Çözüldü Ekran kartına güç gidiyor ama görüntü yok

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Devededeboyvar

Hectopat
Galiba iki farklı sorunu bir arada yaşıyorum.

Hayatımda ilk kez sistem topladım (donanım bilgileri aşağıda yer alacan), her adımı @Recep Baltaş 'ın 2021 tarihli videosuyla gerçekleştirdim ama başlıkta belirttiğim belirtiler ve sorunları yaşıyorum: Sıvı soğutucu çalışıyor (kasa fanları çalışmıyor, galiba bağlantısını yapamadım), ekran kartının çalıştığını RGB'sinden anlıyorum ancak monitöre görüntü gelmiyor ve kısa süre sonra kapanıyor (tahmin ediyorum ki işlemci ısınıyor). HDD (SSD) ışığı başlangıçta bir kez yanıp sönüyor, bir daha da yanmıyor. Hem PSU hem de soğutma sistemi yetersiz kalmış olabilir diye aklıma geldi. PSU tercihi yapmadan önce üç farklı sitede tahmini sistem gereksinimi hesaplaması yapmıştım, yaklaşık 450-530 watt arası tahminler çıkmıştı. Ana kartta debug led olup olmadığını da anlayamadım, varsa da yanmıyor, microATX'lerde yoktur belki diye düşündüm, ASUS'un sitesinde de buna dair bilgi bulamadım.

Var mıdır aklına bir şey gelen?

Ana kart: Asus TUF B550M-E Wifi
İşlemci: AMD 5800x
Ekran Kartı: MSI RX 6600 XT Gaming X 8GB
RAM: CORSAIR 16GB (2x8GB) Vengeance DDR4 3200Mhz CL16 (Dual kit)
SSD: SAMSUNG (SAPSI) NVMe 980 1 TB
Sıvı soğutucu: ID-Cooling Zoomflow 240 XT
Kasa: Aerocool Atomic
Termal macun: Coolermaster Mastergel Pro V2
PSU: Highpower Performance GD 600W Aktif PFC (80plus Gold)

Çözüm
(İlginç bir şekilde çözüldü)

Başlangıçta da şüphelendiğimiz gibi iki farklı sorun bir aradaymış (anladığım kadarıyla). @Ersin Erkal pompanın çalışmadığını fark etmişti; Recep Baltaş'ın "Bu kabloları nereye saplayacağız" temalı çalışmasını ID-Cooling'in kablo videolarıyla birleştirerek uzay-montaj yaparken özellikle pompa ile PSU arasındaki bağlantıları isabetli yapmaya özen gösterdim ve monitöre görüntü gelmemesine rağmen ısınıp kapanma sorunu böylece çözüldü.

İki farklı sorunun bir arada olmasının esprisi biraz da bu ısınma kısmındaymış: Soğutma sistemi gerektiği gibi işlemediğinden, yeni toplanmış sistemin uyum içinde çalışmaya başlaması için gereken süreye bir türlü ulaşamıyormuş. Bu arada, "gereken süre"den kastım tahminen 40 dakika gibi bir şey ama bu bilgiden emin olmak mümkün değil.

Şöyle ki, BIOS güncellemesi bir türlü gerçekleşmediği (BIOS flash ışığı bir türlü sönmediği) için vurup kafayı yattım, galiba 40-45 dakika uyukladım. Döndüğümde ışık hâlâ yanıyordu. ASUS'un açıklamalarında, işlem bitene kadar bilgisayarı açmamamızı söylemesine rağmen "Lan belki işe yarar" deyip Power tuşuna bastım ve görüntü cart diye geldi. EUFI ekranına göre ana kart 2007 versiyonundaydı, elimdeki güncelleme 2600 küsurdu (yani gerçekten de güncelleme olmamış). BIOS güncellemesini yaptım, bilgisayarı kapatıp demonte ettim, sonra da yavaş yavaş kasaya yerleştirmeye başladım. Birazdan tamamlayıp işletim sistemi kurulumuna girişeceğim.

Harcadığınız tüm çabalar için çok teşekkür ederim. Sistemi toplamaya niyetlendiğimde, parçalar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışırken de her daim buranın desteğini gördüm. Gerek Sosyal kısmı gerek Ali ve Recep ikilisi inanılmaz yol gösterici oldu. Herkes sorunum hakkında kafa yordu, gözyaşlarımı silip sırtıma iki kez vurarak "Hadi hadi yaparsın," dedi.

Herkese her şey için çok tekrar tekrar teşekkür ederim.
Sistem dengeli ve güzel. Anakart üzerinde kabloları tekrardan kontrol edip RAM'leri yerlerini değiştirerek tak bir de.
Sadece kasa içi fanların çalışmasını sağlayabildim. HDD (SSD) ışığı hâlâ yanmıyor, monitöre görüntü gelmiyor (hem HDMI hem de DP bağlantısı yaptım).

Hata uyarı sesi geliyor mu?
Alarm benzeri tiz bir şeyden bahsediyorsak hayır, sadece fanda ya da PSU'da dalgalanmaya benzer bir uğultu var.

Birkaç dakika çalıştıktan sonra kendisini kapattı. Bu kapanma meselesi ısıdan kaynaklı mı, yoksa belirli bir süre gerektiği gibi çalışmadığı için kendiliğinden yaptığı bir şey mi?

Ana kart arızalı olabilir mi? PSU'nun yetersiz kalması ihtimal dışı mı?

Hayır güç kaynağın oldukça yeterli. Kasanın iç görüntüsünü çekip atma şansın var mı bir baksak eksik bir yer var mı diye. Bir de hem çalışırken hem de kapalı fotoğraf çekersen daha iyi olur debug ışığı için.

Kapalı.jpg
Soğutucu ve kart sökülü.jpg

@kino
İki fotoğraf da kapalı hâldeyken. Kasa dar olduğu için tam görebilmen amacıyla ikinci fotoğrafta soğutucuyu ve ekran kartını çıkarttım. Çalışırken görebilmen için video linkini buraya bırakıyorum:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı