İmam hatip liseleri her ne kadar kağıt üstünde zorla seçilmiyor olsa da düşük puan alan ve parası olmayan kişiler için maalesef ki bir zorunluluk haline geldi. Ben teog sınavına girmiştim ve benim gittiğim okulda iki yüz civarı kişi arasında Anadolu ve fen lisesi kazanan yirmi- tekrar söylüyorum, 20- kişiden birisiydim. Kalan kişilerin çok ufak bir kısmı özel Anadolu liselerine gitti. Kalan kişilerden çok büyük bir kısmı imam hatip lisesine gitti, geriye kalanlar da ya meslek lisesine gitti ya da okulu bıraktı.
Benim okulumda eğitimin E'si hiçbir şekilde yoktu, dolayısıyla bu adamlar çok düşük puanlar almışlardı ve hepsi de ya meslek lisesine ya da imam hatip lisesine gitti. Ve olduğum yerde bir sürü imam hatip lisesi vardı. Hatta, iki tane imam hatip lisesi bildiğiniz "boşta" durmaktaydı. Ayrıca, bir tane özel okulu "boş kalmaması" için imam hatip lisesine çevirdiler ve bu okulu proje okulu yaptılar. Yukarıdaki öğretmenimizin de dediği gibi bunların hepsi "illüzyondan" başka bir şey değil, maalesef...
Soruya dönecek olursak, bunun sebebini yanlış eğitime bağlıyorum. Eğitim tamamen ezbere dayalı ve hiçbir şekilde yeteneği ölçmüyor. Bence en büyük problem bu. Bunun dışında, gerçekten sınavların hemen hemen hepsinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Üniversiteye girmek için girilen sınav zaten ayrı saçma bir şey.
Bence, isteyen istediği üniversiteye girsin. Fakat, kurumlar özel olarak kişilerin o bölümü okumaya yatkın olup olmadığını ölçen sınavlar koymalı. Misal, yabancı dil ve edebiyat bölümü. Bu bölüme isteyen girsin ve yıl sonunda ya da belli bir zamanda kişinin yetkinliğini ölçen bir sınav yapılsın.