Evrende düzen var mı?

Yaratılışçıların en çok kullandığı argümanlardan birisi de "tanrı yoksa bu evrendeki düzeni kim yarattı?" Ama nasıl bir düzen olduğunu sorduğumda herhangi bir cevap verebildiklerini şahsen deneyimleyemedim. Böyle bir argümanı savunmalarına rağmen, neden savunduklarını bilmiyorlar. Bu düşünce de olanlar düşüncelerini din tartışmasına girmeden belirtirse sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Siz bu sitenin düzenli olduğunu söyleyebilir misiniz? Belirttiğim arayüz değil, kodlamasıdır. Kodlamadan anlamayan biri için çok karışık şeyler gibi gelir ancak koddan anlayan biri için sanat eseri bile gelebilir.

Evrende böyledir, onu karşılaştıracak bir başka sistem yok bildiğimiz, her şeyini çözemedik. Düzenli olup olmadığını da bilemeyiz. Ancak güneş sistemi kaostan oluşan bir düzendir, kısa bir aralık "şu an" düzenli, ancak 1 milyar yıl sonra olmayabilir. Bizim şu an gördüğümüz kaostan başka bir şey değil.

Dünya'da ise bir düzen var evet, atmosfer var, su var. Mesela Venüs'te yok, atmosfer basıncı okyanusun 1000 km altı gibi. Sıcak hava girer ve çıkamaz, 500 dereceye yakın bir havası var. Ancak biz bunları bildiğimiz düzen var diyebiliyoruz.

Nefret ediyordum doğadan! Her şeyin her şeyi yemesinden! Bütün döngünün, her şeyin her şeyi yiyerek sürüp gitmesinden nefret ediyordum. Başka türlü olamaz mıydı? Başka bir seçenek yok muydu? Bu muydu, o muhteşem ve mükemmel doğa dedikleri? Bu doğayı yaratan her neyse ya da kimse, nasıl bir sadistti ki “Öyle bir düzen kuracağım ki sırf yaşamak için herkes birbirini gebertecek!” diyebilmişti. Birbirini yiyen o hayvanlar, her şeyi yiyen o insanlar, bütün cesetleri yiyen o böcekler, o böcekleri yiyen başka böcekler...

Daha - Hakan Günday

Son düzenleme:
İnsan hayatı gibi kısa sürelerde evrende hiçbir şey olmuyormuş gibi görünmesi (gezegenlerin yörüngeden çıkmaması gibi) "düzenli" algısı yaratabilir ama bu çok büyük bir yanılgıdır. Bu durum yağmur yağdığı zaman "hani küresel ısınma vardı?" demek kadar aptalca bir bakış açısı olur.
Evrenin düzensizleşmesi direkt olarak doğasında var olan bir olgu. Zira entropi artmaya devam ediyor. Bir olay cereyan ettirme olasılığı olan her şey düzensizleşme yaratır ve entropiyi arttırmaya devam eder. Ta ki evrende hiçbir oluşum, madde veya parçacık kalmayana dek. Düzensizleşmenin durması ancak öyle bir evrende mümkündür.

Entropi demek düzensiz demek değildir. Düzen anlayışınızda sıkıntı var. Eğer cam bardağın kırılması size düzensiz geliyorsa sıkıntıyı kendinizde aramalısınız. Evrenin her yerinde her zaman geçerli olan kurallar düzeni temsil eder. Eğer dünyada farklı fizik kuralları, marsta ayrı kimya kuralları o zaman işte düzensizlik var derdik. Ve bütün evren kaotik olurdu.

Ki evrenin kaotik olduğu zamanlarda vardı. Big Bang sonrası bir kaç saniye. Higgs bozonu, kuantum dalgalanmalar başlayana kadar her şey kaos içerisindeydi.

Ben de sana 16 yaşındayım evrenin bütün kurallarına hakimim kafasından çıkmanı öneririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…