Elektrik kesintisi sonrası PC çalışmıyor

445376

Decapat
Katılım
4 Nisan 2021
Mesajlar
212
Herkese merhaba, bugün saat 12:30 gibi bilgisayar açıktı. Mutfaga gitmiştim, film için cips falan dolduruyordum işte. Sonra geldiğimde bilgisayar kapanmıştı, kardeşim yatağında uzanıyordu. Dedim, "sen mi kapattın?" neyse, yok falan. Bilgisayarın düğmesine bastığımda hiçbir şekilde çalışmadığını fark ettim. İçini açtım, baktım. Yanık kokusu da gelmiyordu. Power tuşunu açıp kapadım, fiş değiştim. Yanmış falan olma ihtimaline karşı. Sonra tüm sitede elektrik gidip gelmeye başladı. Uğraşmadım bilgisayarla bu arada. Bu başıma 2. kez geliyor, bir keresinde daha böyle olmuştu. Yanmıştı, teknik servise falan götürüp değiştirdik. Yani, 1,5 yıl oluyor, hepi topu. Yani, bu kadar kolay bozulması normal değil bir bilgisayarın. Neyse, çözümlerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir süre, sürekli elektriğin git gel yapması, yaşadığın yerdeki ana elektrik girişi/trafoda bir şeylerin düzeltilmeye çalışıldığına işaret olabilir. Bu durumda yapılacak en akıllıca hareket sigortaları kapatıp elektrik sistemi düzelene kadar beklemektir.

Bilgisayarının bozulması derken, umarım sadece PSU'daki sigorta zarar görmüş ve kalan sistem parçaların sağlamdır. Götürüğ kontrol ettirmen gerekli.

Kalanını 4 başlığa ayırayım:

1 - Akım korumalı priz : İçinde bulunan Varistör/VDR parçasının ilgili voltaj değer aralıklarının üstüne çıkması sebebiyle çatlayarak/patlayarak/kendini feda ederek devreyi kesmesini sağlar (aslında sigorta devreyi açığa alır), bu yüzden "gerilim korumalı priz" olarak satılması gerekli teknik anlamda. O da ciddi bir gerilimden bahsetmiyor, VDR'lar fiziki boyutlarına göre kapasiteleri değişen seramik parçalardır.

Sisteme elektrik girişi ve dağıtımı yapan parçaların içindeki sigortalar kaliteli olmaları ve biraz da şansa bakarak güvenlik sağlarlar.

Enerji hatları topraklanmamışsa, X korumalı prizler çok nadir işe yararlar.

2 - "Laptoplar güvendedir" hayır değildir, gelebilecek dalgalanmayı ilk karşılayan yer adaptördür, adaptörü bozacak bir dalgalanma laptop'u da etkileyebilir, en iyi ihtimalle elektrik girişini, en kötü ihtimalle tüm sistemi.

3 - Sadece regülatörler "akım koruması" sağlarlar, adı üzerinde "regülatör".

4 - Yıldırım düşmesi, paratoner veya benzeri iş görecek bir şekilde toprağa aktarıldığında bile taşıdığı enerjiye göre elektromanyetik bir dalgalanmaya sebep olur. Regülatörlü bir sistem bunu toparlayabilir veya kendini feda edebilir/sistemi kapatabilir ancak regülatör elektrikle ilgili, ethernet, telefon kabloları gibi diğer iletken ağlar için geçerli değil. Hatta yıldırım toprağa direkt düştüğünde, etki alanında yerden geçmeyen, havada duran kablolara bağlı cihazları da etkileyebilir.

Elektrik konusuyla ilgili en çok can sıkan konu birbirine değmeyen kabloların yan yana geçtiklerinde bile oluşturdukları elektromanyetik alanlardır. Düşünün ne kadar elektromanyetik radyasyon içeren bir hayat yaşanıyor betonerme metal evler ve içlerindeki elektrik, kablosuz sistemlerle.
 
Bu tarz durumları önlemenin 2 yolu var ups yada kaliteli bir psu.

Akım korumalı prizlerin nerdeyse hepsinin içinde 1 tane varistör vardır, gerilim belli bir değerin üzerine çıkınca kendini imha ederek takılan cihazı korumaya çalışır, genellikle başarısız olur.

Burdan cahil arkadaşlara sesleniyorum o dandik dediğiniz psu nun içinde de aynı "varistör" var.
Bu cihazların yanmasının temel sebebi gelen gerilimin stabil olmamasıdır.

Siz de 50 liralık fişe 1 liralık varistör takıldığı için aynı fişi 200 liraya alıp bilgisayarı koruyacağına inanmaya devam edin, paranıza yazık dostlar.


Elektik bobinaj ustasıyım bende konuyla alakasını çözmeye çalışıyorum.


Her adaptörün içinde vardır.


Bana ne olduğunu anlatırsanız çok sevinirim hocam.
LI-Upslerin aküden verdikleri çıkış olan modifiye edilmiş sinüs dalgaları aktif pfc korumalı güç kaynaklarında problem yaratmaz mı?

Ayrıca maalesef direkt ethernet kablosundan da olabiliyor. Eski bilgisayarımda şimşekli bir günde PC fişi sökülü olmasına rağmen modem bağlı olduğu için önce modemi patlattı daha sonra da patlayan modemden gelen ethernet kablosu anakartımı yaktı.
 
Herkese merhaba, bugün saat 12:30 gibi bilgisayar açıktı. Mutfaga gitmiştim, film için cips falan dolduruyordum işte. Sonra geldiğimde bilgisayar kapanmıştı, kardeşim yatağında uzanıyordu. Dedim, "sen mi kapattın?" neyse, yok falan. Bilgisayarın düğmesine bastığımda hiçbir şekilde çalışmadığını fark ettim. İçini açtım, baktım. Yanık kokusu da gelmiyordu. Power tuşunu açıp kapadım, fiş değiştim. Yanmış falan olma ihtimaline karşı. Sonra tüm sitede elektrik gidip gelmeye başladı. Uğraşmadım bilgisayarla bu arada. Bu başıma 2. kez geliyor, bir keresinde daha böyle olmuştu. Yanmıştı, teknik servise falan götürüp değiştirdik. Yani, 1,5 yıl oluyor, hepi topu. Yani, bu kadar kolay bozulması normal değil bir bilgisayarın. Neyse, çözümlerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Ya anakart yanmıştır ya da PSU yanmıştır. "anakartta ki 24 pin ve işlemcinin kabloları tak çıkar yaparsan belki çalışabilir" PSU alırken akım koruma özelliklerinin olup olmaması çok önemli veya priz de aynı şekilde. Akım korumalı priz alırsanız bir daha böyle bir şey yaşama şansınız bayağı bir düşer.
 
Benim de laptop a olmuştu, şimşek çaktı modemden gelen kablo Ethernet girişini bozdu ve TV uydusunu bozdu mantığını anlamadım... Akım korumalı prizlerin bir faydası yokmuş.
Bu elektrik akışının sabit olması cihazların sorunsuz ve hasarsız bir şekilde çalışmasını destekler. Ancak, elektrik kaynağında yaşanacak bir kesinti ya da dalgalanma, kaynağa bağlı olan tüm cihazlar için potansiyel bir tehdit oluşturur.
Güç dalgalanmasının ortaya çıkacağı zamanları tahmin etmek bazen mümkün olsa da kesin bir yorum yapmak pek olası değildir. Yine de bazı durumlar bu dalgalanmaları tetikleyebilecek unsurlar arasında yer alır.
Bunlara verilebilecek en iyi örneklerden biri, kaynağa bağlı cihazların yüksek güç tüketen aletlerden oluşmasıdır. Örneğin, klima, ütü ve bulaşık makinenizin aynı anda çalışması güçte bir kesintiye yol açabilir.
Bunun haricinde bir yıldırım düşmesi ya da elektrik kaynağına gelen bir darbe de güç dalgalanmalarına ya da elektrik kesintilerine yol açabilir. Ayrıca, bölgenizdeki diğer yapıların kullandığı elektrik de sizin akışınızı bozabilir. Ancak bu gibi durumlar sizin kontrolünüz dışında olduğu için alabileceğiniz önlemler sınırlıdır.
Özellikle fırtınalı havalarda ortaya çıkacak yıldırım gibi unsurlar, elektronik aletlerinizin önemli ölçüde zarar görmesine neden olur. Hatta, bu hasarların çoğu zaman geri dönülemez noktalara ulaştığını da belirtebiliriz. Bu nedenle, fırtınalı havalarda cihazlarınızın şarja takılması da önerilmez.
Tam da bu noktada devreye akım korumalı prizler girmektedir. akım korumalı prizler olası bir güç dalgalanması sırasında elektrik akışının cihaza yönlendirilmesini engeller. Böylece, cihazların yüksek voltaj ve akıma maruz kalmasının önüne geçilmiş oluyor.
Akım korumalı prizlerin öncesinde standart prizlerin nerelerde kullanıldığına bakmak gerekli. Eğer kullanacağınız elektrikli cihaz bir masa lambası vb. bir nesneyse standart priz kullanmak sizin için çok daha iyi olacaktır. Dalgalanma sırasında lambanızın alabileceği en büyük hasar patlamak olacaktır. Ya da işletme sahiplerinin ekstra priz oluşturmak için ihtiyaç duyduğu şey, akım korumalı priz yerine uzatma kabloları olabilir.
Peki akım korumalı priz nerelerde kullanılır? Özellikle önem verdiğiniz elektronik aletleriniz için akım korumalı priz kullanmak son derece mantıklıdır. Bunların arasında başlıca sayabileceğimiz cihazlar bilgisayar, televizyon, telefonlar için şarj aletleri vb. ürünler olacaktır. Bu aletlerin akım korumalı bir prize bağlı olarak çalışması sizi büyük tehlikelerden koruyacaktır.
Aslında, akım korumalı priz bir uzatma kablosunun kullanılabileceği her yerde yeterli işlevi fazlasıyla verecektir. Ancak, hassas elektronik cihazların yanlış akım ve voltaja maruz kalmasını engellemek için evinizdeki bazı cihazların akım korumalı prize bağlı olması hasarların önüne geçecektir.

Bir akım korumalı priz seçerken dikkat etmeniz gerek en önemli unsurlardan birisi Joule değeridir. Akım korumalı prizlerde yer alan Joule, bir enerji ölçümü birimidir. Joule değerinin yüksek olması akım korumalı prizin koruyuculuk seviyesi için oldukça faydalıdır. Bu nedenle yüksek Joule değerine sahip prizler genellikle daha yüksek fiyattan satılmaktadır.

Akım korumalı priz almadan önce karar vermeniz gereken en büyük unsurlardan birisi de cihazlarınızın güç değerlerinin yüksekliğine karar vermektir. Bu doğrultuda akım korumalı prizdeki Joule değerinin de artış göstereceğini belirtelim. Yani, eğer yüksek güç gerektiren cihazlara sahipseniz Joule değeri yüksek bir akım korumalı priz satın almalısınız.

Buna ek olarak akım korumalı priz alırken dış görünüşe ve fonksiyonlara da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bizim tavsiyemiz, korumanın aktif olduğunu belirten ışık ya da sinyale sahip olan prizleri tercih etmeniz olacaktır. Böylece, devrenin çalışamaz hale geldiğini gözünüzle görebilirsiniz. Bu da istenmeyen sonuçların önüne geçmenizi sağlayacaktır.


Buna ek olarak prize bağlayacağınız cihaz sayısını da göz önünde bulundurmanız gerekli. Böylece gerekli sayıda girişe sahip olacak bir akıllı priz alabilirsiniz. Ayrıca, bu sayıyı göz önünde bulundururken Joule değerini de unutmamalısınız. Daha fazla cihaz bağlamak daha yüksek Joule değerine ihtiyaç duymanıza neden olacaktır.
 
Elektrik kesintisi bilgisayarı bozacak düzeyde zarar veremez. Gerilim dalgalanması ya da saliselik peş peşe elektriğin gidip gelmesi zarar verebilir. Elektrik pat diye gidince sistemdeki hiçbir bileşene zarar vermez.
 
Şöyle en kalitelisinden en sağlamından voltaj dalgalanmasına akım korumasına yönelik bir priz almak işinize yarayabilir, marka model tavsiyesi olursa beklerim. Ya da üstlerde önerilmiş en az 1000VA/AP olan bir Line Interactive UPS bakmanızı da ayrıca öneririm. Ben de her zaman elektirik kesilmelerinden voltaj dalgalanmalarından, bunun tüm PC sistemine özellikle de çalışır haldeki HDD/SSD'lere zarar verecek diye çok çekinirdim korkardım bu yüzden tercihim UPS olurdu. UPS'lerin içindeki akülerin kalitesi de önemli Yuasa 12AH7A/9A gibi bir şeydi galiba.

Zamanında (içindeki aküleri yenileyerek) 7-8 yıl boyunca POWERCOM IMD-1000AP/VA Line Interactive diye UPS kullanıyordum, iç elektronik aksamı (tahminim) eskidiğinden kaynaklı UPS kendi kendine PC sistemini kapatmaya başladı falan. Neyse mecburen hiç bilmeden araştırmadan şu sitesinde gösterilen MAKELSAN Lion Series 2200VA aldım şimdilik memnumum, özellikle giriş/çıkış voltaj değerlerini gerçek zamanlı dijital ekranından görebilmek çok iyi olmuş. Lion Serisi 650 - 2200 VA
 
Bu tarz durumları önlemenin 2 yolu var UPS'ya da kaliteli bir PSU.
Akım korumalı prizlerin neredeyse hepsinin içinde 1 tane varistör vardır, gerilim belli bir değerin üzerine çıkınca kendini imha ederek takılan cihazı korumaya çalışır, genellikle başarısız olur.
Buradan arkadaşlara sesleniyorum o dandik dediğiniz PSU'nun içinde de aynı "varistör" var.
Bu cihazların yanmasının temel sebebi gelen gerilimin stabil olmamasıdır.
Siz de 50 liralık fişe 1 liralık varistör takıldığı için aynı fişi 200 liraya alıp bilgisayarı koruyacağına inanmaya devam edin, paranıza yazık dostlar.

Elektik bobinaj ustasıyım bende konuyla alakasını çözmeye çalışıyorum.

Her adaptörün içinde vardır.

Bana ne olduğunu anlatırsanız çok sevinirim hocam.

Zaten kendiniz açıklamanızı yapmışsınız hocam. Buradaki asıl amaç adaptörün de zarar görmemesini sağlamaktan bahsettim. Bildiğiniz üzere laptop adaptörleri de bir PSU kadar oldu. Özellikle oyuncu laptopları haliyle pahalı. Bu nedenle tedbir almaktan ne gibi zarar olabilir orasını anlamadım. Kaldı ki her marka aynı kaliteyi vermeyeceği için bilinen kullanılan marka alınmasında yarar var. Yine aynı şekilde bu akım korumalı prizlerin madem bu kadar etkisi yok neden cihazları koruyan ve yanan cihaz o oluyor? PSU dediğimiz ürünlerin dediğiniz gibi hepsinde aynı sistem vardır. Ancak her PSU aynı kaliteyi vermez ve yeri geldiği zaman olumsuz durumlar ile karşılaşılabilir.
 
Elektrik kesintisi bilgisayarı bozacak düzeyde zarar veremez. Gerilim dalgalanması ya da saliselik peş peşe elektriğin gidip gelmesi zarar verebilir. Elektrik pat diye gidince sistemdeki hiçbir bileşene zarar vermez.

Bende bunu yazacaktım! Bilgisayara bile kapatma komutu verildiğinde tak diye elektriği kesiyor, tamam elektrik kesintisi biraz daha farklı olabilir fakat pratikte çok da farklı değil ama voltaj vs dalgalanmalar ve elektriğin kısa aralıklarla gelip gitmesi gerçekten ciddi zararlar verebilir. Bizde de zaman zaman elektrik kesintisi oluyor ve açıkçası ben bunun zarar vereceğini düşünmüyorum. Asıl mesele elektrik kesildi PC bozuldu değil bence
 

Yeni konular

Geri
Yukarı