Edge Chromium'un Internet Explorer'ı Aratmayan Performansı

Konuyu görünce deneyeyim dedim. Aylar önce Beta sürümünü beğenmiş fakat hoşuma gitmemişti. Eski Edge'den sevdiğim o kaydırma hissiyatını buna da eklemişler. Chromium hızını da katınca güzel bir tarayıcı çıkmış ortaya. Sorun sizden kaynaklı olabilir. Stabil çalışıyor şuan için.

O nasıl iş ya? Hem beğeniyorsunuz hem hoşunuza gitmiyor :)

Ana dilin Türkçe iken sıradan geliyor demekte ne bileyim.
Ne bileyim, kendi dilime saygı duysam da okunuş ve aksan bakımından bana sıradan geliyor. Onu demek istemiştim.
Tam okuyun yazdığımı. Aylar önce Beta'sını sevmediğimi fakat yeni yayınlanan kararlı sürümü beğendiğimi ifade ettim.
Ben Beta'yı da beğenmiştim fakat stabil sürüm tam olmuş. Microsoft sonunda mükemmel bir tarayıcı yapmayı başardı. Önce Internet Explorer ile denedi fakat başta tekel olup büyüdü, fakat teknolojisi ve performansı felaketti. Sonra ise Firefox ve Chrome sayesinde öldü. Sonra Microsoft Edge (EdgeHTML tabanlı) ile tekrar denedi fakat bu hiç başarılı olamadı ve performans yine yerlerdeydi. Ayrıca güncel birçok standardı desteklemiyordu.
Sonunda Microsoft Edge Chromium ile başardı diyebilirim. Bakalım, piyasada ne kadar başarılı olacak onu merak ediyorum. Çünkü Microsoft Edge Chromium sadece Windows 10'a özel olarak çıkmak yerine Windows 8.1 ve hatta Windows 7'ye bile çıktı. Windows 7 desteği kesilmesine rağmen Edge Chromium Windows 7'yi destekliyor. Hatta macOS'i bile destekliyor. Hem Mac severler hem de Hackintosh kullananlar yeni Edge'den faydalanabilecek.
Microsoft bugüne kadar hiçbir zaman cross-platform bir tarayıcı çıkarmamıştı fakat artık işlerin öyle olmadığını anladı.
Deneyimim sonucunda Microsoft Edge Chromium, Google Chrome ile aynı performansa sahip. Özellik ve arayüz olarak ise Chrome'dan daha iyi. Özellikle de Scroll animasyonu güzel, Chrome gibi boş değil.
Şu anda tek beklediğim şey Kaspersky'nin Kaspersky Protection uzantısına Microsoft Edge Chromium desteği eklemesi.

Bir sorun var çözümü nedir size sormak istiyorum. Edge'nin Scroll animasyonu çok iyi bildiğiniz gibi ama bende Chrome gibi dümdüz oldu resmen sade şekilde aşağı kaydırıyor bunu nasıl çözerim var mı bilen?

Ne bileyim, kendi dilime saygı duysam da okunuş ve aksan bakımından bana sıradan geliyor. Onu demek istemiştim.

Ben Beta'yı da beğenmiştim fakat stabil sürüm tam olmuş. Microsoft sonunda mükemmel bir tarayıcı yapmayı başardı. Önce Internet Explorer ile denedi fakat başta tekel olup büyüdü, fakat teknolojisi ve performansı felaketti. Sonra ise Firefox ve Chrome sayesinde öldü. Sonra Microsoft Edge (EdgeHTML tabanlı) ile tekrar denedi fakat bu hiç başarılı olamadı ve performans yine yerlerdeydi. Ayrıca güncel birçok standardı desteklemiyordu.
Sonunda Microsoft Edge Chromium ile başardı diyebilirim. Bakalım, piyasada ne kadar başarılı olacak onu merak ediyorum. Çünkü Microsoft Edge Chromium sadece Windows 10'a özel olarak çıkmak yerine Windows 8.1 ve hatta Windows 7'ye bile çıktı. Windows 7 desteği kesilmesine rağmen Edge Chromium Windows 7'yi destekliyor. Hatta macOS'i bile destekliyor. Hem Mac severler hem de Hackintosh kullananlar yeni Edge'den faydalanabilecek.
Microsoft bugüne kadar hiçbir zaman cross-platform bir tarayıcı çıkarmamıştı fakat artık işlerin öyle olmadığını anladı.
Deneyimim sonucunda Microsoft Edge Chromium, Google Chrome ile aynı performansa sahip. Özellik ve arayüz olarak ise Chrome'dan daha iyi. Özellikle de Scroll animasyonu güzel, Chrome gibi boş değil.
Şu anda tek beklediğim şey Kaspersky'nin Kaspersky Protection uzantısına Microsoft Edge Chromium desteği eklemesi.

Tarayıcı Chromium olduğu zaman zaten çok bir fark kalmıyor hocam. Ufak detaylar ise son kullanıcının zevkine göre o tarayıcıyı kullanıp-kullanmama konusunda karara vardırıyor. Mesela Firefox kullanan bir tarafta, Google, Opera, Edge Chromium, Brave gibi tarayıcıları kullananlar bir tarafta yer alır. Dediğiniz gibi Microsoft güzel iş çıkarmış. Bir de Windows 10 standart kurulumda eski Edge geliyor onun yerine bunu gömseler kullanıcı kitlesi daha da artacak. Açıkçası piyasada Google Chrome gibi bir dev var iken çoğu insan "Edge Chromium indir" diye aratacağını zannetmiyorum.

Düşük sistem kaynağı tüketen ve kaliteli reklam engelleme uzantısı arayanlar. Nano adblocker ve Defender ikilisi, Chromium edge uzantı sayfasında bulunuyor. Kurmanızı tavsiye ederim.
Microsoft Edge - Nano Adblocker
Microsoft Edge - Nano Defender

Ek olarak Canary sürümünü yükleyerek, gelecek özellikleri önceden test edebilirsiniz.
Koleksiyon oluşturma, yeni sekme sayfasın da hava durumu ve yer imlerindeki klasörlerin renginin daha belirgin olması gibi değişiklikler var. Hava durumunu MSN Haber üzerinden alıyor.
Screenshot_12.png
@Berkay İçöz İleri de Windows 10 güncellemeleri ile, varsayılan Edge değiştirecekler. Zaten şimdi yükleyenler, eski Edge yerine yüklendiğini fark edecektir.

@231981 Büyük ihtimalle kaydırma ayarı, ''Smooth scrolling'' olarak geçiyor. Bu ayarı kapatmış olabilir misin? Ayrıca bu ayarı Chromium tüm tarayıcılar sunuyor.

Screenshot_13.png

Son düzenleme:
İleride direk Windows 10 güncellemeleri, varsayılan tarayıcıyı Edge olarak değiştirecektir. Zaten şimdi yükleyenler, eski Edge yerine yüklendiğini fark edecektir.
Aynen haklısın. Yüklediğim gibi EdgeHTML tabanlı Edge silindi. Tamamen Chromium tabanlı Edge geldi. Hatta "Varsayılan programı seç" kısmında bile eski Edge yerine yeni Edge önerilen tarayıcı olarak görünüyor:
sonundaedgegecerlimini.png

Bana göre en büyük sorun, Microsoft hesap yönetim sistemi.

Toplanan verilerin geçmişini halen kapatamıyoruz. Atıyorum Bing geliştirmek istiyorlar, bing ile aranan her şeyin kaydı sayfalar da tutuluyor. Sayfaya girip, sonuçları kendi elinizle temizlemeniz gerekiyor. Bunları Google gibi tamamen kapatma gibi bir şey yok. Tabi Google bunları kapatsa bile, halen veri topluyor. Buna pek itirazım yok. Ama ben kendi hesabımın ayarlarında, arama geçmişimin vb. görünmesini istemiyorum.
Tarayıcının eşitlediği veriler için, halen sıfırlama ayarı yok. Mesela 3-5 tane yer imlerini sildiniz. Sonra yeni yer imleri eklediniz. Sisteme temiz kurulum yaptıktan sonra, Chromium Edge açtınız. Yeni eklediğiniz ve sildiğiniz yer imleri birbirine giriyor. Windows 10 eşitleme sistemi için bile, sıfırlama ayarı sunmuyorlar.

Screenshot_14.png

Bu sorunu çözerlerse, Google baya pay alacaktır.

Düşük sistem kaynağı tüketen ve kaliteli reklam engelleme uzantısı arayanlar. Nano adblocker ve Defender ikilisi, Chromium edge uzantı sayfasında bulunuyor. Kurmanızı tavsiye ederim.
Microsoft Edge - Nano Adblocker
Microsoft Edge - Nano Defender

Ek olarak Canary sürümünü yükleyerek, gelecek özellikleri önceden test edebilirsiniz.
Koleksiyon oluşturma, yeni sekme sayfasın da hava durumu ve yer imlerindeki klasörlerin renginin daha belirgin olması gibi değişiklikler var. Hava durumunu MSN Haber üzerinden alıyor.
@Berkay İçöz İleri de Windows 10 güncellemeleri ile, varsayılan Edge değiştirecekler. Zaten şimdi yükleyenler, eski Edge yerine yüklendiğini fark edecektir.

@231981 Büyük ihtimalle kaydırma ayarı, ''Smooth scrolling'' olarak geçiyor. Bu ayarı kapatmış olabilir misin? Ayrıca bu ayarı Chromium tüm tarayıcılar sunuyor.

Eki Görüntüle 488044

Bence uBlock Origin daha iyi reklam engelleme konusunda. Bu arada son sürüm Windows 10 kullandım hala geçmiyor normal Edge'nin yerine.

Sorun Edge'de falan değil, sisteminde. Uzun süre Edge Beta kullanıp bugün de stabil Edge'e geçmiş biri olarak hiç sorun yaşamadım.
Sisteminizde HDD mi var yoksa SSD mi?

SSD kullanıyorum, sistemimden kaynaklı takılma söz konusu değil. Resimde görüldüğü üzere 3 tane beta ve nightly sürüm tarayıcı kullanıyorum ve bu 3 tarayıcıdan hiçbiri sorun çıkarmıyor. Edge Chromium stabil sürümü daha ilk indirme işleminde sorun çıkardı bu açık ve net. Belki anlık belki başkaları da yaşamıştır muhakkak. Buradaki bir kaç üyede sorun çıkmadı diye sorunsuz tarayıcı olduğunu göstermiyor. Sorunlu tarayıcı olduğunu da iddia etmiyorum elbette, çok az kullandım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı