Ekran Kartının Veya İşlemcinin İyisini Nereden Anlarız

Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Beyler şimdi bir sistem topluyoruz (hayali toplamayacağım) ekran kartı, işlemci, kasa, işlemci soğutucu, fan bunların iyisini nereden anlarız ? Parasına bakarak olacağını sanmıyorum :D

Ekran kartı, model numaralarından anlaşılır. Mesela AMD için, R9 serisi R7 serisinden üstündür, R9 280X, R9 270X'ten üstündür. NVIDIA için de, GTX 770, GTX 760'tan üstündür vs. NVIDIA ile AMD arasında karşılaştırma yapmak istiyorsan da, seçtiğin kartın fiyat olarak karşılığını diğer markada bul, o ikisinin karşılaştırmasına bak, denk olup olmadıklarını o şekilde anlarsın. İşlemci için de benzer şekilde anlayabilirsin. Mesela AMD için, FX 8320, FX 6300'den üstündür, FX 8350 de FX 8320'den üstündür. Intel için de aynı serinin i7 modeli i5'ten, i5 modeli i3'ten üstündür.

Evet; ama mesela GTX 690, GTX 760'tan daha iyidir. Burada 2. rakam daha önemli konumda oluyor yani. NVIDIA için, ilk rakam, o kartın serisini, 2. rakam da o kartın, o serideki performans sıralamasını belirtiyor.

X ibaresi oyunlar içindir ve daha performanslıdır. GT ise Multimedya ekran kartlarıdır. Yani Oyun için Nvidia Ekran Kartı alacak olursan. GTX olmasına dikkat et.
Tamam şuanda öylesine bir sistem topluyorum. Peki işlemci soğutucusunda neye dikkat etmeliyim ?

Evet; ama mesela GTX 690, GTX 760'tan daha iyidir. Burada 2. rakam daha önemli konumda oluyor yani. NVIDIA için, ilk rakam, o kartın serisini, 2. rakam da o kartın, o serideki performans sıralamasını belirtiyor.
Teşekkür ederim.

Ekran kartlarında önemli olan 2. rakamdır.
1. rakam ise averaj diyebiliriz.
Mesela 7850 ile 6950 hemen hemen aynı kartlardır.
Nvidia için de 690 780 ile aynıdır prensibi geçerli aslında ilk 2 rakamın toplamına bakarsan senin için daha kolay olur.
İşlemci de amd nin fx serisini örnek veriyorum zaten model numarası yüksek olan iyidir.
İntel de ise i3-i5-i7 serisinde yanına 4460,4770 vs. model numaraları vardır.
Burada yüksek olan iyi dir diye birşey diyemeyiz misal i5 4690 ile i7 4770 hemen hemen aynı işlemcilerdir yani yakın performans sunarlar.

Ekran kartlarında önemli olan 2. rakamdır.
1. rakam ise averaj diyebiliriz.
Mesela 7850 ile 6950 hemen hemen aynı kartlardır.
Nvidia için de 690 780 ile aynıdır prensibi geçerli aslında ilk 2 rakamın toplamına bakarsan senin için daha kolay olur.
İşlemci de amd nin fx serisini örnek veriyorum zaten model numarası yüksek olan iyidir.
İntel de ise i3-i5-i7 serisinde yanına 4460,4770 vs. model numaraları vardır.
Burada yüksek olan iyi dir diye birşey diyemeyiz misal i5 4690 ile i7 4770 hemen hemen aynı işlemcilerdir yani yakın performans sunarlar.
Anladım çok teşekkür ederim hepinize.

Tamam şuanda öylesine bir sistem topluyorum. Peki işlemci soğutucusunda neye dikkat etmeliyim ?

Teşekkür ederim.

İşlemci soğutucusunu alırken. Soketi ile uyumlu olmalı. Zaten Soğutucu firmanın sitesinde hangi soket tipine uyumlu olduğunun bilgisini verir. Ayrıca hava soğutma ve su soğutma seçenekleri var. Su soğutma sistemleri, hava soğutmanın dezavantajlarına göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Daha az akışkan hacmi ile daha fazla ısıyı üzerine alabilir, daha tutarlı bir ısı kontrolü sağlar ve tüm bunları daha sessiz bir şekilde yapar.

Soğutma maddesinin fiziksel özellikleri, ısı iletimi ile soğutmanın temelini teşkil eder. Yoğunluğunun az olması sebebiyle hava, ısı iletimi açısından birim ağırlıkta daha az sıcaklık taşıyabilir. Kıyaslama yaparsak, su daha yoğundur ve birim ağırlıkta daha fazla sıcaklık taşır.
Kısaca soğutma maddesinin yoğunluğu ve özgül sıcaklığı, onun yüklenebileceği ve taşıyabileceği ısıyı belirler. Yani su soğutma çok daha verimli.

Ayrıca fanın büyük olması daha az sesizlikti sanırım. Son bilgi hakkında emin değilim. Fakat büyük ihtimal doğrudur.

Cevabın birazını buradan aldım.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı