Ekonomimiz bir savaşı kaldırabilir mi?

Aylarca geçilemez denen cepheyi 15 saatte yaran askeri deha Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ne demiş? "Yurtta barış, dünyada barış!". Savaş oyun değildir, öyle keyfi savaş açılmamalı. Bunu öyle sıradan bir devlet adamı değil, ömürleri cephelerden cephelere koşmakla geçmiş ve gittiği cephelerin neredeyse tamamında zafer kazanmış olan ATATÜRK söylemiş.
Sınırlarını, milli bütünlüğünü tehdit eden bir şey yoksa savaş cinayettir. Ha bunlara alenen bir tehdit vardır kendini müdafaa edersin tıpkı Kurtuluş Savaşında olduğu gibi o ayrı. Herkes canla başla savunur, onu zaten ekonomi dinlemez. Memleket tehdit altındaysa gereken yapılır.
......Bunu öyle oynadığınız oyun gibi sanmayın. Memleketin durumunu ne sanıyorsunuz acaba, çalışanların çok büyük bir kısmı asgari ücretle çalışıyor. Aylık 2500 lira ile 2 çocuk, bir eş, bir ev geçindiren, sabah poğaça çay, akşam makarnayla karnını doyuran adama sorun bakalım ekonomin savaş kaldırır mı usta? diye.
......Birisi temelli Yunanistan ile savaşsak ekonomimiz kaldırır falan demiş. Sen sadece Yunanistan ile mi savaşacağını sanıyorsun?
Savaş marifet değil. Bundan yıllar evvel Lübnan'dan için Orta Doğu'nun Paris'i derlerdi ya da Irak güçlü ordusu olan bir devletti. Suriye keza öyle Lübnan'da milyarlarca dolar değerinde yatırımları, iş adamları olan bir devletti. Ordusu hafife alınamayacak bir güçteydi. Mısır yeni kurulmuş İsrail'e savaş açabilecek güçteydi ve çok güçlü bir ordusu vardı.
Onlarda geleni gideni yeneriz (ya da istediğiniz şekilde doldurun) diyorlardı. Bugün Suriye vatandaşları dünyanın dört bir köşesine dağılmış vaziyette, halleri de ortada. O yüzden aklınızı başınıza alın savaş oyun değildir.
 
Son düzenleme:
Ekonomist veya üst düzey general olmadığım için bilemiyorum maalesef. Herkesin de bir fikri var bu tip konularda nedense?
 
Ekonomist veya üst düzey general olmadığım için bilemiyorum maalesef. Herkesin de bir fikri var bu tip konularda nedense?
Olmaması anormal aslında.
Aylık 2500 lira ile 2 çocuk, bir eş, bir ev geçindiren, sabah poğaça çay, akşam makarnayla karnını doyuran adama sorun bakalım ekonomin savaş kaldırır mı usta? diye.
 
Söylenilen çoğu şeye mantıken katilsam da ben Doğu Akdeniz için savaşılmasi gerektiğini düşünüyorum. Hatta Türkiye'nin bir an evvel Doğu'da MEB sınırlarını belirlemesini ve bundan asla taviz vermemesini gerektiğini düşünüyorum. Çünkü işin özü eğer Türkiye masaya oturtulursa Akdeniz'de hiç bir hakkı olmayan bir devletin ister istemez meşru hakkı olduğunu bir nebze kabul edecek ve bu ilerde belki de Kıbrıs'ın bile kaybedilmesine yol açacak olumsuzluklar zincirini başlatacaktır. Bu yüzden gerekirse oradaki enerji kaynakları ve Akdeniz'in karakolu sayılan Kıbrıs'ın ve Kıbrıs Türkleri için bugün tavizsiz bir duruş sergilemeliyiz ve her türlü müdahaleyi yapmaktan cekinmemeliyiz. Gerekirse topyekûn bir savaş ortamı olacak olsa dahi. Bugün verilecek bu karar yarinimiz için büyük bir önem arz etmekte. Türkiye asla masaya oturmamali.
 
Herhangi bir ülkeyle savaşa girsek ekonomimiz sizce bunu kaldırabilir mi? Kısa veya uzun vadede etkileri nasıl olur? Elimizdeki silahları bir savaş durumunda etkili bir şekilde kullanabilir miyiz? Siz ne düşünüyorsunuz?
Çoğu kişi buna gülecek ama ben savaşta olduğumuzu düşünüyorum. Savaş denilince akla sadece topla veya tüfekle yapılan savaş gelmesin.

Yunanistan ve destekçisi ülkeler, Türkiye'yi Adalar ve Akdeniz'de bulunan enerji kaynaklarından uzak tutup Anadolu'ya hapis etmek istiyor. Bizim Akdeniz'de, Adalar denizinde donanmayı ve Ege ordusunun dağıtılmasını istiyorlar.

Sizce bu diplomatik ve jeopolitik savaş değil midir?

Geçmişe baktığımızda aynı durumu Sevr anlaşmasında yapıldığını görüyoruz. Benzer şekilde Yunanistan ve Fransa bizi Anadolu'ya hapis etmek için toprakları paylaştı. Bugun ise Akdeniz'i paylaşmak istiyorlar.

Mavi Vatan kavramı bu yüzden önemlidir. Biliyorum, sağda solda "gardaşım, yeğenim" diye lafa atlayan dayılar gibi yazdım ama başka türlü ifade edilemez.
 

Geri
Yukarı