Elden Ring zamlandı!

Tabii ki hakkı vardır. Kimse hakkı yoktur diyemez. Hepimiz bunu demek zorundayız. Hiç kimse 600TL'ye oyun almak zorunda değildir. Fakat camianın anlamadığı olay şu. Abicim bak, gerçekten zor değil azıcık mantığınızı çalıştırırsanız hemen anlacaksınız. Sen bir Alman'sın, 60€'ya yepyeni bir oyun alıyorsun değil mi? Ama ben de Türkiye'deyim, ekonominin hali belli, durumu belli. 60€'luk oyun, bölgesel fiyatlandırma sebebiyle 20-30€ ya tekabül ediyor. Bereket versin, bölgesel indirim uygulamışlar bize de almak mı düşer demek mi, yoksa hala neden 600TL diye sorgulamak mı?
Konuşmaya ''hocam'' ile başlıyorsun, yazın ilerledikçe gereksiz bir havaya bürünüyorsun. Karşında askerlik arkadaşın varmış gibi ''abim'' ''abicim''li konuşma. Yaşın ne belli değil, karşındaki böyle hitaptan hoşlanır mı hoşlanmaz mı bilmiyorsun. Saygı çerçevesinde konuşursan cevabını alırsın. Önce konuşmayı öğren, sonra tartışmaya girersin.
Demek ki daha önce de sana bu şekilde cevap vermişim ve seni itire etmişim.
Yok, seninle başka bir konudan dolayı tartışmıştık ''Gözardı listeme hoşgeldin'' yazdın, onun üzerine ekledim listeye. İrrite olmaktan ziyade görmek istemediğim zaman ekliyorum listeye.
Ben burada bizim için karşılanabilir olduğundan bahsetmedim senin dediğin " sadece az para > hiç para diye düşünüp ona göre fiyat belirlerlerse sevineceğim." lafına karşılık verdim. Zaten adamlar sadece az parayı hiç paraya tercih ediyor ama sen daha bunu anlayamamışsın.
Anlayamayan yok. Yalnız bölgesel fiyatlandırma da bu şekilde olmuyor. Bir Alman'ın rahatlıkla alabildiği oyuna sen ecel terleri dökerek sahip olabiliyorsan ucuz olması çok bir şey ifade etmiyor. Yani globalde 60 dolarlık oyunu sana 30'a verdiği zaman esasen senin Alman'ın yarısı kadar gelir kazandığın önkabulü ile ilerliyor. Birincisi, Avrupa vb. gelişmiş ülkelerde asgari ücret ile çalışan insan sayısı bizdeki kadar değil. Yani asgari ücret hesabı yapsak bile zar zor yetişiyorken, bir de bunu hesaba katınca iyice alt üst oluyor dengeler. Bana 30 dolardan veriyorsun ama ben bunu alırken Alman'dan 4-5 kat daha fazla çile çekiyorum.

Almanya ile karşılaştırmak mantıksız ama bir karşılaştıralım isterseniz.

Almanya'da 60€ olduğunu belirtelim ve hesaba başlayalım.

Almanya'da yaşayan Hans asgari ücret olarak güncelde 1584€ yani 29.071, 37₺ bir para kazanmaktadır. Kazandığı 1584€'nun 1560€'su ile 26 adet Elden Ring veya 60€'luk oyun satın alabilir. Ancak şayet bu birey Türkiye'ye gelip satın almak isterse bu oyunu 28.800₺'ye toplamda 48 adet satın alabilir.

Türkiye'de yaşayan Hasan ise 5500₺ asgari ücret alıyor. Bu da 299, 68€'ya eş değer. 299, 68€'ya hadi 0, 32€ eklesin 300€'ya 5 tane Elden Ring satın alabilir veya 60€'luk oyun ama biz bu paraya dediğiniz gibi 9 adet Elden Ring veya 600₺ değerindeki oyunu satın alabilir.

Biraz daha uygun demeye hakkı var

Şimdi evet günümüze bakarsak pahalı ancak ben burada ülkeye değil Global'e bakıyorum çünkü arkadaşlar diyorlar ki bölgesel fiyatlandırma olsun fiyat düşsün. Ben de diyorum ki zaten var ve bu oyunun fiyatı düşük. Adamlar isteseler bu oyunu hiçbir fiyatlandırma olmadan 1100₺'ye satabilir.
Bakın kendiniz gördünüz bir alman 300€ ile 5 adet bu 300€ ile ülkemizden 9 adet satın alabiliyor. Bakınca sizce bu oyunun fiyatı pahalı mı oluyor? (ülke şartlarında pahalı ben genel olarak bakın diyorum.)

Almanya'da kaç tane alıyorlar demene sonuna kadar katılıyorum ama burada sorunu şirkette değil Almanyada saatlik aldığın ücreti sana burada günde verende arayacaksın.



Demek ki daha önce de sana bu şekilde cevap vermişim ve seni itire etmişim.



Dediğim gibi demek ki irite etmiş bu yazdığım ki cevap verme ihtiyacı duymuşsun. Hadi istisnan olsun.

Adamlar istese bunu 60€'dan verir 1100₺ fiyatı olur.



Daha önce yabancılarla konuştuğunu pek sanmıyorum ama neyse. Herhangi bir yabancı ile bu konuşmayı yaparsan ve aldığın oyunun fiyatını söylersen adamlar otomatik olarak sana "sen çok ucuza alıyorsun bu oyunu" diyecektir onlar için senin ne kadar aldığın veya ne kadar çalıştığının önemi yok çünkü bu oyun onlar için yarı fiyatı.

Global'e bakıyoruz zaten Global'e baktığımızda bölgesel fiyatlandırma ve oyunun uygunluğunu göreceksin. Bunun değil lise ortaokula giden bir çocuk bile farkındadır hadi farkında değilse anlatsan bile anlayacak kapasitededir. Ancak maalesef ülkemizde anlayamayan birçok insan var maalesef.



Ben burada bizim için karşılanabilir olduğundan bahsetmedim senin dediğin " sadece az para > hiç para diye düşünüp ona göre fiyat belirlerlerse sevineceğim." lafına karşılık verdim. Zaten adamlar sadece az parayı hiç paraya tercih ediyor ama sen daha bunu anlayamamışsın.



Bende senin insanları yargılama özgüvenine nereden sahip olduğunu sorguladım ama bazı insanları sorgulamamak gerek malum sorgulanabilecek yanları bulunmuyor.



60 dolar verilen ülkede bölgesel fiyatlandırma ile 20 dolara satılan bir oyun Global'de ucuzdur. Ama ülke içi pahalılığı onlara 60 dolar veren ülkeden devlette aramak gerekir neden şirket gelip "bize 5 dolara vermiyor ehe" demekte değil.

Ülken sana düşük ücret veriyor otomatik olarak sende fiyatlara pahalı diyorsun. En yukarıda ülken sana 300 değil de 1600€ verse sen bu fiyatlandırma ile diğer ülkelerden çok daha fazla çok daha uyguna alacaksın ve o zaman da diğer ülkelerde yaşan insanlar sana neden bu kadar uyguna alıyorlar.

Adamın zaten uygun olsun deme hakkı var ancak yarı fiyatı ile sende ise bundan sonrası şirketen çıkmıştır adamlar ne kadar bölgesel fiyatlandırma yapabilir. Sana daha fazla ücret verseler bu ürün senin için daha da uygun olacak mıdır olacaktır. senin normalde iki katına alacağın şeyi sana yarısına veriyor daha da fiyatı çok demenin mantığı ne hala anlamış değilim. Daha uygun olsa güzel olurdu evet ama daha fazla ücret alsak daha güzel olurdu bunu bi otur düşün derim.

Benim saatlerden beri global bir hesap yapmama rağmen yine gelip bana "ya fiyatlar çok pahalı abi ya şirketler fiyatı düşürmeli" demeye devammı edeceksin yoksa bölgesel fiyatlandırmaya dünya çağında mı bakacaksın?

Bak basit mantık Kazakistan da 60 dolar ve bizde 30 dolar oyun adamlarda 10 dolar sen demiyecek misin onlarda daha uygun nasıl olsa. Aynı mantık ülke içinde pahalı olması Global'de uygun olduğu anlamına gelmiyor.

Biz istemiyoruz sanki bu oyunu 150-200'e satın alabilmek. Fiyat yüksekliğini size saatte 150-180 değil de günde verenlede arayın şirketlerin fiyat politikasında değil.
Sen de yukarıdaki arkadaş da aynı konuyu tekrar tekrar vurguluyorsunuz, sanki ben ekonomi süper demişim gibi. Fiyatların neyden kaynaklandığı belli, fakat siz olaya sadece tek bir açıdan bakıyorsunuz. Her ikisini de eleştirebilmek mümkün. Şirketler hala bu ülkede 700 TL'ye oyun alabilecek insan olduğunu düşünüyorsa bu onların gereksiz araştırmalarından kaynaklanıyor.
Bu sonuç olarak bir dijital ürün. Maliyeti, girdi-çıktı bedeli yok. Yani burada 60 dolara değil 30 dolara satarak zarar etmiyor. Sizin probleminiz burada başlıyor. Sanki 60 dolarlık oyun 15'e satılınca yapımcı zarara giriyormuş, ya da tabiri caizse yapımcıya kazık atıyormuş gibi hissediyorsunuz halbuki adil olan bu. Yapımcı burada 30'a koyduğu zaman hem tahmin ettiği geliri kazanamıyor, hem de bundan sonraki nesli de korsana alıştırıyor. 15 dolara koymuş olsa hem insanlar rahat rahat alabilir, hem de total cirosu daha fazla olur. İbn Haldun yıllar öncesinden ''fiyatları/vergileri yükseltelim, daha çok para kazanalım'' mantığının ne kadar yanlış olduğunu anlatmış bir insan, ki ben de bunu savunuyorum. Özellikle bizim gibi ülkelerde sürümden kazanma çok tutma potansiyeli olan bir şey.
Zaten bu tartışmanın sebebi de burada başlıyor sorunun aldığımız ücretlerde aranmayıp şirketlerin fiyatlandırmasında aramak.
Konuyu buraya çeken sizsiniz, bir konuda eleştiri yaptığım için otomatikman ''aldığımız ücretlerde sıkıntı yok aslında ama şirketler fırsatçı'' demişim gibi davranıyorsunuz. Daha önce de dediğim gibi bir ürünün globalden daha ucuz olması beni zerre alakadar etmiyor. Ben alırken ne kadar zorlanıyorum, bu ürün iç piyasada benim için pahalı mı, buna bakıyorum. Oyun fiyatları daha ucuz olsun dediğim zaman ben topu şirketlere atmış olmuyorum, bir talepte bulunuyorum; değerlendirir değerlendirmez kendi tercihi.

Siz neden şirket yetkilisi gibi direkt talepte bulunanın talebine ''ama o iş öyle değil'' diyip girme ihtiyacı hissediyorsunuz bunu anlaması güç zaten. Misal, Sony PC'ye 60 dolarlık oyunu 500 TL'den getiriyor, öbür yandan Elden Ring 500'den 600 oluyor. Ben burada Bandai Namco'nun Sony gibi davranmasını talep etme hakkına sahip değil miyim yani? Ya da bunu talep edince otomatikman ''ülke süper'' mi demiş oluyorum? Veyahut bu fiyatlarla kimsenin oyun almayacağını söylemek korsanı savunmak mı, gerçek bir durum saptaması mı?

Yabancı ile konuşma meselesi vs. ise komik. Yabancı tabii ki 60 dolarlık oyunu 30'a aldığını duyunca ucuz diyecek. Gurbetçiler de buraya gelip ''Ja anne o kadar şey aldım 10 euro bile tutmadı'' diyebiliyor. Bu bir kriter mi yani.
 
Konuşmaya "hocam" ile başlıyorsun, yazın ilerledikçe gereksiz bir havaya bürünüyorsun. Karşında askerlik arkadaşın varmış gibi "abim" "abicim"li konuşma. Yaşın ne belli değil, karşındaki böyle hitaptan hoşlanır mı hoşlanmaz mı bilmiyorsun. Saygı çerçevesinde konuşursan cevabını alırsın. Önce konuşmayı öğren, sonra tartışmaya girersin.

Hocam, bence genel bir hitap tarzıdır. Yazdıklarıma cevap olmayınca hemen saygıdan, hitaptan bahsedip üstünü örtmeye çalışmak da ilginçmiş.

Karşındaki böyle hitaptan hoşlanır mı hoşlanmaz mı bilmiyorsun

"Abicim" kısmı ile genel bir hitapta bulundum, sizin şahsınıza ait değildi. Dikkatli okusaydınız bence anlayabilirdiniz. Ayrıca, nasıl bir hitaptan hoşlanıp hoşlanamayacağınızı bilemedim, lütfen kusuruma bakmayın. Nasıl bir hitaptan hoşlanırsınız? Ona göre aynı soruları o hitap üzerinden yönlendiriyim. Böylece bu sefer "ne cevap versem" kısmını "önce konuşmayı öğren, sonra tartışmaya girersin." gibi ''diyecek cevabım yok acaba nereden vursam'' gibi klişe bir ad hominem ile örtmemiş olursunuz.
 
Dostum öncelikle şunu söylemeliyim ki, soulsborne oyunları Türkiye'de pek yaygın olmayan veya son birkaç yılda yaygınlaşmaya başlamış bir oyun türüdür. Diğer hikayeli oyunlarla karşılaştırırsak, oyunculara, "şuraya git, şunu yap, bununla konuş geri gel, sonra git onu öldür" gibi görevler vermekten ziyade, seni, dünyayı keşfetmeye ve yolunu kendin bulmanı isteyen bir oyun türüdür. Türk oyuncu topluluğu bu tip oyunlara alışık olmadığı için (genelleme yapmıyorum, biz gibi soulsborne hastaları da çok), soulsborne oyunlarıyla karşılaşınca, oyunlara hep bir Hater'lık yapıyorlar.

Öncelikle bu oyuna "metacritic"te nasıl bu kadar övüldüyse demişsin. Bunu neye göre söyleyebiliyorsun? Oyunun önceki serilerinden herhangi birini oynayıp, hikayeleri hakkında fikrin var mı? Diyelim ki önceki serilerinden oynamadın.(oynamadıysan, zaten oyun hakkında otomatik olarak yorum yapma hakkına sahip değilsin, çünkü bu Dark Souls 3 oyununun bir nevi yeniden yaratılmış hali). Elden Ring'i bir şekilde oynadın mı? Sanmıyorum, oynasan da zaten ilk dakikalarda ne yapacağını bilmediğinden oyundan çıkarsın direkt. Peki bu sana "Max 200 TL'lik oyun bu" deme hakkını sunuyor mu? Sunuyor ise IQ'na saygı duyuyorum.
Dostum ben bütün souls oyunlarını emmiş birisiyim.Souls oyunlarının hayranıyım.En sevdiğim oyun türüdür souls.Fakat bu oyun bana göre değil.Ve bence 600tl yi hak edecek büyüklükte bir oyunda değil.Dark souls 1-2-3'üde bitirmiş elden ring yapımcısının yapmış olduğu sekiro oyununu bitirmiş.Biri olarak Elden Ring'i oynadım 3 saat oynadığım için iade edemedim ama sevmedimde.Vuruş dinamikleri gerçek souls oyunlarına göre çok yavaş ve yavan geldi.Bende böyle hissediyo olabilirim bilmiyorum ama "bence" 600 tl yi haketmiyor.Yoksa bende enayi değilim o kadar para verip oyunu kapatacak kadar.Kendi fikrimi belirttim.Keşke bunu anlayacak kapasitede olsaydın :).
 
Herkes konuşur akp yapar nefret ediyorum sizden ya.
 
Alınır, gayet güzel oyun ayrıca yüzlerce saat oynayabilirsiniz.

Şimdi birçok kişi 600₺ verilmez edilmez denmiş ama şunu söyleyeyim 600₺ bu oyuna verilir neden.

600₺ verdiğiniz bu oyunda yapabileceğiniz çok fazla Build, açık dünyada keşfedebileceğiniz oldukça farklı alanlar, 100'den fazla boss ve bir sürü içerik var. Bunun Online kısmını saymıyorum çünkü arkadaşınız ile gireceğiniz Online invadelerden ne kadar zevk alacağınızı siz bile tahmin edemezsiniz.

İnternette hazır bulabileceğiniz neredeyse 50 farklı Build var. İster Dragon Knight olun str silahlar zırhların yanında Dragon sorcery yapın isterseniz bleed samurai yapın Full kanamalı bir samuray oynayın.

Aklınıza gelecek her şey ile kombinasyon yapıp kendinize farklı Build'ler yapabilirsiniz. Bu yönden baktığımız zamanda da bu oyun içi değil bin saat iki bin saatten fazla oynanış süresi ediyor.

Hikayesini çözmek ise ayrı bir olay tabii.

Şimdi değmez diyen arkadaşlara soruyorum siz hangi oyuna 600₺ verip bu kadar zengin bir oynanış ve zevk satın alıyorsunuz? Ben söyleyeyim alamıyorsunuz. Hadi diyelim breath of wild var o da PC'de yok.

Eğer diyorsanız benim param yok alamıyorum indir babacım crack oyna Online oynama paran olduğu zaman alırsın bu sefer de Online kısmının keyfini çıkarırsın oyunu bitirip.

Ayrıca bu oyun içerik+grafik+hikaye+zevk anlamında olduçka üst düzey olan bir oyun. 600₺'nin sonuna kadar değer 1K bile olsa değer bu oyun için.

He diyorsanız 600 verilmez crack indiririm daha iyi diyorsanız da diyecek bir şeyim yok yani.

Tabii ki de bir Dark Souls zevki vermiyor bunu da belirtmek gerekir. Onu bunu geçin artık Bloodborne gelsin Steam'a ya.

Bu devirde bir oyuna 600TL vermek size normal geliyor ise geliriniz sanırım aylık 30.000 falan ki 60 dolarlık oyuna 600TL alınır diyorsunuz.
 
Bu devirde bir oyuna 600TL vermek size normal geliyor ise geliriniz sanırım aylık 30.000 falan ki 60 dolarlık oyuna 600TL alınır diyorsunuz.

Normal demiyorum öncelikle bu oyuna bu paranın değeceğini söylüyorum sadece arasında çok fazla fark var bence bir kere daha okuyup anlayın yazdığımı.

Ayrıca aylık kazancım sizi ilgilendirmez ve sence aylık o kadar kazancım olsa bu sistem ile duracağımı pek sanmam.

Oyun Türkiye'de 33 dolar gibi bir fiyat ayrıca.
 
Normal demiyorum öncelikle bu oyuna bu paranın değeceğini söylüyorum sadece arasında çok fazla fark var bence bir kere daha okuyup anlayın yazdığımı.

Ayrıca aylık kazancım sizi ilgilendirmez ve sence aylık o kadar kazancım olsa bu sistem ile duracağımı pek sanmam.

Oyun Türkiye'de 33 dolar gibi bir fiyat ayrıca.

Bence sen yazdığımı oku.

60 dolarlık oyuna 600TL normal diyorsunuz demişim.
 

Geri
Yukarı