En iyi arama motoru hangisi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İlk olarak Bing ve Yaani önermiyorum. Yaani zaten Bing alt yapısını kullanıyor. Yani Türk arama motoru filan değil. Ayrıca Microsoft'un, IE ve Edge tarayıcıların da Yandex dayatmasından dolayı, Bing Türkiye aramaları rezalet. Yani spesifik aramayı geçtim. Basit şeylere bile ulaşamayabilirsiniz.

Arama motorları kullanıma bağlı olarak, iyi sonuçlar veriyor. Türkiye de en çok Google arama motoru kullanılıyor. Sonra Yandex geliyor. Ama Yandex spesifik aramalarda hep bocalıyor. Atıyorum, baş dönmesine ne iyi gelir gibi bir arama yaptın. Google bu konu hakkında detaylı sonuçlar çıkarken, Yandex çıkmıyor. Tabi Google bu konular da iyi değil.

Bunun en büyük nedeni para ile belirli siteleri öne çıkarıyor. Ayrıca etiket sistemi düzgün çalışmıyor. A-Z kadar tüm haber siteleri, her konu hakkında etiket açıyor. Atıyorum Steam nedir? diye bir arama yapıyorsun. Haber sitesine giriyorsun, 10 sayfalık bir haber var. Haberin için de saçma görseller ve Steam hakkında gram bilgi yok. Haber sitelerinin böyle aptalca yaklaşımları ve başarısız reklam dayatmaları var. O yüzden Twitter gibi platformlar da, insanlar haberleri okuyor. Direkt kurum ve kişilerden detaylı olarak alıyorlar.

Ayrıca sırf bu olaydan dolayı, arama yapacağım zaman olabildiğince az Türkçe kelime kullanıyorum. Ya da direk güvendiğim siteleri yer imlerine ekliyorum. Arama motorunu eskisi kadar çok kullanmıyorum. Bu yüzden arama yaparken İngilizce terimlere alışmanızı öneririm. Çoğu konu hakkında, kaynağı İngilizce olarak buluyorum. Çünkü bu para ile site öne geçirme ve berbat etiket politikası, Türkçe kaynak varsa bile ulaşamamızı sağlıyor.

Ben arama motoru olarak Duckduckgo öneriyorum. Spesifik aramaların bazıların da sorun yaşatabiliyor. Ayrıca aradığın sitenin açıklamaları tamamen İngilizce olarak sunuluyor. Gelişmiş ayar seçeneği ile, kullanacak olsam ilk tercih edeceğim arama motorudur.
Tarayıcı olarak Chrome hizmetlerinin çoğunu devredışı bırakan, Chromium atl yapısını Mozilla bazı kaynak kodları ile destekleyen Brave öneriyorum.
Chrome dışında aynı alt yapıyı kullanan Opera, Yandex, Vivaldi, Slimjet gibi tarayıcılar, Chromium hizmetlerini devre dışı bırakmıyor. Yani her türlü Google belirli hizmetleri sizden veri topluyor. Ayrıca hız ve güvenlik konusunda Brave kadar iyi değiller. Mozilla ise performans ve sistem kaynağı kullanımı konusunda, Chromium tarayıcılar kadar iyi değil.
 
Son düzenleme:
Siyonistlermiş, İslam düşmanıymış. İyiymiş :) İnsanları ayrıştırmak için sanal alem de kullanılmaya başlanmış. Bırakın bu tırıvırıları da gizlilik istiyorsanız DuckDuckGo, Mozilla kullanın. Açık kaynak ve az veriye destek verin. Gerisi zaten aynı işi aynı şekilde yapıyor.

Gerçi siz siyonistler veri topluyor deyip Facebook’ta, Insta’da paylaşım yapmayı da seversiniz ama...
 
Duck duck go kullanabilirsin gizliliğin ön planda olduğu bir arama motorudur.
 
Gizlilik istiyorsanız DuckDuckGo, Mozilla kullanın. Açık kaynak ve az veriye destek verin. Gerisi zaten aynı işi aynı şekilde yapıyor.

Açık kaynaklı yazılımlara destek konusunda katılıyorum. Fakat bazı konularda da fikrimi ve araştırmalarımı belirtmek isterim.

Şahsen torrenting ve +18, porno tarzı DRM sorunu olan aramalar yapmayanlara DDG'yu boşuna önermem. Yapacaksanız filtreyi devre dışı yaparak rahat rahat kullanabilirsiniz.

Google'da ise filtre kapatma yok. Yasal olmayan +18 sitelerin çoğunu normal aramadan kaldırıyorlar. Torrent konusunda da siteler DRM'den dolayı arama sonuçlarından siliniyor.

Tarayıcılarda ise Firefox açık kaynaklı olsa da bu telemetry toplamadığı anlamına gelmiyor. Firefox gizlilikle ilgili built-in özellikler eklese de bunlar çok basic/temel şeyler. Şahsi fikrim 4-5 eklentiden sonra kağnıya dönen bir tarayıcı kullancağınıza Chrome veya Chromium (Opera hariç) tarayıcıları tercih edebilirsiniz. Opera'yı şahsen önermiyorum. Sebebini defalarca yazmıştım. Kısacası güvenilmez bir tarayıcı.

Android platformunda kodlarına trackers gömen ve gömmeyen tarayıcılara aşağıdaki raporlardan bakabilirsiniz. Şahsi tercihim Chrome.
Chrome
Firefox
Opera
Brave
Edge

Ben Google'a giden telemetry'lerden şikayetçiyim, gizlilik istiyorum derseniz aşağıdaki hostları engelleyebilirsiniz. Nasıl engelleyeceğiniz size kalmış. Tüm ağda engellemek için AdGuard Home tarzı sistemler kullanılabilir.

Kod:
google-analytics.com
ssl.google-analytics.com
www.googleadservices.com
www-google-analytics.l.google.com
padgead2.googlesyndication.com
adservice.google.com
pagead46.l.doubleclick.net
googleads.g.doubleclick.net
stats.l.doubleclick.net
googleadapis.l.google.com
partner.googleadservices.com
tpc.googlesyndication.com
www.googletagservices.com
video-ad-stats.googlesyndication.com
googleads.g.doubleclick.net
www.pagead46.l.doubleclick.net
stats.g.doubleclick.net
stats.l.doubleclick.net
ad.doubleclick.net
doubleclick.net
adclick.g.doubleclick.net
adservice.google.com.tr

Not: İnternette privacy yani gizlilik mahremiyet demektir. Normal bir kullanıcı bilgilerinin toplanmasına karşı mahremiyetini koruma açısından önlemler alabilir. Anonimlik ile gizlilik farklı kavramlardır. Lütfen gizlilik ne ya, saki NSA beni mi takip ediyor gibi saçma sapan yorumlara aldırış etmeyiniz.

Yakın bir zamanda yaşanan skandal: Avast shutters data-selling subsidiary amid user outrage

Kullandığınız/kullanacağınız uygulamaların geçmişte ciddi skandalları varsa onları tercih etmeyin. Şahsen ilk kara listemdeki şirketlerden biri Avast. Bir diğeri ise Kaspersky. Bir başkasına göre olmayabilir veya yanlış görebilir. Sadece belirtmek istedim. Avast ve Kaspersky zaten beni her zaman haklı çıkartan 2 şirket.
 
Tarayıcılarda ise Firefox açık kaynaklı olsa da bu telemetry toplamadığı anlamına gelmiyor. Firefox gizlilikle ilgili built-in özellikler eklese de bunlar çok basic/temel şeyler. Şahsi fikrim 4-5 eklentiden sonra kağnıya dönen bir tarayıcı kullancağınıza Chrome veya Chromium (Opera hariç) tarayıcıları tercih edebilirsiniz.

Şu anda Firefox'u 14 eklentiyle kullanıyorum. Hiç şiştiği, yavaşladığı yok. Chromium tarayıcılarda 14 eklentiyle böyle olmanız zor. Brave güzel bir tarayıcıdır, kullanılır. Ben mobilde Brave, bilgisayarımda Firefox kullanıyorum. Sync konusu önemli diyorsanız ben şahsen hiçbir tarayıcıya şifre kaydetmem. Bitwarden eklentisini tarayıcıya, telefona da uygulamasını kurarım; hem güvenli bir şifre yöneticisi olur, hem de şifrelerinizi tarayıcıya emanet etmiş olmazsınız.

Ama soru tarayıcı değil, arama motoru :) (Kaç kişi Opera diye cevap vermiş)

Arama motoru olarak en fazla Google, sonra DDG kullandım. DDG de istediğin şeyi bulmak zor olduğunu gördüğümm için sonra arama motorunu Google yapmıştımç Şuan bir şans daha verdim DDG kullanıyorum. Google aradığınızı bulma konusunda iyi. Gizlilik konusunda bilemem. Ben özellikle son zamanlarda açık kaynak ve gizliliğe önem verdiğim için bir kez daha DDG varsayılan olarak ayarladım. Arama motorları hakkında pek bilgim yok.

Startpage hakkında bilgisi olanlar yazabilir mi? Güvenlik açısından nasıldır? Bana DDG ye göre daha iyi sdonuç veriyor gibi geldi. Ama gizlilik konusunda bilgim yok. Bilen varsa bilgilendirirse sevinirim.
 
Arkadaşlar artık Google kullanmayacağım tüm duyarlı vatandaşlarımızı da kullanmamaya davet ediyorum. Evet bu küresel şirketlerin çoğu siyonistlerin ama elimizden geldiğince kullanmamız lazım.
Sebebi ise fotoğrafta.. Google her zaman Islam düsmanlarından yana oldu..
Her neyse Google'a alternatif Mozilla düşünüyorum başka öneriniz var mı?
Yandex veya opera gx olabilir kullanmak için
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı