Ekran kartı sıcaklığı ne kadar olmalı?

En basit hesabı söyleyeyim; yavaşlama olana kadar ne ısınma ne de darboğaz bir problem değildir.

"hedefinizde" (bir oyun, bir uygulama, bir program) sonradan yavaşlama oluyorsa ısınmadan, baştan yavaşlık varsa darboğazdan şüphelenip çözüm bakmaya başlayabilirsiniz. O zamana kadar bunları hiç bilmeseniz de olur.

Günümüz donanımları asla zarar görecekleri sıcaklıklara çıkmıyorlar. Sürekli akıllı ve dinamik bir şekilde kendilerine ayar yapıyorlar.

Sıklıkla ezber terimlerin konuşulduğu, sayıların ve artık kalıp olmuş sözlerin hemen ortaya döküldüğü konular ikisi de. Halbuki aslında gerçekçi örnekler vermek için oturup ciddi matematik hesapları ve ölçümler yapmak gerekiyor. %99 kullanıcının ise bunlara ihtiyacı yok.

Oyundan ve bilgisayardan en iyi performansı almak isteyen bir kullanıcı için Hz ile FPS'in ne olduğunu bilmek ve FPS sabitlemenin önemini anlamak yeterli.

Yine de sorunuzu cevaplamış olayım; sizin kartınız için "konfor sınırı" 75-78 derecedir. Bunun üzerinde, 80'e kadar fanlar gürültülü çalışmaya başlar, sıcaklık daha da yükselirse kart yavaşlamaya başlar, oyun performansında düşüş hissedersiniz.

Arkadaşlar merhaba.

Yaklaşık 3 ay önce Vatan Bilgisayar'dan bir sistem topladım. İşlemcim Ryzen 3 2200G ekran kartım MSI RX570 Armor 4 GB

Biraz önce PUBG Lite gibi nispeten basit grafikli ve yaklaşık 15 dakikalık bir oyunda GPU sıcaklığı 76 derecelere kadar çıktı. CPU sıcaklığını göremedim onun ayarını bulamadım.

RX570 ve benzeri kartlarda yük altında normal sayılabilecek maksimum sıcaklık değerleri nelerdir konu hakkında bilgisi olan bir arkadaş beni aydınlatırsa sevinirim. Keza oyun 15 dakika yerine 30 dakika sürecek olsa ve Lite yerine normal PUBG olsa 90 derecenin üzerine çıkacak gibi duruyor ki bu kulağa pek normal gelmiyor.

İkinci sorum sürekli sağda solda gördüğüm ve her kafadan farklı bir ses çıkmasına neden olan darboğaz konusu. Bir sistem neden darboğaz yapar ve bu darboğazın doğuracağı problemler neler olur. Bir sistemin darboğaz yapıp yapmadığını nasıl anlayabiliriz. Örneğin benim sistemim yük altında, yüksek grafik işlemli iş ve oyunlarda darboğaz yapar mı? Yaparsa nasıl anlarım ve önlem almaz isem sonuçları ne olur?

Beni bu konularda aydınlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Eğer kasada soğutucu fan yoksa yani 3 önde 1 arkada 2 de üstte fan yeri olan kasalar var ekran kartın onda 70'i görmez kasanda 3 önde 1 arkada olsa gine yeter.O.C yapmana gerek yok.Darboğaz:Diyelim ki senin ekran kartı 2080 işlemci i5 5.Nesil burda ekran kartı kendini tam kullanamaz ve işlemci 100% de olur ve oyunda drop dur kasma filan yaşayabilirsin.

Bugün Battlefield 1 üzerinde bir deneme yapacağım. 1 saat kadar oynayarak sıcaklığın hangi seviyelerde gezindiğinin fotoğrafını sizinle paylaşacağım.
Dipnot: Arkadaşlar sizce kasa içinde ve havalandırma fanında bulunan ve sürekli yanar vaziyette olan ledler de ısınmanın artışına neden oluyor olabilir mi ?
başlangıç.png
40 dakika.png
1 küsür saat.png

Arkadaşlar, başlangıç, 40 dakika sonrası ve yaklaşık 1 saat 10 dakika sonrasının fotoğrafları böyle oyunun çözünürlüğü 1280*960 Ultra ayarlar. Bu oyunda 75 dereceyi hiç görmedi

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı