Elektriğin laptopta izlediği yol nedir?

Gayet normal bir şekilde yayılır. Sadece şu şekilde işler. Bataryayı şarj etmek için ayrı devre vardı diye hatırlıyorum. Adaptörden gelen elektrik direk anakarta dağılır. Eğer prize takılı ise bataryadan çok düşük oranda güç çekilir.
 
Merhaba. Hocam, laptopların bataryasız olarak (batarya çok iyi şarj tutmasa bile) prizlerde direk (bataryasız) kullanılması çok eskiden beri pek önerilmiyor. Bataryanın çok az şarj kapasitesi kalsa bile kesintilerde UPS desteği kısa süreli olarak bu bataryalar için yine bulunacaktır.

Orijinal laptop adaptörü, batarya çok şarjsız (tam boş) ve en zorlayıcı kullanımlarda gereken elektriği aksaksız olarak sağlayabilecek elektrik watt gücüyle hesaplanmıştır. Batarya boşken, batarya şarj devresiyle adaptörden giriş jakından giren DC elektriğin bir kısmı bu batarya şarjı için, diğer kısmı işletim sistemli iç donanımı çalıştırmak için harcanır. Şarj sona erdiğinde adaptörden daha az şiddette DC akımları çekilir.

Örneğin DC 19.5-20 volt DC olarak tek volt olarak giren adaptör voltajı, bu laptop içindeki çok değişik donanımların (modüllerin, CPU'nun, vb.) kullanımı için DC-DC çeviricilerle istenilen voltajlara düşürülüp değişik voltajlara ihtiyaç duyabilen modüllerde o şekliyle kullanılır. USB type-C'nin çok çeşitli voltajları içermesi nedeniyle DC-DC dönüştürücülerde çok fazla değiştirilme gereği de olmadan iç çalıştırma işlemi yapılabilmiş olabilir, kendi düşünceme göre. Kolay gelsin.
 
Arkadaşların belirttiği gibi bataryayı çıkartıp kullanmak kaynak kesildiği zaman veri kaybı olabilir. Adaptörün başlıca görevi evlere AC olarak gelen elektriği yüksek akımı daha düşük DC'ye çevirmektir. Daha sonra bu çeşitli doğrultucularla ana kartın belirli bölgelerine dağılır. Eğer batarya dolu ise arada hiçbir fark olmayacaktır. Eğer dolu değil ise batarya, şarja takılı değilmiş gibi kullanılır ve adaptörden gelen güç direkt olarak bataryaya dolar. Bu da bataryanızın ömrünün kısalmasına yol açabilir. Bunun önüne geçmek için de bilgisayarınızı şarjda kullanmadan önce(örneğin oyun oynamadan önce) %100 şarj edip daha sonra şarja takarak kullanabilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı