Ekran Kartını Takınca Bilgisayar Açılmıyor

Makaleler
1
Merhabalar, bu sabah ekran kartım olan RX 580 Armor'a yeni güncellemeyi yükledim, yükledikten sonra temiz olsun diye DDU ile yazılımı kaldırıp tekrar yükledim. Sonra bilgisayarı sorunsuz kullandım. Öğleden sonra dışarı çıktım. Geldiğimde bilgisayarı açmaya çalıştığımda güç kaynağının ışığı 1 saniye yandı, fanlar 1 saniye dönüp durdu. Ben de bilgisayarı açıp 24 pinli kabloyu , RAM'i ve ekran kartını çıkardım, uçlarını silgiyle sildim. Bilgisayar ekran kartsız açılıyor ancak ekran kartını takınca aynı sorunu tekrardan yaşıyorum. Ekran kartını Amazon.com'dan almıştım, haliyle garantisi yok. Ne yapabilirim?

Çözüm
Usta sonuç ne oldu?
Teşekkür ederim size, gerçekten çok yardımcı oldunuz. Hakkınızı helal edin. 😀
Hocam tekrardan merhaba, bir şey daha keşfettim. Benim güç kaynağımda olan 4 pinli kablo 3+1 şeklinde. 3+1 değilde 3 olarak taktığımda 1 saniye açılıp kapanıyor. ama 1 olarak taktığımda 4 olarak takmayınca nasıl açılıyorsa yine öyle oluyor. Ama görüntü gelmiyor ve DEBUG Led'de VGA yanıyor.
@salih1585 hocam ekran kartını bugün götürdüm, evim uzakta olduğu için hemen bakabilir misiniz diye sordum, sağolsun ettiler. Ekran kartının çipsetinde kısa devre varmış. Çipsetin değişmesi gerekiyormuş, çipset fiyatı ekran kartından pahalı dedi. Haliyle kart çöpmüş.
Kardeşim bildirim gelmedi kusuruma bakma VGA cihazı ile çipseti sök tak yapabiliyorlar fakat çipsetiniz arızalı ise bilemeyeceğim. Çipset arızası vermesi çok garip geldi bana...
Güç kaynağınız yeterli. Anakartınızın 24pin girişinin yanında bir kaç adet ufak LED ışık var. Ekran kartınızı taktıktan sonra oradaki GPU ışığının yanıp yanmadığını kontrol eder misiniz. Başlangıçta herhangi bir donanımsal arızada buradaki ışıklar size sorunun nerden kaynakladığını söylemek için tasarlanmışlardır.

NOT: Silgiyle silmek işlemini lütfen bir daha denemeyiniz ☹🤔

Anladığım kadarıyla ekran kartını taktığınızda bilgisayar kısa devreye düşüyor eğer 1-2 saniye çalışıp güç kesiyor ise.
Güç kaynağınız yeterli. Anakartınızın 24pin girişinin yanında bir kaç adet ufak LED ışık var. Ekran kartınızı taktıktan sonra oradaki GPU ışığının yanıp yanmadığını kontrol eder misiniz. Başlangıçta herhangi bir donanımsal arızada buradaki ışıklar size sorunun nerden kaynakladığını söylemek için tasarlanmışlardır.

Silginin ne gibi zararları var?

Anladığım kadarıyla ekran kartını taktığınızda bilgisayar kısa devreye düşüyor eğer 1-2 saniye çalışıp güç kesiyor ise.

Evet öyle oluyor. Debug Led'ler çalışmadan kapanıyor.

Debug Led'ler çalışmadan kapanıyor bilgisayar.

Hiç bir yararı olmayan bişeyin sadece zararı vardır. Bağlantı uçları hassas bileşen noktalarıdır. Silgi gibi bir cisim ekran kartı veya herhangi bir bileşeni temizlemek amacıyla üretilmemiştir.

İnternette bununla ilgili makaleler var. Lütfen böyle BOŞ işlemlere itibar etmeyin.
Evet öyle oluyor. Debug Led'ler çalışmadan kapanıyor.

Debug Led'ler çalışmadan kapanıyor bilgisayar.
24 pin bağlantınızı kontrol edin. Debug LED'ler yanmadan kapanıyor ise, sorun direk olarak ekran kartından kaynaklamıyor olabilir.
Anladığım kadarıyla bilgisayarı açtıktan sonra direkt olarak elektriği kesiyor. Böyle ise sorun %90 ihtimalle ekran kartınızdan değil. Ekran kartınız problemli olsa bile, bilgisayara güç gelir çalışır ancak işlemcinizde dahili ekran kartı yongası olmadığı için sadece görüntü gelmez ve Debug LED'ler bununla ilgili hata ışığını yakar.

Ekran kartınızda kısa devre olduğu için PSU algıladığı anda gücü kesiyor. Yaptığınız yazılımsal herhangi bir şey ile ilgili değil, tesadüf olmuş sadece. Tahminim 12v katındaki mosfetlerden arıza çıkmış olabilir. Endişelenmeyin. Başka bir bilgisayar ile deneyin. Eğer aynısı olur ise korkmanıza gerek yok, ekran kartınız çöp olmamıştır. Bilgisayarcı değil iyi bir elektronikçi tanıdığınız var ise mosfet kontrolü yapıp değişim yapar ucuz bir fiyat karşılığında. Bilgisayarcılar çok para alır dikkat etmeniz lazım. İnşallah sorun gözden kaçan basit bir şeydir.
Hiç bir yararı olmayan bişeyin sadece zararı vardır. Bağlantı uçları hassas bileşen noktalarıdır. Silgi gibi bir cisim ekran kartı veya herhangi bir bileşeni temizlemek amacıyla üretilmemiştir.

İnternette bununla ilgili makaleler var. Lütfen böyle BOŞ işlemlere itibar etmeyin.

24 pin bağlantınızı kontrol edin. Debug LED'ler yanmadan kapanıyor ise, sorun direk olarak ekran kartından kaynaklamıyor olabilir.
Anladığım kadarıyla bilgisayarı açtıktan sonra direkt olarak elektriği kesiyor. Böyle ise sorun %90 ihtimalle ekran kartınızdan değil. Ekran kartınız problemli olsa bile, bilgisayara güç gelir çalışır ancak işlemcinizde dahili ekran kartı yongası olmadığı için sadece görüntü gelmez ve Debug LED'ler bununla ilgili hata ışığını yakar.
Sorun 90% ekran kartından. Adım gibi eminim, tartışmayacağım. Ekran kartında kısa devre oluştuğu için PSU gücü kesiyor. 24pin bağlantınız iyi durumda olmasa ekran kartını sökünce bilgisayar çalışmaz. Silgi konusuna girmek istemiyorum elektronik konusuna çok hakim değilsiniz anladığım kadarıyla.

Son düzenleme:
Ekran kartınızda kısa devre olduğu için PSU algıladığı anda gücü kesiyor. Yaptığınız yazılımsal herhangi bir şey ile ilgili değil, tesadüf olmuş sadece. Tahminim 12v katındaki mosfetlerden arıza çıkmış olabilir. Endişelenmeyin. Başka bir bilgisayar ile deneyin. Eğer aynısı olur ise korkmanıza gerek yok, ekran kartınız çöp olmamıştır. Bilgisayarcı değil iyi bir elektronikçi tanıdığınız var ise mosfet kontrolü yapıp değişim yapar ucuz bir fiyat karşılığında. Bilgisayarcılar çok para alır dikkat etmeniz lazım. İnşallah sorun gözden kaçan basit bir şeydir.
Çok teşekkür ederim, şuan ki mali durumumu göz önünde bulundurduğumda beni mutluluktan ağlatacaksınız. Çok ayıp olursa affedin ama bu değişim minimum ya da maksimum ne kadar tutar sizce? Cevabınız için çok teşekkürler.

Sorun 90% ekran kartından. Adım gibi eminim, tartışmayacağım. Ekran kartında kısa devre oluştuğu için PSU gücü kesiyor. 24pin bağlantınız iyi durumda olmasa ekran kartını sökünce bilgisayar çalışmaz. Silgi konusuna girmek istemiyorum elektronik konusuna çok hakim değilsiniz anladığım kadarıyla.
Evet değilim, internette okumuştum. Bir daha yapmam ama, çok minnettarım size. Çok sağolun.

Maddi durumunuzu çok iyi anlıyorum çünkü aynı sorun bende de var. Çok bir tahminim yok neden derseniz bilgisayarcı öyle bir karttan en az 150-200 almaya uğraşır şöyle yaptım şunu yaptım diyerek. Ama benim tavsiyem ekran kartını başka bilgisayarda denedikten sonra elektronikçiye gitmeniz. Tanış olursa tadından yenmez. Bir de her elektronikçi uğraşmaz. Ama bulursanız kartta kısa devre olduğunu söyleyin ve mosfetlerini kontrol ettirin.

Foruma "bilgisayar parçalarımı silgi ile temizlemek istiyorum/temizledim" şeklinde bir konu açıp, alacağınız tepkiyi görmek isterim.

24 pin kablosunun "24" olmasının bir amacı var. Eskiden 20'li konnektörler kullanılırdı. Çünkü güç ihtiyaçları düşüktü. 24 pin üzerinden gerekli güç aktarımının tamamı aktarılamıyor olabilir. 24 pin üzerindeki her bağlantı noktasının işlevi ve bir amacı vardır. Düzgün takılmayan bir kablo ile bilgisayar açılabilir, ancak yeterince güç aktarılamadığı için ekran kartı beslenemiyor olabilir ki bu yüzden birçok modern ekran kartının üzerinde ekstradan güç girişleri var.

Sorun belkide ekran kartınıza bağladığınız güç girişlerinde bile olabilir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı