En sevdiğiniz tank nedir?

En Sevdiğiniz Tankın Uyruğu Nedir?


  • Oy verenlerin toplamı
    529
Nedense Challenger 2 tankını seviyorum. Zırh koruması çok yüksek, Rus ekolünden mümkün olduğu kadar uzak ve ateş gücü de yeterli düzeyde. Bence tek eksiği var o da motor gücünün engebeli araziler için yetersiz olması.
 
Nedense Challenger 2 tankını seviyorum. Zırh koruması çok yüksek, Rus ekolünden mümkün olduğu kadar uzak ve ateş gücü de yeterli düzeyde. Bence tek eksiği var o da motor gücünün engebeli araziler için yetersiz olması.
Meskun Mahal tankı zaten yani savunma amaçlı olarak tasarlanmış bir tank. Motorunun yetersiz olması bu tip tanklar için çokta büyük bir sorun teşkil etmez. Tankın ön alt gövdesine bakarsanız açısız düz bir şekilde yapılmıştır. Bunun sebebi tankın ön alt kısmını toprağa vb. gizleyerek (hull down pozisyonu) kuleyi ve kısmen ön üst zırhı gösterecek şekilde savunma yapması için tasarlanmıştır. Tankın yan bölümleri ise saldırı tanklarından daha kalın zırhlarla korunmaktadır. Bu da şehir ortamında vb. yanlardan gelen atışlara karşı koruma sağlamaktadır.

Kısacası bu tür tanklar savunma odaklı tanklardır ve tasarımsal olarak saldırı türü olan tanklardan farklıdırlar. Haliyle motorlarının yetersiz olması büyük sorun teşkil etmez.

Challenger_2.jpg

Challenger2-10.jpg
 
@BreWerS Zaten tasarlanma amacı küçük bir bölgeyi korumak ama gene de son hızların düşüklüğü ve engebeli yerlerde biraz etkisiz kalması bir dezavantaj. Bu özelliğinin olmasının bir zararı yoktu ama İngilizler bu şekilde olmasını tercih etmişler.
 
Yanlış hatırlamıyorsam İngilizler top konusunda çok memnun değildi. İleriki modernizasyonda Rheinmetall 120mm L55 yapımı topla değiştireceklerdi. Challenger 2 defans tankı saldırı tankı değil. Full yükle 80 tona yakın bir tank ve 1200 BG yetmiyor. Zaten İngilizlerin istediğide çok mobil bir tank olması değil.
 
Challenger 2'nin övündüğü kısım zaten kolay kolay düşmeyen zırhı ve savunma gücü değil mi? M1 Abrams'larla birlikte en sağlam zırha sahip olan tanklardan biri. Savunma gücü yüksekken İngilizler atış ve hareket kabiliyetinden kısmışlar. Savaşlarda imha sayısı da çok düşük. Hatırladığım kadarıyla tamir edilecek hasarlardan fazlasını almıyorlardı genel olarak.
 
Son düzenleme:
Modern tank tasarımlarına ilham kaynağı olan ve belki de modern tankların atası sayılabilecek düzeydeki King Tiger Henschel, benim favorimdir.

Bundesarchiv_Bild_101I-680-8282A-06,_Budapest,_Panzer_VI_(Tiger_II,_Königstiger).jpg

maxresdefault.jpg


Eğimli ön zırh tasarımı, dönemine göre yüksek sayılabilecek hızdaki taret dönüşü, üstün taret zırhı (ön 185 mm.), son derece yüksek ateş gücü (88 mm.) sebebiyle favorilerim arasındandır. Saf tanktır, yüksek teknoloji taşımaz. Motor-zırh-top kafasıyla üretilmiştir. Ancak dönemine göre üstün bir mühendislik teknolojisi barındırmaktadır.

Özellikle Tiger 1 modellerinde kullanılan ve yüksek başarısı sebebiyle geliştirilerek King Tiger H. modellerinde de kullanılan 88 mm. KwK 43/L71 topu, rakiplerini tek vuruşta savaş dışı bırakabilecek bir ateş gücü sağlamakta. Bu top aynı zamanda PaK 43 adıyla uçak savar topu olarak da kullanılıyordu. KwK 43/L71 versiyonu ise tanklar için özelleştirilmiş (mobilite imkanı sunulan) bir versiyonuydu.

King Tiger tankı güçlü olmasının yanı sıra, Tiger ailesini tank muhribi seviyesine de getirmişti. Hatta savaşın sonlarına doğru Tiger ailesinin suyunu iyice sıkmak isteyen Naziler, bu ailenin farklı varyasyonlarını doğrudan tank muhribi olarak geliştirdi.

Ferdinand, bilinen adıyla Elefant, Tiger 1 şasesi üzerine geliştirilmiş ağır tank muhribiydi. Ferdinand Porsche'nin kabul görmeyen Tiger 1 tasarımının üstüne üretilmişti.
King Tiger'ın tank muhribi versiyonu ise Jagdtiger olarak karşımıza çıkmıştı. 250 mm. değerinde eğimli bir zırha sahip olan Jagdtiger, bulunduğu dönem içerisindeki en ağır ve en yüksek zırha sahip aracıydı. Aynı zamanda ateş gücü de yüksekti. 128 mm. PaK 44/L55 topuna sahipti ve zaten yüksek olan King Tiger'ın ateş gücünü, ölümcül bir seviyeye çıkarıyordu. Buna rağmen King Tiger kadar verimli olamadı (topu güçlü olmasına rağmen hedefleme tutarsızlığı bulunuyordu) ve savaşta King Tiger kadar ses getiremedi.

Benim için son derece özeldir King Tiger ve Jagdtiger. Ancak elbette, King Tiger'ın yeri bende ayrıdır.

Var mı benim gibi böyle WW2 tanklarına hasta olan :) .
 
Almanlardan başka tank yapabilen var mı? Dünya zaten bu adamlardan tank yapmayı öğrendi. Panzerkampfwagen V Panther bence en iyisi.
Kesinlikle, tek hataları niteliği çok ön plana atıp, seri üretimi geri planda tutmaları.
Dönemin T-34'ü varken bu dediğini tekrar düşün istersen. :D
T-34 mantıklı bir tasarım, ancak yalnızca Panzer IV ve Panzer III'lere karşı başarılı oldu. Tiger 1 ve King Tiger modelleri, T-34, T-34 85 ve T-34 76 ve daha nice T-34 varyasyonlarına karşı ruslara kök söktürdü. Kursk muharebesinde özellikle, Tiger 1'ler son derece yüksek başarı gösterdiler.

Ancak ruslar elbette ki lojistik avantajlarını çok iyi kullandı, yiğidi öldür hakkını yeme. Eksilen 1 T-34'ün yerine 3 adet T-34 daha yollandı. Niteliği geri planda tutup basit tasarımla seri üretimi desteklediler ve sayı üstünlüklerini kullandılar. Ancak tabii ki kafa kafaya bir çarpışma olsa ve eşit sayılar olsa ( hatta eşit olmasına gerek yok, Tiger 1 tankları iyi eğitimli bir mürettebat ile tek başına birden fazla T-34'ü imha edebiliyordu) kesinlikle Alman panzerleri kazanırdı.

Alman tanklarının tek sorunu, yüksek mühendisliğin artık çığırından çıkmaya başlamasıydı. Karmaşık yapıları, onların zor üretilmesine ve savaş alanında arıza vermesine sebep oluyordu. Ki bu arızalar mürettebatın onaramayacağı arızalar oluyordu genelde.

Zaten savaş kayıtlarında, Tiger 1 ve King Tiger tanklarının imha edilenlerinin neredeyse tamamı kendi mürettebatı tarafından arızalandığı için imha edildi. Göğüs göğüse karşılaşmada ruslarca veya müttefiklerce imha edilen yok denecek kadar az sayıda King Tiger ve Tiger tankı var.

Michael Wittmann ( bilinen adıyla Kara Baron ) bağlı olduğu 1. SS Panzer Tümeni ve 101. SS Ağır Panzer Taburu ile yaklaşık 140 düşman tankını ve 130'dan fazla tank muhribini yok edebilmiş deneyimli bir tank komutanıydı. Kullandığı tanklar Tiger ve King Tiger serisi tanklardı yanlış hatırlamıyorsam. Hatta bazı kaynaklarda Wittmann'ın , 1. SS Panzer Tümeni'ne dahil bir muharebede tek başına bir İngiliz zırhlı tugayını uzun süre durdurduğu ve ağır kayıplar verdirdiği belirtilir.

Fakat nitelik, niceliği yenemedi. Her zamanki gibi, zeka, bilek gücünü yendi. Tankınız ne kadar güçlü olursa, ne kadar yenilmez olursa olsun, zekasını iyi kullanan rakip etrafınızı sararsa işiniz biter. Ruslar da bunu kullandı.

Ama şunu unutmamak lazım, Almanlara eğimli zırhı döve döve öğreten de T-34'dür :) . Yoksa savaşın sonuna kadar kule tipi Panzer IV F birliklerine devam edilirdi.
 

Geri
Yukarı