Ender 3 V2 tabla ayarı

Boruyu çıkarırken mavi pimi çekip, çektiğin yerdeki plastiği içe doğru basacaksın, o zaman içteki tırnaklar genişler ve boru serbest kalır. Öyle yaptıysan altta yapışmıştır ya da gereken filament baskı sıcaklığına getirmemiş olabilirsin.

Evet, Capricorn biraz daha dar.

Nasıl bir nozül aldın bilemiyorum, ben noname nozül alıyorum ama üzerinde ölçüsü yazıyor. Görsel olarak biraz farklılık bendekinde de var.

Ben e-step ayarı yapmıştım ama genel kalibrasyon amaçlı, Capricorn ile alakalı değil. Sen mandalı değiştirdiğin için kesin yapmalısın, kaldı ki tüm hattı da değiştirmişsin sanırım Capricorn ile.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

O ayarı yaparsan makinenin firmware'i makine yerine SD karta kayıt alıyor, yani dosyası giderse kayıt da gidiyor. Bendeki Marlin firmware'inde bu tip bir sorun yok. Gene de o şekilde kullanmanda sakınca yok, sadece ek bilgi.

Bahsettim kaba/ince ayarda yaptığın Z end sw ayarı da ön plana çıkar, çok serbest bıraktıysan yukarı doğru, makineye ayar için çok alan bırakırsın, işin zorlaşır. Dar bir alan yaratıp o alanda çalış, dar tolerans aralığı oluştur.

Mandalı da bir süre gözlemle, gevşek ya da sıkı olmasın.

Son düzenleme:
Boruyu çıkarırken mavi pimi çekip, çektiğin yerdeki plastiği içe doğru basacaksın, o zaman içteki tırnaklar genişler ve boru serbest kalır. Öyle yaptıysan altta yapışmıştır ya da gereken filament baskı sıcaklığına getirmemiş olabilirsin.

Evet, capricorn biraz daha dar.

Nasıl bir nozül aldın bilemiyorum, ben noname nozül alıyorum ama üzerinde ölçüsü yazıyor. Görsel olarak biraz farklılık bendekinde de var.

Ben e-step ayarı yapmıştım ama genel kalibrasyon amaçlı, capricorn ile alakalı değil. Sen mandalı değiştirdiğin için kesin yapmalısın, kaldı ki tüm hattı da değiştirmişsin sanırım capricorn ile.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

O ayarı yaparsan makinenin Firmware'i makine yerine SD karta kayıt alıyor, yani dosyası giderse kayıt da gidiyor. Bendeki marlin Firmware'inde bu tip bir sorun yok. Gene de o şekilde kullanmanda sakınca yok, sadece ek bilgi.

Bahsettim kaba/ince ayarda yaptığın Z end SW ayarı da ön plana çıkar, çok serbest bıraktıysan yukarı doğru, makineye ayar için çok alan bırakırsın, işin zorlaşır. Dar bir alan yaratıp o alanda çalış, dar tolerans aralığı oluştur.

Mandalı da bir süre gözlemle, gevşek ya da sıkı olmasın.

Extruder kalibrasyonu yapıyorum 14 mm eksik çekiyor diyelim ona göre ayarlıyorum bu sefer 12 mm eksik çekiyor gidiyorum çekme ayarını 2 katına çıkarıyorum hala 12 mm eskik çekiyor boru uzundur diyorum kesiyorum yine olmuyor. Sanırım iade edeceğim artık cidden sabrım kalmadı, burasi hariç Reddit de de birkaç konu açtım oradanda kronik sorunu bol bir model olduğunu söyleyip iade etmemi önerdiler. Tabladaki birkaç çizik haricinde hiçbir parçada eksik kırık vb bir şey yok 14 iş günü de olmadı iade edebilirim değil mi?

Daha önceki mesajına ekleme yapmışsın ya da ben atlamışım, son kısımlar,1. nokta ve 4. noktadaki durumun benzer olması vs. ile ilgili olarak; geçişleri yakalamak için baskı testi yapıyoruz, iç içe kare testi üzerinden konuşuruz makineyi göndermeyeceksen.

E-step kalibrasyonuyla ilgili olarak; PTFE boru yokken yani extruder motoruna bağlı uç sökülüp videoda yapıldığı şekilde yapınca nasıl? Orada da benzer durum varsa değiştirdiğin mandalın ayarını tutturamamış olabilirsin. Filamenti iten çarkın filamente uyguladığı baskı olması gerekenden az ise yeterli aktarım yapamaz. Ya da çark mile tam sabitlenmemişse, seviyesi yanlış ise, vidası gevşek kaldıysa vb. durumlar.

Borusuz iken ayar normal, boru takınca sorun oluyorsa hat boyunca sürtünmeyi arttıran bir problem olabilir, nozülde kısmi tıkanma, boruda eziklik, boru içi filament artığı vb.. Filamenti iten çarkın uyguladığı baskı az ya da fazla ise de olabilir. Fazla iken de mi? Evet fazla iken de. Çark filamenti çok eziyorsa filamentin profilinin dairesel yapısını bozar, kısmen şerite benzer bir yapı oluşur, bu da boru içinde sürtünmeyi arttırır.

Kronik sorunlarının biliniyor olmasını avantaj olarak da değerlendirebilirsin, çözümleri de biliniyor çünkü.

Baskı kalitesi ve fiyatı düşünüldüğünde bence sunulan paket gayet iyi, bu nedenle zaten büyük bir topluluk kullanıyor.

İade konusunda fikrim yok, bol şans.

Daha önceki mesajına ekleme yapmışsın ya da ben atlamışım, son kısımlar,1. nokta ve 4. noktadaki durumun benzer olması vs. ile ilgili olarak; geçişleri yakalamak için baskı testi yapıyoruz, iç içe kare testi üzerinden konuşuruz makineyi göndermeyeceksen.

E-step kalibrasyonuyla ilgili olarak; ptfe boru yokken yani extruder motoruna bağlı uç sökülüp videoda yapıldığı şekilde yapınca nasıl? Orada da benzer durum varsa değiştirdiğin mandalın ayarını tutturamamış olabilirsin. Filamenti iten çarkın filamente uyguladığı baskı olması gerekenden az ise yeterli aktarım yapamaz. Ya da çark mile tam sabitlenmemişse, seviyesi yanlış ise, vidası gevşek kaldıysa vb. durumlar.

Borusuz iken ayar normal, boru takınca sorun oluyorsa hat boyunca sürtünmeyi arttıran bir problem olabilir, nozülde kısmı tıkanma, boruda eziklik, boru içi filament artığı vb. Filamenti iten çarkın uyguladığı baskı az ya da fazla ise de olabilir. Fazla iken de mi? Evet fazla iken de. Çark filamenti çok eziyorsa filamentin profilinin dairesel yapısını bozar, kısmen şerite benzer bir yapı oluşur, bu da boru içinde sürtünmeyi arttırır.

Kronik sorunlarının biliniyor olmasını avantaj olarak da değerlendirebilirsin, çözümleri de biliniyor çünkü.

Baskı kalitesi ve fiyatı düşünüldüğünde bence sunulan paket gayet iyi, bu nedenle zaten büyük bir topluluk kullanıyor.

İade konusunda fikrim yok, bol şans.

Garip bir şekilde filamenti değiştirip ilk kullandığımı kullanınca extruder ayarını tekrar yaptığımda o kısım çözüldü. Yeni filamentde crealitynin cr pla filamentiydi sadece rengi farklıydı ama onda extruder sorun yarattı hep. Metal extruder da da kutu içerisinden somun çıkması gerekiyormuş ancak bende yoktu, sanırım bu da sorun yarattı elimdekilerden birini kullandım.
Baktığım videolarda 3D touch (bl touch un 4 de 1'i fiyatına yan sanayisi) epey iyi sonuç veriyor. Z step i sökülüyor, tabla sabit kalıyor noozle tablanın o kısımdaki konumuna göre pozisyon alıyor. Bu durumda tablanın kalibrasyonu bozulsa dahi 3D touch sayesinde kalibrasyon devam ediyor. Kadıköy'de bir mağazada buldum yarın elden teslim alacağım.
Peş peşe denk gelen şanssızlıklar sorunun ne olduğunu anlamamda bana epey engel oldu.
Tabla yakın mı yoksa uzak mı konusunda anlayamadigim birkaç nokta var.
Filament yapmışmayıp kıvrılıp sürüklendiğinde tablaya yakın mı yoksa uzak mı?
Kare testinde kare köşeleri yuvarlak olduğunda ya da köşeye değmeden sürüklenmeye başladığında tablaya uzak mı yoksa yakın mı?
Ve siz ilk aldığınızda benim gibi 10 günde yakın 7/24 yazıcıyı adam etmekle uğraştınız mı? Yoksa ben mi çok şanssızım.

Klon olan nasıl bilmiyorum, her şeyde olduğu gibi aksini söyleyen de oluyor doğal olarak. BL touch ile ona uygun firmware'e de geçmen gerekecek. Öncesinde videoları izle, kablo terminallerini değiştirmen gerekebilir.

Nozül tablaya fazla yakın ise filament iki kütle arasında ezildiğinden düz ve geniş bir iz bırakarak yapışır, jelatin gibi, daha da ötesinde zaten tablayı çizmeye başlarsın.

Çok az tablaya tutunursa dairesel yapısını neredeyse korur, bir önceki duruma göre daha dar bir alana yapışır ve parmağınla itince yerinden rahatlıkla oynar, düz hatta düzgün basıyor gibi gözükse de nozül yön değiştirince de tutunamama gözlenebilir. Baskı testindeki köşe geçişlerinde kenarlar tam dik olmuyorsa orada nozül tabladan uzaktır bir miktar. Köşe düzgün ama parmakla kontrolde tutunmadığını görüyorsan gene uzaktır, filament hiç yapışmıyorsa zaten kafadan uzaktır; videoyu tam referans olarak alabilirsin. Nozüle yapışarak gidiyorsa o noktada zaten görüyor olman gerekir uzak olduğunu. Her sorunu tek bir vanadan çöz, geometrik çözümlemeler yapmaya kalkarsan hataya düşebilirsin.

Tabla seviyesinden izleme yap yani nozül ile tabla arasındaki baskıyı izle, üstten bakma en azından olayı çözene kadar.

Yapışmama sadece mesafe ile de ilgili olmayabilir. Tablan kirli ve/veya baskı sıcaklığı düşük ise de sorun yaşayabilirsin. Fantastik bir ilk katman baskı sıcaklığı isteyen filamente de denk gelmiş olabilirsin, Sunlu gibi.

Chep baskı testi Gcode'u 200 derece için olmalı, sendeki filamentin baskı sıcaklığı daha yüksek ise baskı sırasında ekranda Tune'dan sıcaklığı o seviyeye getirirsin.

-------------------------

Benim printer alma planım bile yoktu, fiyatların ve baskı kalitesinin yıllar öncesine göre iyi bir seviyeye geldiğini görünce almıştım. Öğlen gelmişti, akşam bunu iade alırlar mı diye evde dolanmaya başlamıştım.

Daha montajda takılmıştım, Z braketi bükümünden kaynaklanan bir kasma vardı sonsuz dişli hattında. Gece 2'de uykumdan kalkıp motor arkasına kağıt koyarak çözdüm, hala da aynı kağıt var, o da bilinen bir sorunmuş, tabii kimse montaj sırasında bundan bahsetmiyordu.

Alım öncesi süreçte ben Chep ve diğer kanallarla tanıştığımdan sorun olunca ne yapmam gerektiğini kestirebiliyordum, o nedenle sana göre daha yumuşak bir geçiş yaşamış olabilirim. Yani yay almam gerektiğini, Capricorn ile hotend fix yapmam gerektiğini ya da e-step ayarları vb. şeyleri öncesinden öğrenmiştim. Sonrasında da baskı sorunlarıyla ilgili çok döküman okudum, süreç de bitmedi, devam ediyor.

Tabla ayarı beni de kusturdu ama elinin ayarı oturunca da şipşak bitiyor, o nedenle ufak tabla için bence BL touch olmasa da olur. Kağıt yerine sentil kullanımı ise iyi bir upgrade.

Son düzenleme:
Sorunu çözdüm hocam. En büyük hatalarımdan biri kağıt testinde kağıdı ayarı fazla sıkmakmış, haliyle süspansiyon gibi çok sıkılınca tabla arası boşluk oluşuyor. Chep in gcodeunu sonsuz döngüye girecek şekilde düzenledim ve orta kısma uğramamasını sağladım orta kısım sadece tabla yamuklugu kontrolü için olduğunu söylediler, her köşeyi 3'er kere kâğıdı ilerlettiğimde titremeyecek şekilde hareket ettirmesini sağladım ve sonuç kusursuz. İnsanın inanası gelmiyor o kadar uğraştan sonra 😄 tüm emeğiniz ve yönlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Siz olmadan bu sonucu almam 1-2 ay alırdı sanırım.

Dosya Ekleri

• IMG_20210903_192034.jpg
    IMG_20210903_192034.jpg
    167,5 KB · Görüntüleme: 62
  • IMG_20210903_194750.jpg
    IMG_20210903_194750.jpg
    237 KB · Görüntüleme: 70
Rica ederim.

Senin de eline sağlık.

Ben orta kısmı da kullan derim ayar için ama sen bilirsin. Baskı testinin bitmesini hiç beklediğimi hatırlamıyorum, fan çalışmaya başladıktan sonra birkaç katmanı OK basıyorsa, iptal edip işi sonlandırıyorum.

Geniş baskılarda skirt de basıyorsan ataçlara dikkat et, nozül ataçla beraber tablayı yere atabilir, tecrübeyle sabit.

Makine baskı sırasında parça soğutma fanını kapatınca anakart soğutma fanını da kapatıyor aklında olsun, ABS basarken fan kapatıldığından anakartını pişirebilirsin ya da büyük zemin alanına sahip PLA baskılarında ilk katmanlarda fan kapalı olursa driverlar ısınıp saçmalayabilir.

Son düzenleme:
Rica ederim.

Senin de eline sağlık.

Ben orta kısmı da kullan derim ayar için ama sen bilirsin. Baskı testinin bitmesini hiç beklediğimi hatırlamıyorum, fan çalışmaya başladıktan sonra birkaç katmanı ok basıyorsa, iptal edip işi sonlandırıyorum.

Geniş baskılarda skirt de basıyorsan ataçlara dikkat et, nozül önce onları sonra da tablayı yere atabilir, tecrübeyle sabit.

Makine parça soğutma fanını kapatınca anakart soğutma fanını da kapatıyor aklında olsun, abs basarken fan kapatıldığından anakartını pişirebilirsin ya da büyük zemine sahip pla baskılarında ilk katmanlarda fan kapalı olursa driverlar ısınıp saçmalayabilir.

Teşekkürler hocam, makineyi kapatacağım zaman önce cooldown moduna alıp 30 derecelere gelmesini bekleyip kapatıyorum. 12v sessiz fan güncellemesi yapanlar var, kuyrukta bekleyen işlerimi tamamlayınca bende fan güncellemesi + Pi ile octoprint kurulumu yapmayı düşünüyorum.

Sorunu çözdüm hocam. En büyük hatalarımdan biri kağıt testinde kağıdı ayarı fazla sıkmakmış, haliyle süspansiyon gibi çok sıkılınca tabla arası boşluk oluşuyor. Chep in gcodeunu sonsuz döngüye girecek şekilde düzenledim ve orta kısma uğramamasını sağladım orta kısım sadece tabla yamuklugu kontrolü için olduğunu söylediler, her köşeyi 3'er kere kâğıdı ilerlettiğimde titremeyecek şekilde hareket ettirmesini sağladım ve sonuç kusursuz. İnsanın inanası gelmiyor o kadar uğraştan sonra 😄 tüm emeğiniz ve yönlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Siz olmadan bu sonucu almam 1-2 ay alırdı sanırım.

Merhaba konu uzun süre önce kapanmış ve yeni yazıcı aldım sizin yaşadığınız sıkıntıyı yaşıyorum konuşmayı okudum ama pek bir şey anlayamadım. Sizden rica etsem nasıl çözdünüz anlatabilir misiniz? Dediğim gibi yeniyim basit bir şekilde anlatsanız memnun olurum teşekkürler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı