Ekran Kartını Takınca Bilgisayar Açılmıyor

Makaleler
1
Merhabalar, bu sabah ekran kartım olan RX 580 Armor'a yeni güncellemeyi yükledim, yükledikten sonra temiz olsun diye DDU ile yazılımı kaldırıp tekrar yükledim. Sonra bilgisayarı sorunsuz kullandım. Öğleden sonra dışarı çıktım. Geldiğimde bilgisayarı açmaya çalıştığımda güç kaynağının ışığı 1 saniye yandı, fanlar 1 saniye dönüp durdu. Ben de bilgisayarı açıp 24 pinli kabloyu , RAM'i ve ekran kartını çıkardım, uçlarını silgiyle sildim. Bilgisayar ekran kartsız açılıyor ancak ekran kartını takınca aynı sorunu tekrardan yaşıyorum. Ekran kartını Amazon.com'dan almıştım, haliyle garantisi yok. Ne yapabilirim?

Çözüm
Usta sonuç ne oldu?
Teşekkür ederim size, gerçekten çok yardımcı oldunuz. Hakkınızı helal edin. 😀
Hocam tekrardan merhaba, bir şey daha keşfettim. Benim güç kaynağımda olan 4 pinli kablo 3+1 şeklinde. 3+1 değilde 3 olarak taktığımda 1 saniye açılıp kapanıyor. ama 1 olarak taktığımda 4 olarak takmayınca nasıl açılıyorsa yine öyle oluyor. Ama görüntü gelmiyor ve DEBUG Led'de VGA yanıyor.
@salih1585 hocam ekran kartını bugün götürdüm, evim uzakta olduğu için hemen bakabilir misiniz diye sordum, sağolsun ettiler. Ekran kartının çipsetinde kısa devre varmış. Çipsetin değişmesi gerekiyormuş, çipset fiyatı ekran kartından pahalı dedi. Haliyle kart çöpmüş.
Kardeşim bildirim gelmedi kusuruma bakma VGA cihazı ile çipseti sök tak yapabiliyorlar fakat çipsetiniz arızalı ise bilemeyeceğim. Çipset arızası vermesi çok garip geldi bana...
Maddi durumunuzu çok iyi anlıyorum çünkü aynı sorun bende de var. Çok bir tahminim yok neden derseniz bilgisayarcı öyle bir karttan en az 150-200 almaya uğraşır şöyle yaptım şunu yaptım diyerek. Ama benim tavsiyem ekran kartını başka bilgisayarda denedikten sonra elektronikçiye gitmeniz. Tanış olursa tadından yenmez. Bir de her elektronikçi uğraşmaz. Ama bulursanız kartta kısa devre olduğunu söyleyin ve mosfetlerini kontrol ettirin.
Bir tane tanıdığım gemi elektrikçisi var, ona göstereceğim kartı. Yalnız kartı başka bilgisayarda deneme şansım yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bunun gibi araştırın kartı tamire götürmeden önce. Eğer elinizde multimetre var ise siz bile bulabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bunun gibi araştırın kartı tamire götürmeden önce. Eğer elinizde multimetre var ise siz bile bulabilirsiniz.

Evet var ama, kartı bozma ihtimalim var mı, yanlış kullanım olursa falan?
Bir sorum daha var eğer sorun olmazsa. Benim kartı sıfır aldım ama, tek fanla çalışıyordu. Isınma sonucu böyle olmuş olabilir mi acaba?

Foruma "bilgisayar parçalarımı silgi ile temizlemek istiyorum/temizledim" şeklinde bir konu açıp, alacağınız tepkiyi görmek isterim.

24 pin kablosunun "24" olmasının bir amacı var. Eskiden 20'li konnektörler kullanılırdı. Çünkü güç ihtiyaçları düşüktü. 24 pin üzerinden gerekli güç aktarımının tamamı aktarılamıyor olabilir. 24 pin üzerindeki her bağlantı noktasının işlevi ve bir amacı vardır. Düzgün takılmayan bir kablo ile bilgisayar açılabilir, ancak yeterince güç aktarılamadığı için ekran kartı beslenemiyor olabilir ki bu yüzden birçok modern ekran kartının üzerinde ekstradan güç girişleri var.

Sorun belkide ekran kartınıza bağladığınız güç girişlerinde bile olabilir.
Forum genel olarak bilgisayara meraklı genç kardeşlerimden oluşuyor ve kendi bilgisayarlarını sökmeye başladıklarında kendilerini bilgisayar dahisi zannediyorlar. Üzgünüm ama durum böyle. Soketlerde bulunan oksiti nasıl temizlemeliyim peki? Ben bilgisayarımı 6-7 yıldır fırça yardımı ve silgi ile temizliyorum. Sorunsuz çalışıyor.
Evet var ama, kartı bozma ihtimalim var mı, yanlış kullanım olursa falan?
Bir sorum daha var eğer sorun olmazsa. Benim kartı sıfır aldım ama, tek fanla çalışıyordu. Isınma sonucu böyle olmuş olabilir mi acaba?
Olabilir. Çok yanlış yapmışsınız değişim yapmayarak. Multimetrenin uçları ile kartı bile bile çizmediğiniz sürece çok zor bozma ihtimaliniz. Önce ingilizce olarak kartınızın modelini aratıp mosfet değişimi yapanlar var mı bir bakınız. Mosfetleri tanıdıktan sonra multimetreyi kısadevre konumuna alıp ölçüm yaparsınız basit bir şekilde.

Elektronik parçaları temizlemek için kullanabileceğiniz en iyi malzemelerden birisi İPA'dır. (izopropil alkol) Yüksek saflıkta bir alkol kalıntı bırakmadan hem iyi bir çözücü olarak kullanılabilir, hemde sıvı olduğu için her noktaya etkili temas edilebilir. Burda dikkat edilmesi gereken nokta musluk altında tabak yıkar gibi sıvıya boğmak değil, mümkünse bir peçete/pamuk veya mikrofiber bez yardımıyla temizlenmesidir.

Genç arkadaşlarımızın silgi tarzı şeylere inanıp, deneyimsizce kullandıktan sonra, maddi durumlarını sıkıntıya sokup, heyecan ve korkuyla bu tarz konular açmak zorunda kalıyorlar maalesef. Ben bilgisayarıma örneğin 10,000₺ para versem 2₺'lik silgiyle temizlemeye kalkmam.

Google'da ekran kartımı en efektif nasıl temizlerim yazdıktan sonra koskoca arama motorunun önerdiği ilk videonun belirtilen saniyesi;

Forum genel olarak bilgisayara meraklı genç kardeşlerimden oluşuyor ve kendi bilgisayarlarını sökmeye başladıklarında kendilerini bilgisayar dahisi zannediyorlar. Üzgünüm ama durum böyle. Soketlerde bulunan oksiti nasıl temizlemeliyim peki? Ben bilgisayarımı 6-7 yıldır fırça yardımı ve silgi ile temizliyorum. Sorunsuz çalışıyor.

Olabilir. Çok yanlış yapmışsınız değişim yapmayarak. Multimetrenin uçları ile kartı bile bile çizmediğiniz sürece çok zor bozma ihtimaliniz. Önce ingilizce olarak kartınızın modelini aratıp mosfet değişimi yapanlar var mı bir bakınız. Mosfetleri tanıdıktan sonra multimetreyi kısadevre konumuna alıp ölçüm yaparsınız basit bir şekilde.
Mosfet değişimini bulamadım ne yazık ki. Fanları da masraftan kısmak için değiştiremedim. Sonuç böyle oldu. İnşallah kartı düzeltebilirim, düzeltiribilirsem fanlarını da değiştireceğim.

Tekrardan merhabalar, hepinize cevaplarınızdan dolayı çok çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Dilerim ki siz de böyle problemler ile karşılaşmak zorunda kalmazsınız. Kendinize çok iyi bakın. Ben yatacağım için böyle mesaj yazdım. Çok ama çok sağolun!

Elektronik parçaları temizlemek için kullanabileceğiniz en iyi malzemelerden birisi İPA'dır. (izopropil alkol) Yüksek saflıkta bir alkol kalıntı bırakmadan hem iyi bir çözücü olarak kullanılabilir, hemde sıvı olduğu için her noktaya etkili temas edilebilir. Burda dikkat edilmesi gereken nokta musluk altında tabak yıkar gibi sıvıya boğmak değil, mümkünse bir peçete/pamuk veya mikrofiber bez yardımıyla temizlenmesidir.

Genç arkadaşlarımızın silgi tarzı şeylere inanıp, deneyimsizce kullandıktan sonra, maddi durumlarını sıkıntıya sokup, heyecan ve korkuyla bu tarz konular açmak zorunda kalıyorlar maalesef. Ben bilgisayarıma örneğin 10,000₺ para versem 2₺'lik silgiyle temizlemeye kalkmam.

Google'da ekran kartımı en efektif nasıl temizlerim yazdıktan sonra koskoca arama motorunun önerdiği ilk videonun belirtilen saniyesi;

Silginin yaptığı mucizeleri görmemişsin. Şu 2TL meselesi komik. Silgi değilde "Xpower Rampage Best GPU Cleaner Eraser"(Sadece 30 dolar) gibi bir şey çıksa bunu savunursun. İşte dünya, bu da sistemi. Ben termal macun kalıntılarını İPA ile temizlerim bulamazsam tiner. İPA soketlerde Silginin 1/3ünü anca yapıyor. Silgi zararlı değil, kullanımına bağlı. Bu konu burada kapansın arkadaşın konusunda uzatmaya gerek yok bence.

Silgi mevzusu sanırım statik elektriği almak için ortaya atılmış.

Not: Olabilir de, olmayabilir de. Salladım tamamen. Çünkü ekran kartının belirttiğiniz kısımlarında macun vs. de yok.

Tabii, güç kaynağım Cooler Master Masterwatt 500W 80+. Anakartım MSI B450M VDH PRO, işlemcim Ryzen 5 1600 PRO. Silgiyle silme işlemi dediğim RAM ve ekran kartının altın rengi pinlerini silgi ile sildim ve silgi tozu kalmayacak şekilde bilgisayara taktım.
Sistemin yeni sanırım dostum bu silgi işi ucuz basit ama tehlikeli bir yontemdir ve senin sistemin yeni bunlara hic gerek yoktu simdi sen ekran kartini cikar ekran kartini pamuk vb birsey ile kalintilari iyice temizle sonra ekran kartini taktigin yuvaya da üfle ardindan karti tak herseyi tak ama calistirma bios pilini cikar 30 sn bekle tekrar tak eger calismazsa fanlari kontrol et donuyormu ekran kartinin fanlarini

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı