Evrende yalnız mıyız?

Evrende yalnız mıyız ?


  • Oy verenlerin toplamı
    111
Bu galakside ki başka bir gezegen de olabilir. Sonuçta Samanyolu Galaksisinde sadece Solar sistem yok.
Nasıl bir gelişmişlikten bahsediyoruz işte? Galaksimiz de öyle küçük bir yer değil, ulaşılması mümkün değil diye düşündüğümüz ışığın bile bir yıldızdan diğerine ulaşması yıllar alıyor. Ulaşmak için herhangi bir şekilde sinyal göndermişlerdir desek, bizde o sinyali yakalayıp anlayabilecek gelişmişlik var mı?

Yani "Yauv başka canlılar olsaydı kesin ulaşırlardı bize" demek mantıklı gelmiyor. En gelişmiş uygarlık biz de olabiliriz.
 
Bu Tanrının varlığı gibi şu anki teknoloji olarak kesin olarak kanıtlanamaz.

Tanrının varlığı ile alakası yok, Teknoloji ile tanrı gerçekten var mı diye araştıramazsın.
Kuranda belirtildiği gibi zorlama yok, inanan inanır inanmayan inanmaz insanın kendi iradesine kalmış bir şey.

Teknoloji ile dış varlıkları keşfedebilirsin fakat tanrıyı keşfedemezsin.

Nasıl bir gelişmişlikten bahsediyoruz işte? Galaksimiz de öyle küçük bir yer değil, ulaşılması mümkün değil diye düşündüğümüz ışığın bile bir yıldızdan diğerine ulaşması yıllar alıyor. Ulaşmak için herhangi bir şekilde sinyal göndermişlerdir desek, bizde o sinyali yakalayıp anlayabilecek gelişmişlik var mı?

Yani "Yauv başka canlılar olsaydı kesin ulaşırlardı bize" demek mantıklı gelmiyor. En gelişmiş uygarlık biz de olabiliriz.

Belki dünyadan 500-600 kat daha büyük bir gezegende yaşıyorlar, bizim gezegenimize "evrende'ki nokta" olarak bakıyor olabilirler.
 
@leanbeefpatty, önce biraz neşelenmek için meşhur Nasrettin Hoca fıkrasını hatırlatmak istiyorum:
"Aklı sıra hocayla eğlenmek isteyen münasebetsizin teki sormuş: Hocam, dünyanın ortası neresidir?
Hoca: Bizim uzun kulağın (meşhur eşeğinden bahsediyor) ön sağ ayağının bastığı yerdir.
Münasebetsiz komşu alaycı bir şekilde gülerek: Oldu mu hocam bu şimdi, ne mâlum oranın dünyanın ortası olduğu?
Hoca cevabı yapıştırmış: İnanmazsan kendin ölç!"

O arkadaşın yanlış olduğunu iddia ettiğini düşündüğünüz kendi bilginizi biraz açıklarsanız iyi olur. O arkadaşın doğru olduğunu iddia ettiğini düşündüğünüz cevap, bana sanki biraz Nasrettin hocanın cevabına benzer gibi geldiği için meşhur fıkrayla başladım:)

Eğer "yalnız değiliz" diyorsanız veya tam tersi "yalnızız" diyorsanız, "o zaman ispatlayın" cevabına karşılığınız var mıdır @leanbeefpatty ? Bence şu anda dünyada hiç kimse o ispatlama işini yapamaz çünkü ne elde somut kanıtlar vardır ne de dış uzayda somut kanıtların olup olmadığını araştırabilecek ve kısa sürede sonuç verebilecek bir teknolojik düzeye insan medeniyeti henüz ulaşabilmiş değildir. John Webb Uzay Teleskopu bir kanıt elde edebilirse durum belki değişebilir.

Evrende dünya dışı medeniyetler var mı sorusunun kesin cevabı ancak gerçekten öyle bir medeniyetin varlığını gösteren somut kanıtlar elde edilebilirse verilebilir. Tahminle, istatistikle, varsayımla verilen cevaplar geçersizdir çünkü somut kanıt sayılamazlar. Cevabı araştırmak için insan medeniyetinin kendi Güneş sistemi içindekini bırakın başka yıldız sistemlerine uzay yolculuğu yapabilecek bir teknolojiye ulaşması gerekiyor. Bu gerçekleşirse keşif seferleri yapılabilir ve eğer somut kanıtlar elde edilebilirse o zaman bir cevap verilebilir. Diğer bir olasılık ise eğer dünya dışı o medeniyetler varsa ve insanların henüz ulaşamadığı uzay yolculuğu teknolojisine sahiplerse ve bizim gezegenimize keşif seferi yapıp kendilerini tanıtmaları durumu gerçekleşirse, ancak böyle tarihî bir olay kesin cevap sayılır. Stephen Hawking'e göre eğer varsa böyle bir medeniyetin barışçıl olmasını dilemekten başka seçeneğimiz de maalesef yok gibidir. Eğer "Evrende çok yalnızız" diye üzülenler varsa o zaman belki çok daha fazla üzülebilirler!

Sorunun tam cevabını Kur'an Kitabında bulmaya çalışmak çok da kolay ve kabûl edilebilir sayılmaz. Çünkü Kitabın kendisinin asıl konusu inaçtır, bilgi değildir. Birtakım somut gerçeklerden bahsediyor olması ayrı bir konudur. Orada insan medeniyeti haricinde akıllı olduğu belirtilen iki varlık grubu vardır: Birincisi Melek denilen ama metafizik olan varlıklar olup fiziksel gözlem ve ölçüm dışı varlıklar oldukları için insanların erişim sağlayamayacağı bir varlık alanındadırlar ki, zaten aranan cevap bu varlıklar olamaz. İkincisi ise Cinler denilen enerji formunda bedene sahip varlıklardır. Bunların insanlardan çok çok önce yaratıldıkları belirtilmiştir ama aranan cevabın belirsiz bir kısmını oluşturduklarını düşünmek mümkündür. Onları tespit edebilecek fiziksel gözlem ve ölçüm araçları veya yöntemlerini geliştirmek teorik olarak mümkün gözükmektedir çünkü Evrenin içinde oldukları bildirilmiştir ve fiziksel yapılarının da dolaylı bir şekilde, Evrendeki iki fiziksel varlık çeşidi olan madde ve enerjiden, enerji formu olarak bilinen çeşidinden oluştuğu bildirilmiştir. Belki Kur'an kitabındaki bu bilgi araştırılabilir. Fakat haklarında somut tarihî ve maddî bir veri veya kanıt yoktur.

Sonuç olarak cevaba hâlâ uzaktayız gibi gözükmektedir ama şansımız varsa ölmeden belki öğrenebiliriz. Ama o zaman da bizi şu soru bekliyor: Öğrendiğimize değecek mi?:)
 
Evrende yanlız olup olmadığımızı şuan bilmiyoruz. Evrenimiz 14 milyar yaşında ve Dünya sadece son 4,5 milyar yıldır var. Arada yaklaşık 10 milyar yıl gibi bir zaman farkı var. Bu zaman farkında bizim gibi akıl ve düşünme yeteneğine sahip bir canlılar var olduğunu düşünürsek eğer kendilerini yok etmediyseler şuan mükemmelin üstüne bir teknolojiye sahip ve kendi galaksilerinin tüm yıldızları ve gezegenleri kolonize etmiş olmalılar ve biz bu mükemmel teknolojiden bir uzay gemisi veya onun benzeri olan bir keşif araçları görmüş olmamız gerekiyordu fakat bunların hiçbirine rastlamadık. Bizim uzaylı diye tabir ettiğimiz uzay gemisine binip ışık hızında yolculuk eden canlılar aslında o kadar zeki bile olmayabilir. Bundan 100 bin yıl önce eski atalarımızın yaşadığı gibi bir hayata sahip olabilirler veya mükemmel teknolojileri ile kendi yıldızlarının enerjisini tüketiyor olabilirler fakat bu uzaylı arkadaşlarımız bize pek arkadaş gibi davranmayabilir çünkü biz kendi medeniyetimizi geliştirken dünyada yaşayan canlıları önemsemiyoruz ve onlara zarar veriyoruz belki aynı şeyi uzaylılarda yapıyordur. Belki bizi önemsemiyorlardır aynı bizim diğer canlılara yaptığımız gibi. Bu soruyu şuanki teknolojimiz ile çözmemiz pek mümkün gözükmüyor fakat onları görmememiz onların olmadığına kanıt değil, bizim var olmamızda onların var olduğunun kanıtı değildir.
 
Ayet?

Düşük müşük ama yine de bir ihtimal değil mi hocam ya?😀 ya da bizim 'ihtimal' olarak algıladığımız şey aslında nedir?
Kuran'da kâinattaki 7 varlık ayeti adında bir ayet yok sadece bazı ayetlerde bahsedilmiştir örneğin zariyat suresi 51 ve 56. ayetlerinde ama sadece 5 varlık söylenmiştir.
 
@leanbeefpatty, önce biraz neşelenmek için meşhur nasrettin hoca fıkrasını hatırlatmak istiyorum:
"Aklı sıra hocayla eğlenmek isteyen münasebetsizin teki sormuş: Hocam, dünyanın ortası neresidir?
Hoca: Bizim uzun kulağın (meşhur eşeğinden bahsediyor) ön sağ ayağının bastığı yerdir.
Münasebetsiz komşu alaycı bir şekilde gülerek: Oldu mu hocam bu şimdi, ne mâlum oranın dünyanın ortası olduğu?
Hoca cevabı yapıştırmış: İnanmazsan kendin ölç!"

O arkadaşın yanlış olduğunu iddia ettiğini düşündüğünüz kendi bilginizi biraz açıklarsanız iyi olur. O arkadaşın doğru olduğunu iddia ettiğini düşündüğünüz cevap, bana sanki biraz nasrettin hocanın cevabına benzer gibi geldiği için meşhur fıkrayla başladım:)

Eğer "yalnız değiliz" diyorsanız veya tam tersi "yalnızız" diyorsanız, "o zaman ispatlayın" cevabına karşılığınız var mıdır @leanbeefpatty? Bence şu anda dünyada hiç kimse o ispatlama işini yapamaz çünkü ne elde somut kanıtlar vardır ne de dış uzayda somut kanıtların olup olmadığını araştırabilecek ve kısa sürede sonuç verebilecek bir teknolojik düzeye insan medeniyeti henüz ulaşabilmiş değildir. john webb uzay teleskopu bir kanıt elde edebilirse durum belki değişebilir.

Evrende dünya dışı medeniyetler var mı sorusunun kesin cevabı ancak gerçekten öyle bir medeniyetin varlığını gösteren somut kanıtlar elde edilebilirse verilebilir. Tahminle, istatistikle, varsayımla verilen cevaplar geçersizdir çünkü somut kanıt sayılamazlar. Cevabı araştırmak için insan medeniyetinin kendi güneş sistemi içindekini bırakın başka yıldız sistemlerine uzay yolculuğu yapabilecek bir teknolojiye ulaşması gerekiyor. Bu gerçekleşirse keşif seferleri yapılabilir ve eğer somut kanıtlar elde edilebilirse o zaman bir cevap verilebilir. Diğer bir olasılık ise eğer dünya dışı o medeniyetler varsa ve insanların henüz ulaşamadığı uzay yolculuğu teknolojisine sahiplerse ve bizim gezegenimize keşif seferi yapıp kendilerini tanıtmaları durumu gerçekleşirse, ancak böyle tarihî bir olay kesin cevap sayılır. Stephen Hawking'e göre eğer varsa böyle bir medeniyetin barışçıl olmasını dilemekten başka seçeneğimiz de maalesef yok gibidir. Eğer "evrende çok yalnızız" diye üzülenler varsa o zaman belki çok daha fazla üzülebilirler!

Sorunun tam cevabını kur'an kitabında bulmaya çalışmak çok da kolay ve kabûl edilebilir sayılmaz. Çünkü kitabın kendisinin asıl konusu inaçtır, bilgi değildir. Birtakım somut gerçeklerden bahsediyor olması ayrı bir konudur. Orada insan medeniyeti haricinde akıllı olduğu belirtilen iki varlık grubu vardır: Birincisi melek denilen ama metafizik olan varlıklar olup fiziksel gözlem ve ölçüm dışı varlıklar oldukları için insanların erişim sağlayamayacağı bir varlık alanındadırlar ki, zaten aranan cevap bu varlıklar olamaz. İkincisi ise cinler denilen enerji formunda bedene sahip varlıklardır. Bunların insanlardan çok çok önce yaratıldıkları belirtilmiştir ama aranan cevabın belirsiz bir kısmını oluşturduklarını düşünmek mümkündür. Onları tespit edebilecek fiziksel gözlem ve ölçüm araçları veya yöntemlerini geliştirmek teorik olarak mümkün gözükmektedir çünkü evrenin içinde oldukları bildirilmiştir ve fiziksel yapılarının da dolaylı bir şekilde, evrendeki iki fiziksel varlık çeşidi olan madde ve enerjiden, enerji formu olarak bilinen çeşidinden oluştuğu bildirilmiştir. Belki kur'an kitabındaki bu bilgi araştırılabilir. Fakat haklarında somut tarihî ve maddî bir veri veya kanıt yoktur.

Sonuç olarak cevaba hâlâ uzaktayız gibi gözükmektedir ama şansımız varsa ölmeden belki öğrenebiliriz. Ama o zaman da bizi şu soru bekliyor: Öğrendiğimize değecek mi?:)

Mutlak dogruya ulasamiyoruz. Zaten belirsiz bir sekilde ortaya " Bizim bildigimiz yanlış sizin bildiginiz dogru. " lafini ortaya attim. Herkes kendisinkini savunuyor karsi goruslere pek acik olmuyordu. Tabii sizde benim belirsiz cumlemden bunu anlamissiniz ama sorun yok. Keyifle tum yazinizi okudum bilgilerimi guncelledim. Aktif olarak takip ediyorum ama bir cevaba sahip degilim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı