Eğitim sistemi neden çok kötü?

• Konuyu başlatan buno
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 36
  • Görüntüleme 1.562
@Teknocuk Dostum bak olay şu. Bu ülkede herkes hukukçu, yazılımcı ve doktor olmak zorunda da değil olmamalı da. Her ülkenin belki bir meslek için belli bir ihtiyacı vardır. Ama bugün sahne sanatları, güzel sanatlar okuyanlar değer görmüyorsa; tarih, fizik, biyoloji, kimya, felsefe, sosyoloji okuyup da öğretmen olup atanmayı beklemekten başka çaresi kalmıyorsa evet sistem re-za-let-tir.

Her sene 2 milyon kişi Yks'ye giriyor, olan ancak ilk 50 bine oluyor. Peki 1 milyon 950 bin kişiyi onun ehli olacağı yere yönlendiren sistem nerede? Her şey o 50 bin kişi içinse orası devlet midir? Peki o 50 bin kişi ne yaptı da tıp kazandı? Oturup ezber yaparak. Peki neden okuduğumuzu anlamıyoruz? Çünkü ezber yapıyoruz. Neden ezber yapıyoruz? Ben 40 kişilik sınıflarda ilk ve ortaokulu okudum. Öğretmen kimse ile mücadele edemiyor bu vaziyette. Bak ben orada dedim, ömrümde labaratuvar görmedim okulda. Bize kitap okuturken ezberlettiler hiç kitap okumak zevkli midir, nasıldır bunu öğretmediler. Öğretmezler, çünkü bu müfredatın çocukların sınavdan sonra unutacağı şeyleri öğretmenlere dayatmak gibi bir huyu var.

"Otur ezberle, robot ol tıp kazanırsın. Benim ne arkadaşlarım var." Tamam kanka. Tamam.

Direkt video ile özetleyeyim.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ne anlatıyorsun birader.

Kendisine göre Türkiye'de eşit eğitim, adaletli eğitim ve alt yapının güzel olduğunu sanıyor. Özel okullardan habersiz kendisi.

@Durmazzali47 Güzel kardeşim kimse sana otur ezberle demiyor. Napacaksın, türev integralde her soru türünü mü ezberleyeceksin? Çalışmaya o kadar uzaksın ki çalışmanın ana konusunun ezber olduğunu zannediyorsun.

Sen ne bekliyordun ki? Dünyada güzel sanatlar okuyan her kişi tiyatro oyuncusu mu oluyor sanıyorsun da? Ya da dandirik bir üniversitede alan bölümü okuyup tek amacı öğretmen olmak olan biri o okula kaç sıralamayla girmiştir sence? Bu ülke insanı kitap okumuyor be güzel kardeşim sen niye okula suç buluyorsun ki bu konuda? Okuduğunu anlamadıktan sonra istediği kadae okusun neyi okuyorsa.

Sistem bu haldeyse suçlusu sistemin içindeki insanlar. O kadar laf ediyorsun basit yazım kurallarını bile öğrenememişsin. Laboratuvar o be güzel kardeşim benim. Kendi başarısızlığınızı sisteme yüklüyorsunuz siz sadece. Sorumluluk almaktan kaçıyorsunuz.

@Durmazzali47 güzel kardeşim kimse sana otur ezberle demiyor. Napacaksın, türev integralde her soru türünü mü ezberleyeceksin? Çalışmaya o kadar uzaksın ki çalışmanın ana konusunun ezber olduğunu zannediyorsun.

Sen ne bekliyordun ki? Dünyada güzel sanatlar okuyan her kişi tiyatro oyuncusu mu oluyor sanıyorsun da? Ya da dandik bir üniversitede alan bölümü okuyup tek amacı öğretmen olmak olan biri o okula kaç sıralamayla girmiştir sence? Bu ülke insanı kitap okumuyor be güzel kardeşim sen niye okula suç buluyorsun ki bu konuda? Okuduğunu anlamadıktan sonra istediği kadae okusun neyi okuyorsa.

Sistem bu haldeyse suçlusu sistemin içindeki insanlar. O kadar laf ediyorsun basit yazım kurallarını bile öğrenememişsin. Laboratuvar o be güzel kardeşim benim. Kendi başarısızlığınızı sisteme yüklüyorsunuz siz sadece. Sorumluluk almaktan kaçıyorsunuz.

Biz sistemin eşitsizliğini eleştiriyoruz, bize verdikleri imkanı eleştiriyoruz, yazılı sınav saçmalığından bahsediyoruz.

Biz sistemin eşitsizliğini eleştiriyoruz, bize verdikleri imkanı eleştiriyoruz, yazılı sınav saçmalığından bahsediyoruz.
Ben zaten sistem mükemmel demesim hiçbir mesajımda. Dediğim şu, eşitsizlik var ancak bu eşitsizliği çalışan herkes aşabilir. Sistem zeka değil çalışma ölçüyor çünkü. Burada da zeka bir eşitsizlik yaratıyor çünkü zeki olan daha kolay anlıyor, daha kısa sürede aynı soruyu çözüyor. Mutlak eşitlik asla sağlayamazsın zaten.

Sımavı fullesin demedim zaten. Okuduğunu anlama becerisi ve problem çözme becerisi yok insanlarda. Oecd ülkeleri arasında da en düşük problem çözme ve okıduğunu anlama oranına sahibiz. Ha bu eğitim siateminden midir bilemem ancak benim dediğim asıl meswle kişinin başarısızlığını sisteme atması. Sistem bir kere çalışan herkesin yapabileceği bir noktada. Kötü liseye gidip laf edeceğine otur çalış.

Benim akademik başarım muhtemelen forumdaki çoğu kişiden çok daha iyidir ben başarısız kişiler için söyledim bunu.

@Teknocuk Mobilden hızlı hızlı yazıyorum ve incelememe göre ahım şahım bir yazım hatam da yok. Konuyu böyle saçma yerlere çekip seviye düşürürseniz, karşı taraf sizin aciz olduğunuzu hissetmeye başlar. Yapmayın. "Dünyada herkesin güzel sanatlar okuyup tiyatrocu olduğunu mu sanıyorsun da?" Soru işareti kullandığına göre Karadeniz Ağzını kullanıyorsun sanırım. Yani buradan vurmak saçmadır, önce bunu anlamanı rica ediyorum.

Konuya dönersek, "Bu ülkedeki insanlar kitap okumuyor kardeşim!" Allah Allah ya. Kitap okuma alışkanlığını kazandıran ana bileşen okuldur. Eğitimdir. Aileler bunu yapamadığı için okullara ihtiyaç var, her şey evde yapılıyor olsa zaten okul diye bir kavram ortaya çıkmaz ve herkes evinde kitap okuyarak öğrenir sonra bir Üniversite'nin imtihanına girip akademiye girerdi. Dostum bak eğitim seviyen yerlerde ise bu oranlarda da yerlerde olursun. Okuyorum okuyorum diye çırpınıyorsun ya, sen hiç 1970'lerde, 80'lerde, 90'larda Türk Eğitimi üzerine yazılmış makale ve denemeleri okudun mu? Ne diyorlar orada hiç baktın mı? Sistemin bu çürümüşlüğe adım adım geldiğini görüyorsun. "Türk Eğitim Sistemi rezalet" adlı konu yeni gelmiyor gündeme. 80'lerden beri "Bu sistem öğretmiyor, ezberletiyor kardeşim." diyen tonla insan var ve haklılar. Niye haklılar biliyor musun? Çünkü sen de Türk insanının kalite düşüklüğünde haklısın. Niye durum senin şikâyet ettiğin şekilde, çünkü Türkiye'de bir eğitim yok. Batı İnsanı anasından doğdu eline kitap vermediler. O da bu alışkanlığı okulda ediniyor, o okulda kendi yeteneğini keşfedebiliyor, o okulda gerçekten bir şeyleri güzelce öğrenebiliyor, etkinlikler yapabiliyor, eğitimindeki gerekli alet edevat ona sağlanıyor, mezun olduktan sonra işsiz kalır mıyım derdi olmuyor, mezun olduktan sonra yoksulluk sınırının altında mı yaşarım diye bir derdi olmuyor. Ama bizde oluyor mu? Sonuna kadar oluyor. İsviçre'de, Almanya'da okuyanların %10'u bile Üniversiteye gitmezken bizde Üniversiteye gitmeyen değersiz görülüyor. Çünkü sistem herkesi Üniversite okumaya zorluyor, ve yine çünkü Türkiye Üniversite nedir bilmiyor?
Ben sana söyleyeyim. Bir kaç köklü Üniversite hariç, ki onlar da Batı seviyesinde değiller, gerisi yalnızca yüksek liselerdir. Üniversite değillerdir. Çok okuyorsun, bunları zaten benden çok daha iyi bildiğini zannediyorum.

"Batı'da sahne sanatları okuyan tiyatrocu/oyuncu olup değer görüryor mu?" Kesinlikle evet. Çünkü onlar bu tarz yetenekleri daha çocuk ortokuldayken keşfediyorlar. "Hekresi Üniversitede akademik eğitime sokmak" gibi bir dertleri yok. Çocuğun kumaşı nedir, bu kumaş ne işe yarar, bu kumaşı hangi terzi diker, bu kumaşı kim satın alır? İşte onların cevap aradığı şey bu.
Bizde yakışıklı olan adamı oyuncu diye karşımıza çıkarırlar, bu işe yıllarını vermiş adamı ezim ezim ezerler. Onlarda kime yakışıklı diye tiyatrocu olamaz. Tiyatro ciddi bir iştir çünkü. Senin ülkende torpil sıradanlaştırılmış bir şeydir kardeşim. Bunu da zaten benden iyi biliyorsundur, eli kitap tutan ve sorgulayan sevgili kardeşim.

Nitekim memurunun bile alt sınıf olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu sorunun sebebi de eğitimsizliktir. Bu eğitimsizliğin sebebi de bu ülkede adam akıllı bir eğitim sisteminin on yıllardır var olamıyor olmasıdır. "Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır." diyen bir adamın kurduğu ülkede her sene milyonlar çöp oluyor.
Nitekim, her sene hukuk sırlamasında, özgürlük endeksinde, mutluluk endeksinde, demokratik toplum endeksinde gerisin geriye gidiyoruz. Ve sana göre suç toplumda.
Eğitim de toplumu düzeltmek için yoktu zaten değil mi? Sizin gibi okuyan bir insan bile "Çalış da tıp oku bak benim arkadaşlarım şöyle böyle" diyorsa vah bize vahlar bize.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı