Emir Timur'u seviyor musunuz?

Öncelikle dünyada en çok toprak fetheden hükümdar değildir. İskender ve Cengiz Han en çok toprak istila eden hükümdarlardır. Zaten Timur da bunları taklit eder ve cihan hakimiyeti davası güder. Hindistan Seferi dışındaki seferleri Türk-İslam toprakları üzerine olmuştur.

Emir Timur, büyük bir askerî dehaya sahip, bilime ve sanata önem veren bir şahsiyet idi. Onun döneminde Semerkant bilim ve sanat yuvası olmuştur. Emir Timur, girdiği hiçbir muharebeyi kaybetmemiştir. Ancak tıpkı Cengiz gibi istilacı bir politika gütmüş ve kendisini ona isnat etmiştir.

İsfahan'da sırf halkın birkaçı askerlerine saldırdı diye çoluk çocuk herkesi katletmiştir. Askerlerinden iki kelle getirmeyeni bizzat öldüreceğini söylemiştir. Askerlerinden bazıları buna cesaret edemediği için diğer askerlerden kelle satın almıştır.

Yine ''Kan dökmeyeceğim'' diye söz vererek binlerce adamı diri diri gömmüştür. Sonra da ''Sözümü tuttum, kan dökmedim'' demiştir.

Celayiroğulları ve Karakoyunlulara saldırmış ve hükümdarları Osmanlı'ya sığınmıştır. Osmanlı tahtında Yıldırım Bayezid vardı ve tek başına Haçlıları mağlup etmişti. İstanbul'u kuşattığı sırada Timur'a sığınanları geri vermediği ve diplomatik görüşmelerde nezaketsiz konuştuğu için Timur'un Anadolu'ya gelmesine neden olmuştur.

Timur, gaddar bir hükümdardı. İstilacıydı. Hindistan'da bile sırf ateşe taptıkları için yüz bin Hintlinin kafasını kesip Ganj Nehri'ne attırmıştır. Masum insanları katletmesi ve seferlerinin çoğunu Türk-İslam ülkeleri üzerine yapması sebebiyle birçok Türk tarafından da sevilmez.

Söylenenlere göre kendisi de Türk-İslam ülkeleri üzerine yaptığı katliamlardan pişman olmuş, günahlarına kefaret olması için Çin'e sefere çıkmak istemiş ancak yolda hayatını kaybettiğinden bu isteğine ulaşamamıştır.
 
Aslen Moğoldur ancak Türkleşmiştir. Türk tarihi açısından önemli bir insan. Anadolu Türkleri için Atatürk neyse, Timur da Orta Asya'da kalanlar için odur. Büyük bir adanmışlıkları var.
Barlas boyu ya moğol olup türkleşmiştir yada direkt türktür. Bunu bilemiyoruz şuanda hocam. bildiğimiz en fazla bilgi budur. Ama Emir Timur kendini Türk olarak tanımlar ve bazı padişahların türklüğünü bile sorgulamıştır. Bu yüzden bu adamı Türk olarak tanımlıyoruz.

Öncelikle dünyada en çok toprak fetheden hükümdar değildir. İskender ve Cengiz Han en çok toprak istila eden hükümdarlardır.
Emir Timur'un vassallı haritasına bakmanızı öneriyorum. O herkesin bildiği Cengiz haritası 4 hükümdar döneminde oldu Cengiz han tek başına yapmadı. Aynı şekilde vassallı bir şekilde Büyük İskender'den daha fazla toprağa hükmetmiştir Emir Timur.

1659904455798.png

Sahipkıran Emir Timur.

İsfahan'da sırf halkın birkaçı askerlerine saldırdı diye çoluk çocuk herkesi katletmiştir.
Çocuk ezdirmesi vs. İbni Arabşah'ın iftiralarıdır. Onun dışında çocuklara zarar verdiğine dair bir kaynak yoktur. İbni Arabşah'ın kitabı ise zaten Timur'a bela okumakla başlar. Bu kadar büyük bir olay olsa sadece o yazmaz ayrıca İbni Arabşah Timur'un yanında değildir.

Yine ''Kan dökmeyeceğim'' diye söz vererek binlerce adamı diri diri gömmüştür. Sonra da ''Sözümü tuttum, kan dökmedim'' demiştir.
Emir Timur'un ordusuna zarar gelmeyeceği bildirildiği halde saldıran Ermeni birliği diri diri gömdürmüştür. Bu zaten Töre vs. şeylere aykırı bir şey. Hepsinin kellelerini almak yerine sözünü tutarak gömdürmüştür.

Ulu ata Emir Timur'a zalim diyenler bu videoyu izleyebilir. Cüneyt Kanar hoca çok iyi anlatmış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Merhaba sosyal sakinleri,

Dünya üzerinde 1336-1405 yılları arasında yaşayan büyük hükümdar emir Timur'u seviyor musunuz?

Vassallı 22m (yaklaşık 23m) km2 toprak fethetmiş ve dünyada en çok toprak fetheden komutan olmuştur.

Bazı lakapları:
Sahipkıran.
Putkıran.
Köregen.

Sevmeyen insanların genel nedeni ise zalim olduğunu düşünmesi.

Bayezid ile birleşmedikleri için ne yalan söyleyeyim pek kanım kaynamıyor.
 

Geri
Yukarı