Evde spora yeni başlayanlar için tavsiyeler

SucreScof

Picopat
18 yaşındayım, kilom 84, boyum 1.83, yağ oranım tahmini olarak %18 veya üstü. Daha önce hiç spor yapmadım, elime dumbbell bile almadım. Biraz bakındım, herkes yeni başlayanlar için ilk 1-2 ay 1 gün arayla full body antrenman yap diyor. Göğüslerim ve yüzümde diğer bölgelere göre daha fazla yağ var, sanki bu iki bölge beni aşırı rahatsız ediyor. Abimden kalma bu set var, onun dışında sporla ilgili hiçbir şey yok. Diyetle ilgili bir şeyler biliyorum ama hareketleri nasıl sıralamam gerektiğini çok anlamadım. Her videoda neredeyse farklı hareketler yapılıyor; hangi hareketi hangi gün yapacağımı falan hiç anlayamadım. YouTube'da Ağır Sağlam'ın full body antrenmanı sizce iyi mi? Programı nasıl yapacağımı falan çok çözemedim, yanlış yapıp spor diye kendime zarar vermek istemiyorum. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteye gir yukarıdan Türkçe de oluyor. Elindeki aletleri ve çalışmak istediğin kas gruplarını seç sana videolu şekilde gösterecek.

Nasıl yapacağın ile ilgili de;

Yeni başlamışsın ve bilgin yok. Benim tavsiyem ana kas gruplarından 2'şer hareket seçmen ve en azından 2 hafta bu şekilde çalışman. Daha sonra her hafta ekstra 1 hareket eklemen ve 2 veya 3 ayın sonunda programı 2'ye bölerek en az 6 ay devam etmen.

Bu siteye gir yukarıdan Türkçe de oluyor. Elindeki aletleri ve çalışmak istediğin kas gruplarını seç sana videolu şekilde gösterecek.

Nasıl yapacağın ile ilgili de;

Yeni başlamışsın ve bilgin yok. Benim tavsiyem ana kas gruplarından 2'şer hareket seçmen ve en azından 2 hafta bu şekilde çalışman. Daha sonra her hafta ekstra 1 hareket eklemen ve 2 veya 3 ayın sonunda programı 2'ye bölerek en az 6 ay devam etmen.
Her gün mü yapayım yoksa bir gün ara vererek mi? Mesela;
Ptesi: kol bacak
Çarşamba: karın göğüs
Cuma: omuz sırt
Gibi mi?

Her gün mü yapayım yoksa bir gün ara vererek mi? Mesela;
Ptesi: Kol bacak.
Çarşamba: Karın göğüs.
Cuma: Omuz sırt.
Gibi mi?

Yeni başlayan birisinin elindeki imkanlar da kısıtlıyken program bölmesine gerek yok. Şimdilik birkaç hafta full body benzeri ama az hareketten oluşan bir program takip etmen iyi olur. Hem alışma süreci hem de hareket formları ve doğru kiloları yakalaman için. 1'er gün ara ile çalışabilirsin. Dinlenmekte idman kadar önemli. Yani belirli hareketleri 2 ay kadar çalışırsan hem hareketleri doğru yapmak konusunda iyi olursun hem de yeni ekleyeceğin her hareket için hazır olursun. Mesela yeni başlayan kişilerin yaptığı en belirgin hata hareketi doğru kas grubu yerine diğer kas gruplarını da katarak yaptığı için ağır kaldırmak ama aslında ana kas grubunu yeterince çalıştıramamak. Bu yüzden doğru ağırlık formu yakalamak için az hareket ile başlaman iyi olur.

Yeni başlayan birisinin elindeki imkanlar da kısıtlıyken program bölmesine gerek yok. Şimdilik birkaç hafta full body benzeri ama az hareketten oluşan bir program takip etmen iyi olur. Hem alışma süreci hem de hareket formları ve doğru kiloları yakalaman için. 1'er gün ara ile çalışabilirsin. Dinlenmekte idman kadar önemli. Yani belirli hareketleri 2 ay kadar çalışırsan hem hareketleri doğru yapmak konusunda iyi olursun hem de yeni ekleyeceğin her hareket için hazır olursun. Mesela yeni başlayan kişilerin yaptığı en belirgin hata hareketi doğru kas grubu yerine diğer kas gruplarını da katarak yaptığı için ağır kaldırmak ama aslında ana kas grubunu yeterince çalıştıramamak. Bu yüzden doğru ağırlık formu yakalamak için az hareket ile başlaman iyi olur.
Örnek bir program atabilir misiniz hocam?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı