En stabil ve performanslı Linux dağıtımı hangisi?

Erenqq.tt

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba. Eski bilgisayarlar için en hafif, performanslı ve arayüzü iyi bir Linux arıyorum. Ayrıyeten Wine yüklenebilen bir dağıtım olursa çok iyi olur.

Hocam daha hafif olanı var mıdır acaba? Sistemde 3 GB RAM var.

Linux Mint kullanım açısından en iyisidir, RAM'de gayet yeterli, ben 4 GB RAM'li sistemde kullanıyorum. Ama daha düşük sistem gereksinimleri isterseniz başla seçenekleriniz var.

Lubuntu, antiX, Puppy Linux deneyebilirsiniz, Tiny core Linux da aynı şekilde.

Son düzenleme:
En aşağılarda Antix var misal. Bodhi de fena değildir ama göz kanaması geçirebilirsin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arch tabanında çoğu dağıtım yüklediğin masaüstü ortamına göre hafifleşiyor, çünkü çoğu dağıtım saf haliyle hafif. Önerim artix veya endeavouros.

Debian tabanında en hafifleri antiX, bodhi, wattos var. Ayrıyeten saf debian da kurabilirsin. Veya Debian'dan daha hafif olan farklı bir init sistemine sahip debian çatallaması olan devuan da kullanabilirsin.

Arch tabanında çoğu dağıtım yüklediğin masaüstü ortamına göre hafifleşiyor, çünkü çoğu dağıtım saf haliyle hafif. Önerim artix veya endeavouros.

Debian tabanında en hafifleri antiX, bodhi, wattos var. Ayrıyeten saf debian da kurabilirsin. Veya Debian'dan daha hafif olan farklı bir init sistemine sahip debian çatallaması olan devuan da kullanabilirsin.
Çok fazla teknik detay :D Tavsiye isteyen adama init sistemi, snap/flatpak/canonical/red hat muhabbetine falan girmeyin. Artix önerecekseniz önerin ama yeni öğrenen adamın kafasını bilgi ve flamewar bombardımanına boğmayın. Yeni kullanıcıların şevkini kırarsınız.

Verdiğin tavsiyeler arasında sadece EndeveourOS'i eleyeceğim ama kalanların hepsi oldukça iyi tavsiyeler. Endevour çok ağır kişiselleştirmeler yapıyor. Normalde 400-500Mb yemesi gereken XFCE Endevour'da 800 falan yiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Çok fazla teknik detay :D tavsiye isteyen adama init sistemi, snap/flatpak/canonical/red hat muhabbetine falan girmeyin. Artix önerecekseniz önerin ama yeni öğrenen adamın kafasını bilgi ve flamewar bombardımanına boğmayın. Yeni kullanıcıların şevkini kırarsınız.

Verdiğin tavsiyeler arasında sadece endeveouros'i eleyeceğim ama kalanların hepsi oldukça iyi tavsiyeler. Endevour çok ağır kişiselleştirmeler yapıyor. Normalde 400-500 MB yemesi gereken Xfce Endevour'da 800 falan yiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Haklısınız hocam. Yalnız EndeavourOS o kadar yemiyordu sanırım. Görev yöneticisinde öyle gözüküyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı