Evrenin En Yaşlı Yıldızı - HD 140283

AsjasFıdas1000

Hectopat
Katılım
14 Mayıs 2017
Mesajlar
886
Çözümler
4
"Yıldızın resmi diğer yıldız resimleri ile karşılaştırıldığında pek etkileyici değil, ancak yıldızın kendisi yaşından dolayı baya bir etkileyici. The Methuselah Star (HD 140283) tespit edilebilmiş en yaşlı yıldızdır. 1950’lerde astronomlar yakınlarındaki diğer yıldızlara kıyasla ağır elementler konusunda yıldızın bir eksikliği olduğunu keşfettiler, bunun anlamı yıldız Evrenin ilk zamanlarında oluşmuştu. Yıldız muhtemelen 12 milyar yıl önce samanyolu galaksisi tarafından parçalanan ilkel galakside oluştu. İlk tahminler yıldızın yaşının 16 milyar yıl olduğunu söylüyordu ancak bu evrenin şuan kabul edilen 13,8 milyar yıllık yaşından büyük olduğundan bu pek olası değil, yeni tahminler yıldızın 14,5 milyar yaşında (artı eksi 0.8 milyar yıl) olduğunu söylüyor ki bu sayı bile evrenin şu anki yaşıyla çakışmakta."

Birinci olarak, evrenin günümüzde belirlenen yaşını inceleyelim. Standart modele göre yapılan Planck uydusu gözlemlerinin 2015 verilerine göre evrenin yaşı 13.799±0.021 milyar yıl. Buradaki ± (artı-eksi) işareti şunu ifade ediyor: Evrenin yaşı 13.778 ile 13.820 milyar yıl arasında bir yerlerde olmalı. Yani çok çok ufak bir hata payımız var, bu hata payı da elbette yaptığımız ölçümlerden geliyor, elinize bir cetvel alıp bir kalemin boyunu ölçmeye çalışsanız muhtemelen aynı hassasiyeti ancak yakalayabilirsiniz. 13 santimetrelik bir nesneyi 0.21 milimetre hassasiyetle ölçmek demek bu. Elbette iş bir kalemin boyunu ölçmekten çok çok daha zor olduğu için bu hata payı takdire şayan bir değerdir.

İkinci olarak, bahsi geçen Methuselah yıldızının (ya da katalog adıyla HD140283'ün), yaşıyla ilgili hesaplara baktığımızda şunu görüyoruz: 2013'de yayınlanan makalenin özet kısmında yıldızın yaşı 14.46±0.31 milyar yılolarak bahsedilmiş! Fakat olay bununla bitmiyor, yazı devam ediyor ve özetle diyor ki: "...diğer hatalar da dahil edildiğinde hata payı ±0.8 milyar yıla çıkmaktadır. Bu da evrenin yaşıyla ilgili yapılan gözlemlerle uyuşmakta ve büyük patlamadan hemen sonra oluşmuş olabileceğini göstermektedir".

HD140283.png


Benim mantıklı bulduğum, büyük patlama olduktan hemen sonra oluşmuş olmasıdır.
İnsanların bir kısmı ise, bu yıldızın evrenden daha önce var olduğunu düşünüyor ve olayı ÇOKLU EVREN teorisine yoruyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?


NOT: Tabi bu karmaşa bir durum değildir. Zaten bilim insanları gerekli açıklamayı zamanında yapmış. Ancak söz konusu "Evrenin en yaşlı yıldızı" olduğu için, sizlerinde fikrini merak ediyorum.

Ayrıca:
Kozmoloji: Evrenin Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Evrenden Yaşlı Yıldız Mı Keşfedildi: Methuselah Yıldızı (HD 140283)
 
Benim anlamadığım ise sadece bakarak yıldızların, ayın, güneşin, kısaca tüm evrenin yaşını nasıl belirliyorlar...
 
Benim anlamadığım ise sadece bakarak yıldızların, ayın, güneşin, kısaca tüm evrenin yaşını nasıl belirliyorlar...

2018 yılındayız, bu imkansız bir şey değil. Bilim ve teknoloji ile iç içe olursanız, hayal dünyanız ve mantığınız daha çok gelişir. Tabi bu zor bir iş olduğu için yaşı tam olarak tutturamazlar. Nasıl belirlediklerini İnternet'ten okuyabilir veya "Ayrıca:" kısmındaki linkten okuyabilirsiniz.
 
Böyle bilgilendirici bir başlık açtığınız için teşekkür ederim.

Edwin Hubble isimli astronom 1923 yılında Andromeda isimli bir galaksiyi keşfetti, demek istediğim o yıllarda astronomi adına böyle çalışmalar yapılabiliyorken, bugün, Mars'ta koloni kurma çabalarına şaşmamak gerekir. Teknoloji gerçekten çok ilerde, torunlarımızı ne tür icatlar bekliyor merak ediyorum doğrusu.

Bana da en mantıklı gelen bu yıldızın büyük patlamadan sonra oluşmuş olmasıdır.

Ama, Evren'den daha yaşlı bir yıldız ise bu yıldız, aklıma fena fikirler geliyor, öncelikle paralel evren teorisi (bu yıldızın yaşı da bu teorinin mümkün olmasıyla ilgili bir ihtimaldir) aklıma geliyor ardından da bu yıldızın bizim görebileceğimiz bir uzaklıkta bizim evrenimize nasıl geldiği sorusu geliyor. Yani evrenler arası yolculuk mu yaptı bu yıldız? Yoksa kara deliklerin içi çok mu güzel mekanlara çıkıyor, imkanım olsa girerdim bir kara deliğe ama sonra gözümü ahirette açardım, belki yaşam şartlarından belki de oranın beni götüreceği çok güzel ve farklı bir evrende, insanların olmadığı bir yerde olacağımdan oranın verdiği şaşkınlık beni öldürürdü. :)

Kafamda deli sorular. :ROFL:

Bir de bu yıldız bize 190 ışık yılı mesafede imiş. Yani biz bu yıldızın şu anda 190 ışık yılı önceki halini görüyoruz, mesafe ve zaman dikkate alındığında şu anda o yıldız parçalanıyor olabilir, hatta bak parçalanma sesi çıktı şimdi. :D (Uzayda ses yayılmaz hava olmadığından ama yayılan çeşitli frekanslar çeşitli cihazlar kullanılarak ses formatına dönüştürülebiliyor)

Yıldızlar, yıldız kümeleri, gök adalar, gök ada kümeleri, kozmos, çoklu evren teorileri, sonsuz evren teorileri... Bu konuları tartışmayan insan ırkının ömrü yetmez ama keşke yetseydi de ömrümün bir kısmını bu bilime adasaydım.

Neyse bana şu anda içinde bulunduğum 20 metre karelik odam yetiyor, :ROFL: Araştırmama gerek yok, neyin nerede olduğu, kaç yıldır orada olduğu belli odada. :D

Ulan ne kadar da az yer kaplıyormuşum şu evren(ler) içinde. Neyse, bilimden şaşana ve ona karşı gelene yazıklar olsun!
 
Barış Özcan evrenin şu an ki yaşının 40 milyar yıl olduğunu belirtmişti. Eğer doğruysa yıldız 16 milyar yıldan daha uzun bir süredir var olabilir.
 
Barış Özcan evrenin şu an ki yaşının 40 milyar yıl olduğunu belirtmişti. Eğer doğruysa yıldız 16 milyar yıldan daha uzun bir süredir var olabilir.

Bunu ilk defa sizden duydum. İnternet'te araştırdım ancak hiçbir şey çıkmadı. Muhtemelen Barış Özcan, makaraya sarıp, muhabbet arasında ironi yapmış olabilir.

Tabi gerçekten de başlık, "Evren 40 milyar yaşındadır." ise, bir düşüncesi vardır, derim. Videonun linkini atabilir misiniz acaba?
 
Bu sanırım ama yanlış da olabilir, istersen kanala göz at.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Şimdi TESLA Roadster'in yörüngeye fırlatıldığına inanmayan o tayfa buna nasıl inanıyor? :) Belki NASA montajı. Maksat içmiş gibi davranmaksa bahane bitmez. :) Ona inanmıyor, buna inanıyor. :) Hayret yani. :)

Ben, o yorumu ciddi olarak atmamıştım. Kafada biraz problem var ama henüz o kadar tırlatmadım. :D :D
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı