İnanmayanlar veya başka inanca sahip kişiler beraber uzunca süre yaşadılar, sadece örnek olması açısından Osmanlı diyebilirim, 1789 devrimi ve milliyetçilik akımı vs gibi şeyler olmasa büyük ihtimalle Balkanlar'davb yerlerde hâlâ karma bir din yapısı ve barış içinde yaşam oluyor olabirdi. Hz. Muhammed (s.a.v) zımmilere ( İslam devletinde yaşayan yahudi, hristiyan vb. kişiler cizye verdiklerinde devlet korumasına girerlerdi ve müslümanlar ile eşit haklara sahip olurlardı) eziyet edilmesini yasaklamıştır (Peygamberimiz. (a.s.m) “kim bir zımmiye eziyet etse, şüphesiz ben onun hasmıyım – düşmanıyım-" diye buyurmuştur. (Keşfü’l-Hafa, 2: 2341.) Bu yüzdendir ki müslümanların gayrimüslimlere genel olarak eziyet ettiğini ben neredeyse hiç duymadım varsa da çok nadirdir herhalde.
Ayrıca Allah bizden zorlama ve baskı yapmamızı istemiyor benim bildiğim kadarıyla, ve istişare konusunda İslam'a gerçekten haksızlık yaptığınız düşüncesindeyim, istişareye gerçekten çok önem veren bir din. Nitekim peygamber (s.a.s) bile istişare yapıyor.