya Auto'ya ya da en yüksek sayıya alın.

Eki Görüntüle 1254214

CPU Configuration kısmında da artı ile işaretlediklerimi açın, eksi ile işaretlediklerimi kapatın.

Bu arada geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. Bunu bilgisayardan yazmam gerekti ve bilgisayar da nedenini bulamadığım şekilde sürekli kapatıyordu kendini.

O zaman attığım son resimden başlayın işe, bu arada bulabilirseniz RAM frekanslarını da olabildiğince kısın ki RAM'den dolayı sınırlandırma yemeyelim.


DRAM Configuration'da olabilir dediğim ayar.

Tamam ilk olarak DRAM frekanslarını (yani RAM'in çalışma hızını) düşürün, DRAM Configuration'da olabilir o ayar. Ardından CPU Configuration'daki ayarları artı (+) ve eksi (-) şeklinde işaretledim; artı işaretli olanları açın, eksi işaretli olanları da kapatın. Bu ayarları kaydedip çıkabilirsiniz, sorun olmaz. Şimdi asıl hız aşırtmayı yapacağımız yer, Fox İntelligent Stepping adı altında bulunan ayarlar... Fox 1600 CPU Support ayarını da açın, altındaki Fox İntelligent Stepping adlı ayarı da açıp altındaki 333MHz yazan yere erişim sağlayın. 333MHz dediğimiz şey kuzey köprüsünün iç saat frekansıdır, bu 333MHz'i 4 ile çarptığımız zaman bize işlemcimizin FSB değerini verir. Örneğin sizin işlemciniz, E8400. 1333MHz FSB değerine sahip, bu sayıyı 4'e bölersek kuzey köprüsünün iç saatini verir bize, yani 333MHz. Biz de tam bu iç saate hız aşırtma yapacağız. İşlemcinin çarpan sayısı da burada devreye giriyor, 333'ü 9 ile çarpınca bize E8400'ün çalışma frekansını verir, yani 3.0GHz'i. (E8400'ün çarpan sayısı 9 olduğundan 333MHz, 9 ile çarpılır ve işlemcinin çalışma frekansı bulunur.) Biz bu sayıyı diyelim ki 400 yapmayı başardık. Bu halde 400*9 işleminin sonucunda 3.60GHz'i elde ederiz. Her şey kabaca bu şekilde. RAM frekanslarını da kısmamızın amacı da sonuç olarak kendi değerlerinin üzerine çıkacağımızdan bizi hız aşırtma konusunda sınırlamasın diye anakartın izin verdiği en düşük seviyeye getiriyoruz.
 
Okul vb. derken denemeye fırsatım olmadı. Bu akşam denemeye çalışacağım.

Tekrardan merhaba hocam, anlatılandan pek bir şey anlayamadım. Uğraştım yapamadım. Tekrardan yapılması gerekenleri sıralı bir şekilde anlatma imkanınız var mıdır?
@SIRINDOSCARF hocam siz de anlarsınız diye düşünüyorum. Sizin de yardımlarınızı beklerim :)

Gayet de güzel anlatmış @Yiğitt35 hocam. Ellerinize sağlık.

RAM CL değerleri ayarlandığı sürece uğraşılabilir bir OC sistemi oluyor LGA 775 için. Ama P35 chipset devrede olsaydı güzel olurdu. CPU Z üzerinde G31 devrede gözüküyor. Gerçi P35 var mı? Anakartta onu anlamadım ama anakart orijinali g31.

Bu işlemciye yapılan OC çok yüksek bir değere ulaşmaz onu söyleyeyim. 200 veya 266FSB CPU için OC daha iyi oluyor. Özellikle E5800 güzel OC oluyor. Çarpanından dolayı. Ama önbelleği düşük orası ayrı mesele.

Hocam siz sistemi değiştirmeyecek misiniz?

Eğer değiştireceksiniz i5 11400F sistem ayarlarım size.
 
@SIRINDOSCARF Hocam peki BIOS'un görselleri ile nasıl yapmam gerektiğini anlatabilir misiniz? Çok kafam karıştı. Ayrıca bkz. Anakartın kullanım kılavuzu

Bir süre daha bu sistemi kullanacağım, muhtemelen yaz ortası veya yaz sonu değişecek.
İşim olduğu için çok açıklayamayacağım ama kısaca o şekilde yazan kısımları o değerleri yapacaksın. Ama + - olayını anlamadım bende.
- Olanlar kapatılacak kısımlara +olanlar açılacak kısımlara yazılmış. X işareti ise içine gireceğim yerler.
 
Son düzenleme:
OC için önce Fox Central Control Unit'ten işaretlediğim yere girin.

Ekran görüntüsü 2021-12-28 172903.png
Hocam bu ekrandaki seçenekler nedense kaydolmuyorlar. Kaydedip çıkıyorum, yeniden BIOS'a giriyorum bakıyorum ki seçenekler tekrardan varsayılan haline dönmüşler. Ayrıca ben de Fox 1600 CPU support ve CPU multiplier adjust seçenekleri de yer almıyor. Ne yapmam gerekiyor?
 
BIOS pili bitmiştir belki?

Hocam bu ekrandaki seçenekler nedense kaydolmuyorlar. Kaydedip çıkıyorum, yeniden BIOS'a giriyorum bakıyorum ki seçenekler tekrardan varsayılan haline dönmüşler.

Ayrıca ben de Fox 1600 CPU Support ve CPU multiplier adjust seçenekleri de yer almıyor.

Sizin attığınız kılavuzda bunlar vardı, ayrıca anakart modelinizi de kılavuzu da siz paylaşmıştınız diye hatırlıyorum.

Ne yapmam gerekiyor?

Yani normalde dediğim şekilde yapabilmeniz lazım...
 
BIOS pili bitmiştir belki?
Evet, BIOS pili sorunlu fakat benim bildiğim kadarıyla sistem kapatılmadan veya güç kesilmeden ayarların sıfırlanmaması gerekiyordu. Ayrıca sadece o menüdeki ayarlar sıfırlanıyor. Diğer taraflar ayarladığım gibi duruyor.
Sizin attığınız kılavuzda bunlar vardı, ayrıca anakart modelinizi de kılavuzu da siz paylaşmıştınız diye hatırlıyorum.
Evet, ben paylaşmıştım. Ayrıca yeni fark ettiğim bir detay var. Yaklaşık birkaç hafta oldu bunu fark edeli. Anakartın isminin sonunda "-K" ibaresi varmış. Yani Foxconn G31MXP-K oluyormuş aslında tam adı. Bu pek bir fark yaratır mı?
 

Geri
Yukarı