Evde topraklama olduğu nasıl anlaşılır?

Prizi sök bak 3 tane girişi varsa topraklama vardır. ( evet kabaca oldu. )

Hocam PC statik oldugunu anlaşılması için PC açıkken dokunduğumda çarpar mı?
 
Prizler topraklı priz mi ve arkasına toprak kablosu bağlanmış mı diye bakması iyi olacaktır. Bu kısımda ve bina içerisinde toprak hattı düzgünce çekildiyse, topraklama kazığından da emin olmak gerekir. Meger ile ölçüm yaptırmak ve uzun yıllardır yenilenmediyse de kazığı yeniletmek iyi olacaktır. Bunların hiçbirine el atmadan, yetkili birine vermelisiniz işi.

@oğuz13 3000V nereden geliyor prize?
 
Prizlere 3000v geliyor diyen arkadaş güzel atmış öyle olsa 1 dakikada telefonunun şarjı fullenirdi 😀 prizi sökün hocam 3 adet kablo var ise topraklama vardır.
 
Merhaba arkadaşım. Dairenizdeki topraklama hattının olup olmadığını ve topraklama hattının kalitesini şu şekilde basit bir yol izleyerek anlayabilirsiniz.

Ölçü aleti ile AC Volt ölçme konumuna alın.
Prizdeki deliklere sokun ve değeri not edin.
2 adet delikten biri faz diğeri nötr dür. Daha sonra faz - toprak arası gerilimi ölçün ve not edin. Daha sonra nötr - toprak arasını ölçüp not edin. Eğer nötr - toprak arası gerilim ( voltaj ) 10 Volt civarı ve daha fazlası ise topraklama değeriniz kötü demektir.
Faz - nötr ile faz - toprak arası ölçülen ve not ettiğiniz değer birbirine yakın ise topraklama hattınız iyi demektir.

Bu yazdığım şeyler bir ev kullanıcısının amatör olarak tespit etme yöntemidir? Her yiğidin yoğurt yemesi de farklıdır ama doğru olanın bu olduğunu düşünüyorum.
 
@l0kan1 Nötr ve topraklama birleştirilmiş olabilir. O durumda voltaj farkı göremez. Bu yöntem kesin bir sonuç vermez. Hatta iyi bir topraklama yapıldığı yanılgısına bile düşürebilir. Amatör ve ev kullanıcısına bu yüzden teslim edilemez tespiti. Doğrusu için usulüne uygun yapılmalıdır her işlem.
 
@l0kan1 nötr ve topraklama birleştirilmiş olabilir. O durumda voltaj farkı göremez. Bu yöntem kesin bir sonuç vermez. Hatta iyi bir topraklama yapıldığı yanılgısına bile düşürebilir. Amatör ve ev kullanıcısına bu yüzden teslim edilemez tespiti. Doğrusu için usulüne uygun yapılmalıdır her işlem.

Bu dediğiniz yönteme sıfırlama denir. Toprağın yetersiz geldigi yerlerde kullanılır. Hatırlattığınız için teşekkür ederim. Eğer evde kaçak akım rolesi var ise ve sigortası atmıyor ise dairenizde sıfırlama yok demektir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı